Jihlava marně navrhovala opakovaní baráže. Neumožňuje to soutěžní řád

Jihlavští fotbalisté smutní, v baráži s Karvinou postup do nejvyšší soutěže nevybojovali. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

11 2019
Otevřenou výzvu fotbalové Jihlavy, která po baráži o první ligu žádala odstoupení Jozefa Chovance a Martina Wilczeka z vedení komise rozhodčích, označil předseda asociace Martin Malík za zbytečně hysterickou a nekonstruktivní. Klub z Vysočiny se bránil prostřednictvím dalšího prohlášení.

A dokonce žádal dokonce, aby se jeho barážové duely s Karvinou opakovaly.

„Řídícímu orgánu soutěže jsme podali podnět, aby nařízení opakování obou utkání baráže, popřípadě pouze odvetného zápasu v Jihlavě, zvážil. Byl by to nepochybně krok, který by mohl získat důvěru veřejnosti v regulérnost soutěží a pomohl by ke spravedlnosti,“ píše klub v oficiálním prohlášení.

Jenže podle Ligové fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže, k opakování baráže nemůže dojít, neboť to neumožňuje soutěžní řád.

„Podle soutěžního řádu je možné opakovat mistrovské utkání pouze za předpokladu předčasného ukončení zápasu z bezpečnostních nebo jiných důvodů podle pravidel fotbalu, jako jsou například povětrnostní podmínky. Soutěžní řád na druhou stranu nedává řídícímu orgánu soutěže možnost nařídit opakování jakéhokoliv zápasu na základě chybného rozhodnutí rozhodčích na hrací ploše,“ uvedla Ligová fotbalová asociace v prohlášení.

Prohlášení FC Vysočina Jihlava v plném znění

Jihlava poprvé ostře reagovala na dění v barážových zápasech o první ligu, do které po výsledcích 1:2 a 1:1 nepostoupila, na začátku minulého týdne.

Předsedu asociace vyzvala, ať začne jednat, nebo se vzdá své funkce. Stěžovala si na tendenční výkony sudích Milana Matějčka a Martina Nenadála, které později komise skutečně exemplárně potrestala a vyřadila je z listiny pro nadcházející sezonu.

„Současně zástupci komise vyjádřili lítost nad průběhem baráže a nad tím, že FC Vysočina Jihlava zřejmě nepostoupil do první ligy kvůli chybám rozhodčích, osobní odpovědnost však zástupci komise odmítli,“ nelíbí se Jihlavě.

„Komise problém jen zametla pod stůl“

„Na první pohled je vyhození rozhodčích rozhodná reakce na skandální způsob, jakým barážová utkání vedli. Ale z pohledu našeho klubu komise jen oba hlavní sudí na časově nespecifikovanou obětovala, asistentů se opatření nijak nedotklo. Postup komise v nás vyvolává jen další pochybnosti. Je patrné, že se snaží problém bagatelizovat a zamést pod stůl,“ podotýká klub.

Baráž o ligu

kontroverze z bojů o nejvyšší soutěž

Kritizuje, že Roman Berbr, místopředseda výkonného výboru, svalil vinu na Ligovou fotbalovou asociaci, organizátora soutěže, která podle něj měla dohled videorozhodčího nad barážovými duely zajistit. Kvůli schvalovacímu procesu IFAB to přitom ani nebylo možné.

„Rozhodčí by měli rozhodovat správně a nestranně, i pokud se video na utkání nenachází. Jestliže pan místopředseda Berbr hází odpovědnost na LFA, nemůžeme s tím souhlasit. Odpovědnost za přípravu a kvalitu rozhodčích má jednoznačně FAČR, ohrazuje se vedení Vysočiny.

„Pokud ani po průběhu prvního utkání není schopna komise rozhodčích učinit opatření k zajištění regulérnosti utkání (například změna delegace nasazením některého z top českých sudích), pak to považujeme za profesní a osobní selhání vedení komise rozhodčích,“ vzkazuje jihlavský klub.

Výkonný výbor fotbalové asociace i v reakci na výkony v baráži vyzval komisi rozhodčích, aby připravila důkladnou analýzu chybovosti českých sudích v porovnání s evropskými soutěžemi. Na jejím základě může učinit případné další kroky.

Nové prohlášení jihlavského klubu už vedení svazu nechtělo komentovat. „Předseda fotbalové asociace Martin Malík reagoval na tu původní otevřenou výzvu jihlavského klubu jasnou nabídkou k debatě obou dvou zmíněných stran nad aktuální situací kolem rozhodčích. Pokud jihlavský klub ale chce celou situaci řešit vyřizováním si vzkazů skrze média, tak Fotbalová asociace to dělat nebude,“ řekl ČTK mluvčí FAČR Michal Jurman.

Autor:

Los Fortuna ligy 2019-2020

Nový ročník fotbalové ligy začne už 13. července. Titul bude obhajovat Slavia, která novou sezonu začne ligu ve Zlíně, pak hned do Teplic. Jediným nováčkem jsou České Budějovice, které v 1. kole hostí Opavu.

Tomáš SoučekLibor Kozák, Júsuf HilálLukáš Kalvach, Tomáš Smola, Andreas VindheimDavid Hovorka, Adam Hloušek, Michal TrávníkOndřej Mihálik

1.SK Slavia Praha 35 26 5 4 79:26 83

10.FK Teplice 30 10 6 14 32:42 36

Nejčtenější

Velká snaha i nedostatky. Jílek poprvé vedl Spartu, Radakovič se zranil

Nový trenér fotbalistů Sparty Václav Jílek na tiskové konferenci na Letné.

Neustále svým svěřencům naznačoval, kam mají nahrávat. Ponoukal je k náběhům, po ztrátě balonu...

Sparta začala výhrou v Benešově, Plzeň si připsala třetí výhru

Záložník Erik Pačinda nastoupil poprvé v Doosan Areně v dresu Viktorie Plzeň.

Fotbalisté Sparty vstoupili do herní přípravy výhrou na půdě třetiligového Benešova 3:1. Prožili...

Půjde ikona k zemi? San Siro zbouráme, plánují kluby z Milána

San Siro, domov fotbalových klubů z Milána.

Největší stadion v Itálii, jeden z největších v Evropě. Dvěma fotbalovým gigantům – Interu a AC...

Zlámal o roce ve Skotsku: Vyhrát pohár, bylo by v ulicích 200 tisíc lidí

Zdeněk Zlámal z Heart of Midlothian zasahuje během zápasu skotského poháru...

Stačil rok a Zdeněk Zlámal si získal půl Edinburghu. Fans Heart českému fotbalovému brankáři...