náhledy
"Myslím si, že medy prodávané v některých obchodních řetězcích za moc nestojí. Já bych si ho nikdy nekoupil," konstatuje Smolík.
Autor: Jindra Kodíček
Sezona Jiřímu Smolíkovi začíná většinou v březnu, kdy musí prohlédnout včelstva po zimě.
Autor: Jindra Kodíček
"Plástečkový med je to nejkvalitnější, co lze v našich podmínkách vyprodukovat," říká Jiří Smolík.
Autor: Jindra Kodíček
"Monokultury řepky olejky včelám moc neprospívají. Člověk by taky nechtěl jíst celý měsíc jen guláš," přirovnává Jiří Smolík.
Autor: Jindra Kodíček
"Nevím, zda se včelaření dá označit úplně za řemeslo, ale určitě má v naší rodině dlouholetou tradici."
Autor: Jindra Kodíček
Momentálně Česko zažívá včelařský boom a je podle Jiřího Smolíka asi nejpřevčelenější zemí na světě.
Autor: Jindra Kodíček
Jiřímu Smolíkovi zabere práce se včelami denně minimálně devět hodin.
Autor: Jindra Kodíček
Jiří Smolík má dohromady asi 250 včelstev.
Autor: Jindra Kodíček
Jiří Smolík při práci
Autor: Jindra Kodíček
Koncem května lze vytáčet první květový med, poslední vytáčení pak přichází zhruba na konci července.
Autor: Jindra Kodíček
Český med velmi rychle krystalizuje, což je mimochodem známka kvality.
Autor: Jindra Kodíček
"Momentálně se zaměřuji na produkci panenského medu," netají se Jiří Smolík.
Autor: Jindra Kodíček
Bez moderní techniky to už nejde.
Autor: Jindra Kodíček
"Letošní medy jsou velmi kvalitní, velice chutné a mají menší obsah vody než v předchozích letech," hodnotí včelař.
Autor: Jindra Kodíček
"Pro mě je letošní sezona tou nejhorší, jakou jsem zatím zažil," přiznává včelař.
Autor: Jindra Kodíček