Stravování zaměstnanců se zásadně změnilo. Už nerozhoduje přeplněný talíř

aktualizováno 
Ještě před deseti lety bylo více lidí, kteří se chtěli na obědě hlavně hodně najíst, než těch, kteří vyhledávali vyvážené jídlo. Dnes je situace opačná. Velkou porci vyžaduje jen čtvrtina Čechů a čtyřicet čtyři procenta volí lehčí jídla. Česká klasika sice stále vede, stále populárnější jsou však třeba saláty.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Je krátce po poledni, stolky v rychlém občerstvení na rušné pražské křižovatce u Anděla jsou plné a od pultu se vine fronta. Hranolky, hamburgery, kuřecí nugety. Rychle na tácek nebo do sáčku s sebou. Trvá-li oběd déle než patnáct minut, začnou být strávníci podráždění.

Tady to vypadá, že se svět zaměstnanecké gastronomie zastavil.

„Je to rychlé a vždycky stejně dobré,“ argumentuje Jindřich, když v papírové tašce odnáší zásobu smažených kalorií pro celou kancelář.

Zatímco si Jindřich s kolegy dál dopřává pravidelnou dávku americké stravy, Češi obecně od fast foodu upouštějí. Alespoň to tvrdí výsledky mezinárodního průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců FOOD, které zveřejnila a před deseti lety ve spolupráci s Unií rozjela stravenková společnost Edenred.

„V roce 2009 obědvalo ve fast foodu dvanáct procent zaměstnanců, loni jejich počet klesl na pět procent. V evropském srovnání je to největší podíl, ale jeho obliba klesá,“ říká manažerka programu FOOD společnosti Edenred Michaela Číhalíková.

Český vynález: polední menu

Stejně klesá i počet strávníků v tradičních restauracích. Před deseti lety vyrazilo na oběd do hostince 62 procent z nás, teď je to každý druhý. „I tak jsme v době oběda nejpočetnějšími návštěvníky restaurací,“ potvrzuje Číhalíková.

Čím to? Nejspíš je za tím český kulinární vynález. Polední menu, které do sebe strávník nasouká raz dva. 

Chcete-li to řečí čísel, v roce 2009 chodila na restaurační menu méně než třetina zaměstnanců. Dnes jich je čtyřicet tři procenta. Jak rychle jsme obslouženi, považuje za klíčové kritérium téměř polovina z 1 105 respondentů průzkumu.

Je libo řízek, nebo spíš exotiku?

Rychlost nerychlost, nejdůležitějším měřítkem naší spokojenosti zůstává, co před námi přistane na talíři a jestli si máme z čeho vybrat.

„Hlavně musíme mít v nabídce několik smažených jídel, ta chtějí zákazníci nejvíc. A pak vepřo knedlo zelo, hovězí na pepři a majoránce, moravského vrabce, výpečky, guláš,“ vypočítává favority jídelního lístku Vít Pospíšil, majitel jídelny PROJN v Brně-Židenicích, kde se nad omáčkami setkávají dělníci i osazenstvo okolních kanceláří.

Takže vyhrává na celé čáře česká klasika? Zatím ano. Ovšem stačí zajet do centra Brna a chuťové preference se výrazně promění. Ač jste v samém srdci a mozku jižní Moravy, můžete tu absolvovat labužníkovu pouť po celém světě. Od japonského sushi přes italskou pastu po americké burgery. A všude to vypadá v době polední pauzy podobně: žádné volné místo, všude skupinky mladých z kanceláří a úřadů a před nimi exotické pochoutky v podobě poledního menu.

„Poptávka je hlavně po kuřecích kouscích v omáčce, ale lidé chtějí i vegetariánské menu, jako je cizrna nebo lilek,“ pochvaluje si zájem strávníků Nepálec Shiva Lal Kharal, majitel restaurace Budhha Brno.

Začali jsme počítat kalorie

Cizrna? Lilek? Oběd, v němž chybí maso? Ano, i to jsou novinky, které se zvolna vplížily do talířů.

„Průzkum ukázal některé pozitivní trendy. Češi už například tolik nepreferují velké porce, jako tomu bývalo dřív, a hlavně se zajímají o nutriční hodnotu pokrmů. Stále více z nich hledí na to, co přesně jedí,“ pochvaluje si manažerka programu FOOD. Přiblížili jsme se tak strávníkům z Francie a Belgie, byť nemáme takovou touhu živit se nutričně vyváženou stravou jako na Slovensku. Tam si podle kalorií, obsahu soli, tuku či sacharidů vybírá oběd sedmdesát procent strávníků.

V práci, ale ne u klávesnice

Jako chvályhodný trend hodnotí projekt FOOD i další proměnu českých stravovacích návyků, totiž že i u nás roste popularita odpočinkových místností přímo v zaměstnání, v nichž obědvá třetina zaměstnanců.

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Pozor, neplést se zhltnutím čehosi v umaštěném papíru s pěti rohlíky přímo nad klávesnicí. Obědvání přímo u počítače je doménou Slováků, pravidelně jich takto jí pětina.

Oběd v odpočinkové zóně znamená obvykle ohřát si v kuchyni na pracovišti jídlo přinesené z domova nebo pořízené od roznáškové služby, a to pak v klidu sníst v moderně řešených prostorách.

Že je tento trend stále výraznější, dokládá i rozvoj firem, které jídlo rozvážejí, a jejich statistiky. Například společnost Dáme jídlo tvrdí, že v době oběda rozveze kolem čtyř tisíc jídel za hodinu. Od roku 2012 už po celém Česku předala přes tři miliony porcí.

Jak se v práci nejčastěji stravujete?

celkem hlasů: 714

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 19. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

Jím přímo na pracovišti jídlo z domova 251
Chodím do firemní jídelny 218
Chodím do restaurace 182
Jím přímo na pracovišti koupené či dovezené jídlo 63

Nejčtenější

Koho čeká po studiu úspěšná kariéra a kdo moc šancí na úspěch nemá

Ilustrační snímek

Oběma se podařilo získat vysokoškolský diplom. Jeden z nich okamžitě získá práci snů a může budovat kariéru. Druhý bude...

Ceny hypoték prudce klesly, tlačí je dolů konkurence. Zájem roste

Ilustrační snímek

Jaro hypotékám svědčí. Hypoteční trh se odrazil ode dna a po slabých měsících nabírá opět druhý dech. Průměrná úroková...

Na mateřské přišla na nápad. Teď vyrábí ve velkém plenkové dorty

Lucie Kunčarová ve svém království.

Po studiích pracovala Lucie Kunčarová jako manažerka v bance. Když se jí narodil syn a ona zůstala na mateřské, měla...

Manžel opustil společnou domácnost, je povinen platit výživné na psa?

Ilustrační snímek

Rozvod nemusí nutně znamenat hádky o majetek. Pokud se partneři domluví a děti jsou dospělé, je soudní řízení zpravidla...

Rozbité spotřebiče a hračky nevyhazujte ani po záruce. Opravář se vám ozve

Ilustrační foto

Porouchaný mobil, pračku nebo dětskou hračku nemusíte hned měnit za nové. Mnoho rozbitých spotřebičů je totiž možné...

Další z rubriky

Odbornice: Sedm klíčů, které vám otevřou cestu k vysněné práci

Ilustrační snímek

Nezaměstnanost je v Česku od roku 1997 na historicky nejnižší úrovni. Pro řadu lidí je to příležitost pohlédnout se po...

Stravování zaměstnanců se zásadně změnilo. Už nerozhoduje přeplněný talíř

Ilustrační snímek

Ještě před deseti lety bylo více lidí, kteří se chtěli na obědě hlavně hodně najíst, než těch, kteří vyhledávali...

Navrhovala zahrady, dnes ji uživí malování dokonalých květin

Pavlína Kourková se věnuje botanickému umění, výtvarné tvorbě a ilustracím.

Pavlína Kourková vystudovala biologii a zahradní architekturu. V Londýně ale objevila tak zvané botanické umění, které...

Čarodějnice bez ohně. Hasiči kvůli suchu plošně zakazují pálení

Čarodějnice bez ohně. Hasiči kvůli suchu plošně zakazují pálení

Kurzy.cz Česko sužují sucha, silný vítr a s tím související nebezpečí požárů, hasiči proto plošně zakazují rozdělávání ohně. Pok...

Najdete na iDNES.cz