Neděle 25. září 2022, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. září 2022 Zlata

Na začátku byla 4 kila brambor a štěstí. Dnes vyrábějí tuny brambůrek

Spousta lidí zaregistrovala značku Strážnické brambůrky až ve chvíli, kdy v televizi začal zpívat a tančit barevný sáček. Firma však existuje déle než čtvrtstoletí. A stále roste.

Petr a Libor Hobžovi | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Je léto roku 1988. Manželé Hobžovi ze Strážnice na povolení místního národního výboru provozují bufet u letního kina. Točí tu limonádu a pivo, prodávají křupavé brambůrky, které Petr Hobža jako bývalý kuchař smaží doma na plotně. 

Investujte do své budnoucnosti

Využijte online kalkulačku a spočítejte si, kolik vám investice přinesou

Je jaro roku 2017. Sedím v kanceláři nové výrobní haly rodinné firmy Strážnické brambůrky a povídám si s další generací podnikatelů, bratry Petrem a Liborem Hobžovými. Za stěnou jede obrovská linka, která, za minimální pomoci lidské ruky, vyrobí za hodinu přes půl tuny smažených brambůrků. 

To, co se dělo v čase mezi těmito dvěma událostmi, je další z krásných podnikatelských příběhů o tom, co Češi dovedou. Pardon, Moravané.

Rodinnou firmu zakládal těsně po revoluci váš tatínek. Ale nebyl to ten sebevědomý podnikatelský start, kterých tehdy byly tisíce.
Otec je zastáncem pravidla: Nemusí pršet, jen když kape. Ovšem musí kapat dlouhodobě. V roce 1989 opustil místo skladníka v místní textilce Šohaj, koupil za 150 korun pánev na řízky, což byla tehdy velká investice, oloupal čtyři kila brambor a šel je prodávat. Třeba na tradiční bzeneckou pouť, kde za dvacet minut prodal 70 krabic, které měl původně na celý den. Byl to velký úspěch, takové kopnutí do zadku.

Čtěte další příběhy

Jaké měl plány?
Žádné. Nevěděl ani, co bude za měsíc. Prostě měl sen a ten si chtěl splnit: nějak se těmi brambůrky uživit. Spadl do byznysu a všechno se učil za běhu: kde sehnat brambory, jaké, za kolik, jak je namáčet a smažit… Neměl žádné zkušenosti. Vzal starou vyřazenou sanitku, natřel ji na modro a začal podnikat.

Doba brambůrkům přála.
Ano, dříve byly podpultové zboží, byl jich velký nedostatek. Obchodní spolupráci začal v Jednotách, pak přišly velké řetězce. Když uzavřel kontrakt se společností Ahold, nestačil se jako český člověk dlouho žijící v komunismu divit, jak to těm Holanďanům šlape. V roce 1994 si pořídil technologii přímo na brambůrky. Začaly se nabalovat další potřebné znalosti: zavážení, hygiena potravin, bezpečnost práce. V podstatě se učíme dodnes.

Z čeho otec rozjezd financoval?
Nejprve z úspor, nechtěl si brát úvěr, hodně si také vyrobil sám. Později pořídil fritézu za čtyři miliony, a na tu už peníze od banky potřeboval.

V té době se sem masivně hrnuly výrobky ze Západu.
Ale český zákazník zůstal konzervativní a toho jsme využili. Snažíme se k lidem chovat úplně otevřeně: máme transparentní obal, aby viděli, co vlastně kupují, a plníme jej zcela. Pouštíme veřejnost do výroby na exkurze, hlavně v létě je tady hodně zájemců.

Zajímavosti z výroby brambůrek

  • 60 až 70 % brambor pochází z ČR, zbytek se dováží z Německa nebo z Itálie 
  • 6 000 tun brambor za rok projde výrobnou Strážnických brambůrků, až 40 tun za den, 2 tuny za hodinu 
  • 500 - 600 kilogramů hotového produktu se vyrobí za hodinu 
  • 4 až 8 °C je vhodná teplota pro skladování brambor, před zpracováním se přemístí do teploty 12 až 20 °C podle odrůdy 
  • 8 nožů na jedno použití nastavených na setiny milimetru krájí brambory na plátky 
  • 2x za minutu se přefiltruje řepkový olej v obří fritéze, ve které se plátky brambůrků smaží 
  • usmažené brambůrky porovnává optický třídič s referenčním vzorkem, jakékoli nesrovnalosti zaznamená a plátek vyřadí; zbytky jdou na kompost nebo do plynové stanice

Nebojíte se, že vám tu někdo zkopíruje know-how?
Že by se do toho pustil taky? No, tak to hodně štěstí.

S čím byly při zavádění značky největší problémy? 

Některá jednání se supermarkety byla složitá, než se domluvily podmínky. Ale dnes máme vlastní brand v každém obchodním řetězci v ČR, na rozdíl od konkurence.

Je složité prodávat smažené brambůrky v době, kdy světu vládne zdravý životní styl? 
Ne. Samozřejmě jich nesmíte sníst moc, proto jsou naše sáčky jen šedesátigramové a obsahují dvě porce. A musíte to vyvážit pohybem. My brambůrky ochutnáváme každý den a zatím se nám nepřejedly.

Jaké příchuti máte v nabídce? A které mají zákazníci nejraději?
Na začátku jsme prodávali solené, česnekové, sýrové - ty nakonec skončily. V roce 1996 přibyla slanina. To bylo dlouho vše. Až v roce 2010 přišly nesolené a kombinace pepř a sůl. U zákazníků jasně vedou solené, česnekové jsou na druhém místě, vyvíjeli jsme je dva roky. Když jsme je dovezli na ochutnání německému dodavateli, koukal divně. A před naší další návštěvou už hlásil: Přivezte česnekové.

Když i obyčejný brok způsobí poplach. Jak se vyrábí úplně jiné brambůrky

A co ty exotické příchuti, které jsou dnes tak v módě, ty neplánujete?
Nové trendy přicházejí každé tři měsíce, zákazníci je ochutnají a po čase se zase vracejí ke klasice. My děláme limitované edice gramáže, nikoli příchutí.

Jaký je rozdíl mezi chipsem a brambůrkem, na kterém si tak zakládáte?
Na rozdíl od brambůrků se chipsy blanšírují, to znamená, že se před smažením propláchnou vodou. Výroba je pak efektivnější, ale ztrácí se bramborová chuť, protože dojde k vypláchnutí cukrů a škrobů.

Jak se z vás dvou vlastně stali odborníci na brambůrky?
Když otec začal podnikat, byli jsme malí kluci. Jedeme v tom od dětství, takže máme k firmě vztah. Nikdy nás nenapadlo dělat něco jiného. Nastoupili jsme sem jako dělníci, prošli jsme si vším, abychom to znali a uměli řídit. Ale kdyby nám to nešlo, jistě by to byl otec předal někomu schopnějšímu.

Což se nestalo, vy jste firmu převzali a postavili novou výrobnu.
Do roku 2013 jsme sídlili ve starém areálu, ale ten už přestal stačit, tak jsme koupili pozemky na kraji města a vybudovali nový, moderní areál. Problém byl, že pozemek od obce nejprve koupila rakouská firma a my to museli za mnohem větší peníze od ní odkupovat. Zvažovali jsme přesun do Holešova, ale museli bychom se přestěhovat nebo dojíždět, propustit lidi ze Strážnice, kteří už tu pracují i dvacet let. Raději jsme zaplatili.

Je problém sehnat dobré zaměstnance?
V současnosti pro nás pracuje asi 50 lidí. Nabídka zaměstnání v regionu není velká, firmy jsou tu nárazově několik let a pak zmizí. Loni nám odešlo 7 žen na mateřskou, dostali jsme kolem 40 životopisů, vybrali jsme pracovníky, ale nakonec nevydrželi ani měsíc. A přitom platíme o 30 procent víc, než je v okolí běžné. Nelíbilo se jim, že by museli chodit na směny, neměli by tři měsíce dovolené.

Začali jsme časovým skokem, udělejme ještě jeden. Je rok 2037. Existují ještě Strážnické brambůrky?
Existují a stále je vlastní rodina Hobžových. My doufáme, že naše děti, které jsou dnes ještě malé, časem začnou v podniku pomáhat a najdou si tu své místo. To si ovšem budou muset zasloužit stejně jako kdysi my.

Autor:
  • Nejčtenější

Datové schránky dostanou automaticky živnostníci i mnozí zaměstnanci

Doposud jsou datové schránky doménou firem. Pro ostatní jsou pouze dobrovolnou záležitostí. To se však od příštího roku...

Praktické rady advokáta, které se hodí při podání výpovědi z práce

Nezaměstnanost je stále nízká a hlad po odbornících poměrně velký. Najít si lépe placenou práci, může být i řešením,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český topmanažer Robert Kyncl povýšil, bude šéfem Warner Music

Americká nahrávací společnost Warner Music Group jmenovala svým budoucím výkonným ředitelem manažera Roberta Kyncla. V...

Téměř čtvrt milionu lidí nemá na základní životní potřeby, zjistil průzkum

Přes milion Čechů je podle analýzy projektu Neviditelní součástí nízkopříjmových domácností. Už dříve žili často od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankovní služby zdarma? Mylná představa, odhalte skryté poplatky, říká expert

Premium Některé banky potřebují k tomu, aby sdělily výši svých poplatků, i ceníky o počtu 50 stran. Jiné si vystačí i se...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Zesnulá královna bude i za stovky let vypadat jako živá, říká balzamovač

Premium Trvající pieta ve Velké Británii za zesnulou královnu Alžbětu II. a vystavení rakve vyvolává mimo jiné řadu otázek...

Nová legislativa podpoří zkrácené úvazky daňovou úlevou. Stačí to ale?

Jak to všechno skloubit? Před touto otázkou stojí nejen rodiče mladších dětí, ale také studenti či naopak lidé blížící...

Začínal s tátou v devatenácti letech, dnes řídí miliardový byznys

Hrdý poděbradský rodák Pavel Louda je přesvědčený, že být byznysmenem znamená dělat vše tak, aby to dávalo smysl a po...

Vzít si psa do kanceláře už není v Česku tabu. Má to ale smysl?

Má je každý slušný startup, ale najdete je i v korporacích, redakcích, na recepcích i v dílnách. Pracovišť, kam si...

KOMENTÁŘ: Je lepší být podnikatelem, nebo zaměstnancem?

Zvažujete, zda máte dál chodit do zaměstnání, nebo máte na to, abyste se postavili na vlastní nohy? Odpověď není...

Jsem těhotná, potvrdila Agáta Hanychová. Čeká dítě Jaromíra Soukupa

Agáta Hanychová (37) je po čtyřměsíčním vztahu s podnikatelem Jaromírem Soukupem (53) podle informací bulváru těhotná....

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Kvůli sousedům nemohu v bytě topit. Oni nemají problém, tak nic neřeší

Bydlím v bytovém domě, který spravuje společenství vlastníků. Letos jsem se přestěhovala z bytu číslo 9 do bytu číslo...

Český vynálezce samodofukovací pneumatiky vysoudil 1,6 miliardy

Firma Goodyear & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun)....

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a...