Čtvrtek 2. prosince 2021, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 2. prosince 2021 Blanka

Začínal u smažení hranolků, dnes šéfuje provozovnám v půlce Evropy

Ještě mu nebylo ani třicet, a už se dočkal prestižního ocenění magazínu Forbes, podle něhož patří mezi třicítku mladých úspěšných manažerů. Profesní kariéru Daniela Ryšky nastartovala studentská brigáda.

Daniel Ryška. | foto: archiv Daniela Ryšky

Motivace pro studentskou brigádu jsou jasné, přivydělat si. Proč zrovna McDonald´s?
Přesně jak říkáte, motivací rozhodně bylo vydělat si, v mém případě na lepší počítač a na cestování s kamarády. V létě jsem občas pomáhal v kavárně u příbuzných, a když jsem si hledal první brigádu na prázdniny, rozhodl jsem se pro gastronomii. V McDonald´s tehdy nabírali už od 15 let, nekladli žádné pro uchazeče nesplnitelné podmínky, prostě byla to v tomto věku pro mě nejdostupnější brigáda.

Chcete také nastartovat svou úspěšnou kariéru? Najděte si práci na pracovním portálu jobDNES.cz.

Jak firma brigádníky platila? Jaké jste měli podmínky a benefity?
Dodnes si pamatuji svoji první mzdu – bylo to 50 Kč na hodinu, což dnes zní skoro úsměvně, ale tehdy se psal rok 2008. Jako brigádníkovi a studentovi mi to stačilo, navíc pak přicházely další benefity, za dobrou práci jsme dostávali lístky do kina nebo chodili na společné mimopracovní akce. Dodnes na to rád vzpomínám.

Z prázdninové brigády se nakonec stala dlouhodobá brigáda a pak i práce při škole. Co vám to dalo?
Pro mě to byla první pořádná práce, která mi dala hrozně moc nejen do další kariéry, ale také do života. Naučila mě pracovitosti, orientaci na zákazníka a výsledky i smyslu pro detail. Myslím, že taková zkušenost je skvělý odrazový můstek pro každého.

Poměrně brzy jste se vypracoval na manažera. Jak se vám to podařilo?
Už jako nováček jsem měl štěstí. Místo úklidu v kuchyni jsem rovnou mohl smažit hranolky a připravovat hamburgery. Postupně jsem se naučil vše, co bylo potřeba v kuchyni i na pokladně. A protože mě práce bavila a zajímal jsem se o vše, co se kolem mě děje, zhruba po půl roce už jsem zaučoval nové zaměstnance a za další půl rok se stal manažerem provozovny. A to byl jeden z hlavních důvodů, proč mě práce naplňovala. Bavilo mě postupovat po kariérním žebříčku a motivovalo mě to.

Začínal jste, jak se říká, od píky. Zažil jste někdy situaci, kdy jste si říkal, kdybych byl manažerem, toto bych určitě dělal jinak? A měl jste pak šanci to změnit?
Takových situaci bylo…(smích) Na druhé straně když jsem se pak manažerem stal, viděl jsem některé věci jinak, ze širší perspektivy. Ale právě díky zkušenosti z mládí jsem se snažil se zaměstnanci více komunikovat a věci jim vysvětlovat. A to mi zůstalo dodnes. Pořád cítím, že alfou a omegou toho být dobrým manažerem je komunikace. I dnes stavím spíše na dialogu a vysvětlování. Lidé pak lépe chápou, co a jak si představuji a proč dělám některé kroky tak, jak je dělám.

Pak jste přešel do KFC. Proč?
Došel jsem do bodu, kdy v restauraci už nebyl možný další kariérní posun a zároveň přišla skvělá nabídka z KFC, které hledalo vedoucího restaurace. Prošel jsem třemi koly pohovoru a po půlročním zaškolení jsem dostal na starost vlastní restauraci a byl naprosto spokojen. Pod mým vedením jsme dosáhli skvělých výsledků.

A následovala další nabídka.
Byla to nabídka vést celý region restaurací Burger King. Jen pro vysvětlení, značky KFC i Burger King jsou součástí skupiny AmRest, takže zaměstnavatele jsem nezměnil, jen jsem opět dostal příležitost k růstu na vyšší pozici.

Co máte dnes ve firmě konkrétně na starosti?
Na své pozici odpovídám za celkový chod a rozvoj značky v zemích střední a východní Evropy. Odpovídám jak za finanční, tak provozní výsledky. Když jsem post přebíral, měli jsme v Česku sedm restaurací, které generovaly značnou ztrátu. Koncem letošního roku budeme u nás otevírat již třicátou restauraci, a i přes pandemii dosahujeme skvělých finančních výsledků. To byl můj hlavní úkol – vyvést restaurace z minusu a nastartovat další růst, což se povedlo.

Zmínil jste období pandemie. Jak to ovlivnilo vaši práci? Fast foody prodávaly přes okno, ale otvírat nové pobočky asi reálné nebylo?
I přesto, že období lockdownů a pandemie bylo a stále je pro naše odvětví hodně náročné, podařilo se nám nejen udržet všechny současné restaurace, ale také otevřít nové. Jen v Česku jsme v posledních dvou letech otevřeli osm nových restaurací. A stejné plány máme i pro příští rok.

Jak vypadá váš pracovní den?
Den se snažím začínat cvičením, to je ta soukromá část. Pracovní den zahajuji telekonferencí se svým týmem, kde si zhodnotíme výsledky, pak následují další schůzky i telekonference. Pravidelně restaurace navštěvuji, chci vidět realitu, ochutnat nové produkty nebo jen promluvit se zaměstnanci a manažery. A samozřejmě často jsem na cestách. Připravuji potenciální lokality pro naše nové provozovny, to znamená, že každou jednu z nich musím osobně vidět a schválit.

Daniel Ryška (30 )

  • Absolvoval gymnázium, už na škole brigádničil ve fast foodech.
  • Ve skupině AmRest začínal jako vedoucí jedné z restaurací KFC, vypracoval se až na ředitele značky Burger King pro celý region střední a východní Evropy.
  • Magazínem Forbes byl vyhlášen v žebříčku 30 mladých manažerů pod 30.
  • Je ženatý, brzy se stane otcem.
  • Mezi jeho koníčky patří gastronomie, cestování a historie.

Máte vůbec čas na rodinu nebo koníčky?
Před pandemií jsem trávil víc času na cestách než doma. Poslední dva roky už je to méně intenzivní, ale stále se snažím hodně cestovat a být tak v kontaktu s lidmi osobně. Je to důležité pro pochopení lokálních odlišností i pro udržení motivace.

Ale za poslední roky jsem se naučil lepší work-life balanc. Byly doby, kdy jsem pracoval 14 hodin denně 6 dní v týdnu, to je naštěstí už pryč. Nebylo to ani zdravé, ani efektivní. Díky tomu máme na sebe se ženou více času a mohu se tak věnovat i svým koníčkům, více cvičit a víc cestovat.

Magazínem Forbes jste byl vyhlášen v prestižním žebříčku 30 mladých manažerů pod 30 coby součást mladé generace s výjimečnými výsledky. Jste na toto ocenění hrdý? A co považujete za svůj výjimečný výsledek?
Na toto ocenění jsem velmi hrdý. Přebudování českého byznysu do ziskovosti a rozvoje považuji za velký úspěch. Nejvíc si cením otevření dvou nových zemí – pod mým vedením jsme vstoupili na Slovensko a do Rumunska. Ještě více si těchto úspěchů vážím v souvislosti s tím, že v obou zemích již Burger King před lety byl, nicméně neuspěl a po krátké době odešel z trhu.

Jaké máte plány do budoucna?
V brzké době očekáváme narození našeho prvního potomka a od toho se další plány do budoucna hodně odvíjí.

To moc gratuluji, ale co vaše plány pracovní? Říkáte, že hlavním důvodem, proč vás práce naplňuje a motivuje, je postup po kariérním žebříčku. Máte dnes vůbec ještě kam postupovat?
Společnost operuje na 16 trzích a provozuje 8 značek, takže stále je kam postupovat. Na druhé straně moje současná práce mě naplňuje, protože je dynamická. Žádný den, týden ani měsíc není stejný. Tím, že pracuji se čtyřmi týmy ve čtyřech zemích, otvíráme více než 10 nových restaurací ročně a neustále se snažíme celý byznys zdokonalovat, není čas se nudit a už vůbec ne se poohlížet po jiných nabídkách.

Co byste doporučil mladým, jak nastartovat svou pracovní kariéru? Je důležitější vzdělání nebo praxe?
Pro mě je stoprocentně důležitější praxe a věřím, že stejně tak pro většinu zaměstnavatelů. A já jsem jasným důkazem toho, že kariéru lze nastartovat i bez vzdělání, důležitý je přístup, zájem a nasazení.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Co je za extrémně vysokými cenami bydlení

Všude slyšíme, že se Česko ocitlo v bytové krizi. Je tomu ale opravdu tak? Drtivá většina lidí má kde bydlet. Ve...

Přidávají těm, co umí něco navíc. Kolik berou „ajťáci“ i další profese

Výroba a IT jsou obory, které takzvaně jedou. Tolik volných pozic jinde nenajdeme. Ne všude je však stejně zaplatí. Ve...

Jednorázovým vkladem na „penzijko“ lze ušetřit několik tisíc na dani

Spoření na důchod formou doplňkového penzijního spoření nebo penzijního připojištění mají více než čtyři miliony Čechů....

Souhlas v telefonu je přišel draho. Přistřihnou se křídla telešmejdům?

Asi každý z nás to někdy zažil. Telefonát s nabídkou na úžasné zboží, výhodnou službu nebo dárek, pokud se zúčastníme...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zažil období, kdy šlo do tuhého. S podporou synů se drží na špici

Richard Obyt se pustil do podnikání se třemi kolegy pár let po sametové revoluci. Jako ekonomický ředitel a společník...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Zažil období, kdy šlo do tuhého. S podporou synů se drží na špici

Richard Obyt se pustil do podnikání se třemi kolegy pár let po sametové revoluci. Jako ekonomický ředitel a společník...

Začínal u smažení hranolků, dnes šéfuje provozovnám v půlce Evropy

Ještě mu nebylo ani třicet, a už se dočkal prestižního ocenění magazínu Forbes, podle něhož patří mezi třicítku mladých...

Počet volných míst je rekordní. Ideální čas změnit práci. Komu se vyplatí?

Premium Navzdory probíhající pandemii firmy nezměnily své plány a růstové strategie. Trh práce je tedy stále otevřený a...

Přidávají těm, co umí něco navíc. Kolik berou „ajťáci“ i další profese

Výroba a IT jsou obory, které takzvaně jedou. Tolik volných pozic jinde nenajdeme. Ne všude je však stejně zaplatí. Ve...

Advantage Consulting, s.r.o.
PRODEJCE S ROZVOZEM - HRADEC KRÁLOVÉ(25-45.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 25 000 - 45 000 Kč

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Zákeřná rakovina endometria. Jaké jsou varovné příznaky?

O rakovině děložního čípku se hovoří často, už proto, že je jí možné předejít očkováním. Ženské orgány však může...

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...