Čtvrtek 9. července 2020, svátek má Drahoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. července 2020 Drahoslava

Pětadvacet let byl ajťák. Od loňska podniká a jeho chléb už znají ve světě

aktualizováno 
Učí lidi péct chleba a prodává kvásek. Epidemie jeho podnikání neublížila, spíše naopak. „Myslím, že chléb jako základní potravinu máme někde zakódovanou, ponechanou jako odkaz našich předků. Koronavirus a vlna kváskování je toho jasným důkazem,“ říká majitel firmy KváseCZECH Lubomír Kobéda, čerstvý vítěz soutěže začínajících podnikatelů Rozjezdy T-Mobile.

Lubomír Kobéda | foto: archiv KváseCzech

Jeho podnikatelský příběh začal před osmi lety. Chtěl dobrý chleba, který by voněl a chutnal, takový ale v obchodě nenašel. Když pak dostal darem domácí pekárnu, řekl si, že upéct vlastní chleba nebude až takový problém. Zpočátku to ovšem byla spíše metoda pokus-omyl. „Někdy se zadařilo, někdy ne a já nevěděl proč. Bylo jasné, že budu muset zjistit, jak funguje kváskování,“ vzpomíná Lubomír Kobéda.

Nejjednodušší cestou bylo zeptat se někoho, kdo chleba pekl, a to byla babička. V její době patřilo pečení chleba mezi základní dovednosti hospodyňky. Každé mladé děvče, když se chtělo vdávat, muselo umět vařit a samozřejmě upéct chleba. Šel ale ještě dál, sehnal si odborné publikace, aby pochopil kvásek i z pohledu biochemika. „Pak už to byla hračka, už víte, jak se to má dělat, víte, co přesně v kvásku probíhá a pečení chleba se začalo dařit,“ popisuje své začátky Kobéda.

Péct chleba pro rodinu je jedna věc, ale vy jste začal pořádat kurzy pečení...
Pořádání kurzů byla jedna velká náhoda. Hledal jsem nějaký kurz pro sebe, chtěl jsem se něco nového naučit, ale nic zajímavého jsem nenašel. Až jsem se dostal na stránky naučmese.cz a tam mě zaujalo tlačítko Staň se lektorem, já kliknul a tam stálo: „Hledáme někoho, kdo umí péct kváskový chléb a je z velkého města“. Přihlásil jsem se a od té doby učím péct chleba, a už je to hezkých osm let.

Byl o kurzy zájem?
Zájem o kurzy je celou dobu a jsem tomu moc rád. Byla by velká škoda, kdybychom přišli o tak krásnou dovednost. Na každém kurzu je jedinečná a velmi pozitivní atmosféra. Dodnes si pamatuji na dědu Juru, jednoho z prvních účastníků. Nad hlavou držel upečený bochník a křičel „Už může být válka, já už umím upéct chleba“. (smích)

Kurzy plánujeme ještě rozšířit a dělat vícero typů s určitým zaměřením. Brno je stálice, ale můj kurz je vytvořen tak, že stačí nabalit potřebné věci do auta a můžu jej uspořádat kdekoli. Hodně často jezdím na Slovensko, do Prahy, i do firem. Stačí zasedačka a už to voní chlebem. Teď mám jednu úplně novou zkušenost, pečení chleba v mateřské školce, kde dětem vysvětlujeme, jak vznikne chléb od zrníčka obilí až po krajíc chleba. To jsem si opravdu užil a kdykoli to rád zopakuji.

Vydělal jste na kurzech?
O zisk mi ani moc nešlo, samozřejmě kurzovné vždy muselo pokrýt náklady s pořádáním kurzu. Já ale nějak tušil, že je to správný krok k něčemu většímu, musel jsem si počkat, ale nakonec to přišlo.

Tím myslíte založení firmy Kváseček, psáno KváseCZECH, která prodává balíčky pro výrobu kváskového pečiva?
Přesně tak. Firmu jsem založil vloni, bylo to 13. 9. v pátek a můžu potvrdit, že pověra o neštěstí v tento den je jenom výmysl. (smích)

Chtěl jsem vytvořit něco opravdu tradičního s využitím původních receptur. Zaměřil jsem se na jednoduchost, aby vše bylo připraveno k použití s jasným postupem. A samozřejmě jsem přibalil něco, co jinde budete těžko hledat. Zážitek, kdy vlastníma rukama dokážete vyrobit to nejlepší kváskové pečivo.

Měl jsem vymyšlený produkt, ale vůbec jsem netušil, jestli o něj bude zájem. Musel jsem se toho opravdu hodně naučit, a to velmi rychle. Přihlásil jsem se do programu Start it ČSOB, prošel jsem sítem a to mě posunulo dál. Získal jsem velké množství kontaktů, ke kterým bych se jako začínající firma dostal mnohem později nebo vůbec. Díky workshopům a konzultacím jsem se dozvěděl, co a jak mám udělat. A navíc, protože zájemce o program hodnotí odborníci, bylo to pro mě prvním potvrzením, že můj projekt má smysl a šanci na úspěch.

Lubomír Kobéda (45 let)

  • Vystudoval vojenskou školu, deset let aktivně sloužil v armádě.
  • Vždy pracoval v oblasti IT.
  • Od roku 2012 pořádá kurzy pečení chleba.
  • V pátek třináctého (13. září 2019) založil firmu KváseCZECH, který vyrábí a prodává balíčky pro domácí pečení kváskového chleba.
  • Je vítězem letošního ročníku soutěže začínajících podnikatelů Rozjezdy T-Mobile.
  • Je ženatý, má dvě dcery.
  • Jeho největším koníčkem je pečení chleba z kvásku.
  • Ve volném čase obuje běžecké boty a jde si zaběhat.

Úspěch vašeho projektu potvrdila i praxe, prodáváte v e-shopu. Co udělá s kváskem přeprava? Neumře? Nebo naopak, nebude to jako v Hrnečku vař, že zavalí celou poštu?
To byla největší výzva. Aktivní kvásek by cestu určitě nepřežil, tak jsem musel vymyslet způsob, jak kvásek uspat. Trvalo mi to rok, než jsem vymyslel a doladil postup výroby tak, aby se probuzení kvásku vždy povedlo. Kvásek je ale jenom první krok k úspěšnému pečení, je potřeba použít do těsta kvalitní ingredience a dodržet předepsaný postup. To vše je v kváskovém balíčku připraveno a pečlivě zabaleno.

Kam nejdál z Brna váš kvásek putuje?
Aktuálně prodáváme v České a Slovenské republice, ale máme potvrzeno, že se náš kváskový balíček už dostal do Indie, Mexika a samozřejmě do USA. Do cizích zemí se většinou dostane z jednoduchého důvodu, Čechům a Slovákům v zahraničí chybí náš chleba a rohlíky.

Nákupy sledujeme, většinou je první nákup na zkoušku, pak následuje větší objednávka a následně objednání předplatného. Holt, když jednou zkusíte poctivě vyrobené kváskové pečivo, tak se velmi těžko vracíte k průmyslovým výrobkům.

Jste asi jedna z mála firem, kterým koronavirová epidemie spíše pomohla.
Je to pravda, v březnu jsme předčasně oslavili Vánoce. (smích) Sníh tedy nebyl, ale objem prodeje tomu nasvědčoval. Bylo velmi náročné zabezpečit dostatek surovin k výrobě, ale naše dodávky zboží se vůbec nezastavily.

A podařilo se nám krásně podpořit atmosféru pečení a pomocí sociálních sítí jsme pomohli stovkám lidí založit kvásek a upéct chleba. Na živém vysílání jsme četli jména kvásků, v druhé vlně už bylo kvásků tolik, že bychom nic jiného ani nedělali. Každý den byl zveřejněn přesný postup zakládání kvásku a na konci se pekl chleba. Nepočítal jsem to, byl to jeden bochník za druhým. Ještě dnes mi chodí fotky.

Četla jsem názor, že když spočítám čas strávený pečením, tak na vlastním pečivu rozhodně neušetřím.
Úplně chápu vaší otázku a ušetřit se nedá. Čas strávený výrobou je opravdu drahocenný, ale já to vůbec nepočítám. Pro mě má pečení vlastního chleba hodnotu, která se nedá penězi vůbec vyčíslit. Já při pečení chleba relaxuji, zpomalím a odtrhnu se od dnešní ukvapené doby, protože spěch kvásku nesvědčí. Vlastníma rukama dokážu nakrmit svou rodinu, a to je k nezaplacení. Dodnes žasnu, jak někdo objevil, že stačí smíchat mouku, vodu a sůl a na konci máte krásně voňavý a křupavý chléb.

Jaké máte plány do budoucna?
Pořád posloucháme zpětnou vazbu od zákazníků, hodně předplatitelů volalo po ještě víc ekologickém balení. A právě nové balení dáváme teď do oběhu, plně kompostovatelný sáček a návod v elektronické formě, ostatní ingredience v balíčku jsou pořád stejné.

K Vánocům (těm opravdovým v prosinci) budou dva nové produkty, ale připravujeme a postupně uvedeme na trh několik desítek dalších a bude to stát za to. A samozřejmě expanze na další trhy. Taky mám v plánu udělat si rekvalifikaci na pekaře. Jenom kvásek Bohouš zůstane napořád můj, mám ho osm let, je to základ mé firmy a nestřeženější know-how.

Stal jste se celorepublikovým vítězem soutěže začínajících podnikatelů Rozjezdy T-Mobile. Moc gratuluji a musím se zeptat, co pro vás toto vítězství znamená a co uděláte s výhrou?
Samozřejmé mám z výhry velkou radost, je to další z důkazů, že můj projekt dokáže zaujmout, je životaschopný a dává mi to obrovskou energii posunout KváseCZECH zase o kus dál. O využití výhry nebylo moc složité rozhodnout. KváseCZECH potřebuje růst, takže určitě využijeme reklamní a mediální podporu, připravíme on-line kampaň. Je to přesně to, co teď potřebujeme a jsem moc rád, že budu mít šanci pracovat s nejlepšími firmami v daném oboru. Finanční částku vyžijeme na výrobu dalších tisíců kváskových balíčků. Dostatek produktů teď bude určitě potřeba.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Peníze zapomněla v bankomatu, poctivého nálezce odmítli v bance i na úřadě

Stát se to může každému z nás. Jsme zamyšlení, roztržití nebo nám zrovna zazvoní telefon a tak transakci u bankomatu...

Začínali s jedním starým traktorem, dnes mají obrat deset milionů

Nikoho by ani nenapadlo, že se pouze čtyři členové rodiny starají o dvě stě býčků a krav a obdělávají 250 hektarů půdy....

PŘEHLEDNĚ: Konec daně z nabytí nemovitosti. Kolik dnes ušetříte?

Koupili jste si byt za tři miliony a byli naštvaní, že budete muset vyndat z kapsy ještě sto dvacet tisíc na daň z...

Poradna: může zaměstnavatel chtít vědět, kam pojedu na dovolenou?

S ústupem pandemie koronaviru se opět otevírají hranice. Vycestovat na dovolenou do ciziny je již možné. Nemusí to být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysněná dovolená se nekonala, přesto má zaplatit 24 tisíc. Jak se bránit?

Když si objednáme zájezd u cestovní kanceláře, očekáváme, že ta se o vše postará a my nemusíme nic řešit. Jak ovšem...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Právníci: Kontrola zaměstnanců? Co je přípustné a co přes čáru

Co je tvoje, může být i moje. Takový je postoj některých zaměstnanců k firemnímu majetku. Zaměstnavatelé se však mohou...

Zmapováno: Kde se bude propouštět? A kdo nové pracovníky hledá?

Nezaměstnanost v Česku se v květnu zvýšila na 3,6 procenta. Přesto máme stále nejnižší míru nezaměstnanosti v celé...

Restart ekonomiky bude rychlý, míní ekonom Petr Borkovec

Jako Česko jsme z krize, kterou přinesla pandemie, vyšli dobře. Bylo skvělé, že jsme si dokázali sami pomoci, myslí si...

Na výplaty ani na odstupné nemám. Běžte na nemocenskou, řekl šéf

Epidemie koronaviru způsobila problémy mnoha podnikatelům, a tak se snažili ušetřit, kde se dalo. Někteří ovšem na úkor...

Princ George je vztahovačný a drzý, tvrdí jeho kmotra

Šestiletý princ George se na oficiálních fotkách tváří jako andílek a britská královská rodina mu pečlivě buduje image...

Penis a ženský orgasmus. Dvacet centimetrů je optimální, říká studie

Na délce záleží a platí, že větší znamená lepší. Ovšem jen do jisté míry. Největší šanci na uspokojení ženy dává...

Můj boj s nemocí: Když jsem se probudila, neměla jsem nohy

Na začátku to vypadalo, jako bych něco špatného snědla nebo chytla virózu, píše čtenářka Renata svůj příběh do seriálu...

Berenika Kohoutová ukázala postavu po porodu bez retuše

Herečka a zpěvačka Berenika Kohoutová (29) si posteskla, že s pětiměsíční dcerou Lolou se její život otočil o 180...

Velká část českých potravin není ve skutečnosti česká, říká šéf Globusu

Návrh na povinný podíl českých potravin by z regálů vymetl i některé české výrobky, říká v rozhovoru pro MF DNES...