Pátek 2. prosince 2022, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. prosince 2022 Blanka

Povinnost, nebo benefit? Stravné se zvýšilo, na co máte nárok?

Stravné bylo od 20. srpna zvýšeno. To ovlivnilo i daňově optimální hodnotu stravenky, která dnes činí 180 Kč. Na co máme nárok při pracovní cestě a jak je to se stravenkami, přibližuje daňová poradkyně Monika Lodrová.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Výše stravného při pracovní cestě se řídí vyhláškou ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a každý rok se upravuje. Může se změnit ale i v průběhu roku, pokud podle údajů Českého statistického úřadu dojde ke zvýšení (nebo snížení) cen ve veřejném stravování o více než 20 %.

„Nárůst cen přesáhl limit o 0,19 %, a proto MPSV vydalo novou vyhlášku, která limity stravného navýšila,“ vysvětluje daňová poradkyně Monika Lodrová.

Nárok na stravné v případě pracovní cesty máte ze zákona. Liší se ale pravidla pro takzvanou platovou sféru (veřejný sektor, státní organizace, některé příspěvkové organizace vyjmenované v zákoně) a sféru mzdovou (sem spadají ostatní zaměstnavatelé, tedy i soukromé firmy).

Stravné se liší u platu a u mzdy

Aktuální výše stravného pro mzdovou sféru při pracovní cestě v České republice je od 20. 8. 2022 stanovena takto:

  • 120 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin
  • 181 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin
  • 284 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

„Dané hranice jsou minimální stravné, které vám zaměstnavatel musí poskytnout, může ale poskytnout i stravné vyšší,“ upřesňuje poradkyně. V takovém případě vám ale tento rozdíl bude muset ve mzdě zdanit.

Na rozdíl od mzdové sféry je v platové sféře stanoveno rozpětí výše stravného:

  • 120 – 142 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin
  • 181 – 219 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12, nejdéle však 18 hodin
  • 284 – 340 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin

„Zaměstnavatel může výši stravného určit nebo sjednat pouze v rámci tohoto rozpětí. Pokud nebude výše stravného konkrétně stanovena, přísluší zaměstnanci stravné ve výši dolní sazby,“ dodává Lodrová.

Pokud je vám na pracovní cestě poskytnuto jídlo bezplatně, stravné se snižuje za každé takto poskytnuté jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře. O 70 % při cestě v délce 5 až 12 hodin, o 35 % při cestě v délce 12 až 18 hodin a o 25 % u cesty delší než 18 hodin.

„Podmínky snížení stravného jsou téměř shodné pro mzdovou i platovou sféru, ale zatímco v platové sféře se stravné krátit musí, ve mzdové je to opět na uvážení zaměstnavatele,“ shrnuje Lodrová.

Na stravenku nárok není

Podle zákoníku práce má zaměstnavatel povinnost zaměstnancům umožnit stravování, konkrétní definici slova umožnit ovšem zákon neposkytuje.

V praxi to znamená, že zaměstnavatel musí například vymezit délku přestávky na jídlo a odpočinek tak, abyste si mohli dojít do restaurace nebo do obchodu. Pokud v místě pracoviště restaurace ani obchody nejsou, musí být zajištěn a vybaven prostor, kde je možné ohřát si jídlo nebo nakoupit občerstvení

„Rozhodnutí o tom, zda bude zaměstnavatel poskytovat finanční příspěvek na stravování, je čistě na zaměstnavateli, žádný právní předpis tuto povinnost neukládá, jde tak o určitou formu benefitu,“ říká poradkyně. Odbory nebo tlak zaměstnanců mohou pomoci takový benefit zavést nebo stanovit výhodnější podmínky. Zaměstnavatel může financovat či poskytovat stravování na základě kolektivní smlouvy nebo vnitřního předpisu, ve kterých je tato možnost upravena. Stanovení podmínek, za kterých bude financováno nebo poskytnuto stravování, je na zaměstnavateli.

Zaměstnavatel si může jako daňově uznatelný náklad uplatnit částku do výše 70 % vyhláškou stanoveného stravného, maximálně však 55 % hodnoty stravenky. Hodnota daňově optimální stravenky tak dnes činí 180 Kč. Daňově optimální hranice pro takzvaný stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se zvýšila na 99,4 koruny.

A co je výhodnější? Pro zaměstnavatele může být výhodnější poskytnout paušál, jelikož je daňově uznatelným nákladem v plné výši a zároveň odpadá administrativa spojená se stravenkami. Při vyšší hodnotě ale nese náklad ve formě odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

„Pro zaměstnance jsou stravenky v plné výši osvobozeny od daně, nicméně je limitovaný tím, kde je může uplatnit, jejich expirací a v praxi za stravenku často něco doplácí, protože zaměstnavatel zpravidla nechce nést náklady ve výši zbývajících 45 % hodnoty stravenky, které by pro něj byly daňově neuznatelným nákladem,“ uzavírá Monika Lodrová.

Příklad (Zdroj: BDO)

Stravenky
ZaměstnanecZaměstnavatel
Poskytnutá částkaOsvobození od daněZdanitelný příjemDaňově uznatelný nákladDaňově neuznatelný náklad
120 Kč120 Kč0 Kč66 Kč54 Kč
Peněžitý příspěvek na stravování
ZaměstnanecZaměstnavatel
Poskytnutá částkaOsvobození od daněZdanitelný příjemDaňově uznatelný nákladDaňově neuznatelný náklad
120 Kč99,40 Kč20,60 Kč120 Kč + ca. 7 Kč ve formě odvodu na sociální a zdravotní pojistné zaměstnavatele0 Kč

Ceny obědů rostou

Podle transakcí z karty eStravenka se v současné době průměrná útrata v restauracích a dalších gastroprovozovnách blíží 180 korunám. Aktuálně nejvíc zaplatí strávníci v Praze a Plzeňském kraji, až 200 korun.

Průměrný účet za jeden oběd v restauraci nyní v rámci celé ČR dosáhl rekordních 167,80 koruny. Nejvíce, přes 190 korun za jednu návštěvu, zaplatí lidé v Praze,“ potvrzuje Edenred restaurant index.

Přitom nejčastěji kupovaná stravenka je ta stokorunová. „Ani přes nárůst stravného naprostá většina společností nevyužívá potenciál, který stravenky přinášejí. Podle aktuálních dat nabízí stravenku v hodnotě 150 Kč a vyšší pouze 17,4 procent společností.“ říká Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred.

Vlivem rostoucích cen energií, cen surovin i nepolevující inflace lze předpokládat, že si i v brzké budoucnosti za obědy připlatíme, zejména ve větších městech.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred bude pětina zaměstnavatelů ještě v letošním roce zvyšovat firemní příspěvek na stravování. Každá desátá firma jej zvýší během měsíce září. Další srovnatelně velká skupina firem – 11 procent – pak přidá zaměstnancům v posledním letošním čtvrtletí.

„Firmy postupně začínají příspěvek na stravování navyšovat, aby pomohly svým zaměstnancům s inflací. Vzhledem k tomu, že se letos poprvé v historii zvedla hodnota daňově nejvýhodnější stravenky během roku, předpokládáme, že největší navyšování proběhne na začátku roku,“ uzavírá Tereza Knířová ze Sodexo Benefity.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Pro nákupy na e-shopech začnou platit nová pravidla. Co vše se mění?

Sleva, která vlastně žádnou slevou není. Zboží, které jste si neobjednali. Nebo takové, které vůbec neodpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

PORADNA: Musí předčasný důchodce přestat pracovat, nebo smí vydělávat?

Výpočet předčasného důchodu koncem roku 2022 je výhodnější než výpočet klasického důchodu v roce 2023. Do předčasného...

Účetní je nedostatková profese. Kolik berou a kolik by chtěli mít?

Je to nenápadný profesionál, který má hodně talentu a ještě více píle. Na párty sice svým povoláním nikoho neohromí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak přemýšlet o úsporách, aby se peníze neztrácely

Spořili jste dlouhá léta, máte třeba milion korun a teď jen koukáte, jak je inflace pomalu, ale jistě mění v menší a...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Našel skulinu na trhu a rozhodl se, že v ní bude nejlepší. Podařilo se

Patří mezi přední výrobce speciálních oděvních pomůcek, ochranných rukavic a obuvi pro záchranáře, hasiče, policisty a...

Čtyři týdny dovolené už jsou překonané. Na regeneraci prý nestačí

Premium Alespoň jednou za rok dovolená dva týdny v kuse a v celkovém součtu určitě víc než zákonem daných 20 dní. To je podle...

Reportáž z firmy, jejíž lidé přemýšlejí o pečivu a současné situaci

Pekař peče housky. A je to pořád náročná práce. Zvláště, když mu před pekárnou stále stojí fronta a lidé chtějí vybírat...

Účetní je nedostatková profese. Kolik berou a kolik by chtěli mít?

Je to nenápadný profesionál, který má hodně talentu a ještě více píle. Na párty sice svým povoláním nikoho neohromí,...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...

Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...