Marek Malík na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR.

Marek Malík na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | foto: Michal Šula, MAFRA

Fotbal si zvolí vedení až před Eurem. Zda bude Malík kandidovat, zatím neví

• 45
Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR se shodl, že kvůli kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů nesvolá mimořádnou valnou hromadu. Řádná hromada proběhne před Eurem a bude volební.

„Nepřicházel jsem na jednání s tím, že bych chtěl iniciovat mimořádnou valnou hromadu, naopak jsem se netajil tím, že pro český fotbal považuji za důležité, aby se nezastavil. Je zapotřebí, aby proběhly řádné volby do okresních a krajských svazů a potom přikročíme k organizaci volební valné hromady. To je jediný možný a správný způsob řešení této situace,“ podotkl předseda asociace Martin Malík.

FAČR ve svém komuniké po zasedání výboru uvedla, že od ledna do března budou nejprve probíhat valné hromady jednotlivých okresních a krajských fotbalových svazů. Vzejde z nich velká část delegátů pro valnou hromadu.

Před odloženým mistrovstvím Evropy, které má vypuknout 11. června 2021, se uskuteční zmíněná valná hromada asociace a budou se na ní volit noví členové Výkonného výboru.

Podle stanov musí proběhnout do prosince 2021, kdy vyprší mandát současnému předsedovi Malíkovi. Zda bude kandidovat znovu, zatím netuší.

„To je zcela předčasná věc. Obecně bude záležet na tom, jakým způsobem se bude situace vyvíjet, a na tom, jakým způsobem za mnou bude, či nebude stát celé fotbalové hnutí,“ uvedl Malík.

Ve výkonném výboru je nyní místo dvanácti jen deset členů poté, co po vypuknutí aféry s údajnou korupcí a ovlivňováním výsledků zápasů nižších soutěží v minulém týdnu rezignoval na posty v českém fotbale Roman Berbr a posléze i jeho partnerka Dagmar Damková.

Členy výboru momentálně jsou: předseda Malík, místopředseda za moravskou komoru Zdeněk Zlámal, členové za Fortuna ligu Dušan Svoboda s Tomášem Paclíkem, předseda Řídící komise pro soutěže na Moravě Pavel Nezval, členové za Čechy Miroslav Liba, Rostislav Votík a Michal Blaschke, členové za Moravu Pavel Brímus a Karel Kula.

Damková byla předsedkyní Řídící komise pro soutěže v Čechách, Berbr místopředsedou za českou komoru.

Berbr je nejvýše postavenou osobou v z 20 obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků prostřednictvím rozhodčích, jako jeden ze čtyř lidí byl minulou neděli poslán do vazby.

Podle kriminalistů vše řídila organizovaná zločinecká skupina a podvody se měly týkat zejména druholigového Vyšehradu.

Výkonný výbor před týdnem v reakci na kauzu oznámil sedm kroků, jimiž chce český fotbal očistit. Jedním z nich bylo odvolání komise rozhodčích včetně jejího předsedy Jozefa Chovance. Zůstal jen Tomáš Bárta, který byl nominován za Ligovou fotbalovou asociaci, jež řídí profesionální soutěže.

Výbor na mimořádném jednání, jež proběhlo prostřednictvím videokonference, také schválil vytvoření tříčlenné provizorní skupiny, která bude při případném restartu profesionálních soutěží dočasně nasazovat sudí na zápasy. Mandát bude mít do jmenování nové komise rozhodčích.

,

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže, který vzejde z čtveřice Řecko, Gruzie, Kazachstán a Lucembursko.

Česko - Portugalsko, Česko - tým z baráže, Česko - Turecko