Nebáli se změnit profesi a našli nové uplatnění

aktualizováno 
Nemůžete ve svém oboru, který jste vystudovali, sehnat práci? Jděte na rekvalifikaci. Nebo pokud už nový obor znáte, zamiřte rovnou ke zkoušce z profesní kvalifikace a získejte celostátně platné osvědčení.

Tomáš Vítek, jeden mála kuchařů s titulem inženýr. Pracoval jako makléř, to ho ale nenaplňovalo. Prošel rekvalifikací a teď vaří ve vyhlášené restauraci Bohéma. | foto: Projekt NSK2

Podle webu Infoabsolvent.cz nemůže ve svém oboru nyní sehnat práci přes 37 procent vyučených a 28 procent maturantů. Co s tím? Nechte se inspirovat čtyřmi příběhy.

Nestihla dostudovat, pak se doučila gastronomii

Julii Mrkvicové z Jihlavy bylo teprve patnáct let, právě dokončila základní školu a chystala se pokračovat ve studiu na stavební škole, když zjistila, že je těhotná. Narodila se jí dvojčata. "Chtěla jsem při rodičovské vystudovat hotelovou školu. Když mi však přestal chodit příspěvek, musela jsem studia zanechat a začít shánět zaměstnání," popisuje nelehkou situaci.

Může se hodit

Najděte si práci, která vás bude opravdu bavit na jobDNES.cz.Zaujměte potencionálního zaměstnavatele kvalitním životopisem. Vygenerujte si jej zdarma na jobDNES.cz.

Potřebujete poradit? Vstupte do stálé poradny jobDNES.cz o trhu práce a hledání zaměstnání.

S dokončeným základním vzděláním však nebylo jednoduché najít místo. Proto se šla zaregistrovat na úřad práce. Tam jí sice zaměstnání nenabídli, ale řekli jí o projektu, který se zaměřuje na další vzdělávání dospělých a je zakončen kvalifikační zkouškou s certifikátem, který má u zaměstnavatelů stejnou váhu jako vysvědčení.

Julie si vybrala obor pohostinství: "Práce v gastronomii mě vždy zajímala a studium na hotelové škole mi už dalo nějaké základy. Postupně jsem absolvovala kurzy Příprava teplých pokrmů a Jednoduchá a složitá obsluha hostů." Každý kurz trval pět měsíců a účastníci se věnovali teorii pohostinství, obsluze hostů i přípravě pokrmů, následně si vše vyzkoušeli přímo v restauracích. Mnoho z nich takové nasazení nečekalo a v průběhu kurzu odstoupili. "Profesní zkoušky jsem absolvovala úspěšně a hned mě oslovil majitel jedné z restaurací, kam jsem chodila na praxi. Podepsala jsem s ním roční smlouvu a pracuji pro něj jako pomocná kuchařka," pochvaluje si Julie Mrkvicová.

Řídí kamion, ale chce mít i pivnici

Radovan Šejvl z Hradce Králové je povoláním řidič kamionu. Na silnici je rád i mimo pracovní dobu - je totiž nadšeným motorkářem. Bydlí ve čtvrti, kde má spoustu přátel, a tak se u něj doma začali všichni scházet. Postupem času u něj vznikl jakýsi klub. "Protože mám práci jistou jenom v létě, napadlo mě, že bych si přes zimu mohl otevřít hospodu. Na to jsem však potřeboval živnostenský list. Moje manželka vyučuje na Odborném učilišti v Hradci Králové, kde se mohou vzdělávat i dospělí a získat osvědčení, tak jsem neváhal," říká Radovan Šejvl.

Kde hledat další informace

V restauraci pracoval už dříve a hodně věcí znal, přesto mu studium přišlo poměrně náročné. "Po dlouhé době jsem se vrátil zpátky do školy. Dostali jsme učebnice, prospekty, psali jsme si výpisky a musel jsem se učit. Nejtěžší pro mě bylo zvládnout kurzy časově a skloubit je s mým zaměstnáním, kde mám nepravidelnou pracovní dobu. Ale snažil jsem se nechybět, přece jen už to člověku nejde do hlavy tak snadno jako dřív," popisuje.

Na praxi chodili do hotelu a speciálně vybudovaného kuchařského studia. Po absolvování kurzu složil Radovan Šejvl kvalifikační zkoušky v oborech Úklidové práce v ubytovacích zařízeních - pokojská, Výpomoc při přípravě pokrmů a Práce v ubytovacím zařízení. Aby toho nebylo málo, splnil na učilišti ještě závěrečnou zkoušku, díky které získal výuční list v oboru Stravovací a ubytovací služby, takže se nyní může prokazovat středoškolským vzděláním.

Plány má Radovan Šejvl jasné. "Už tuto zimu bych u nás rád otevřel hospodu, těším se na to. Zatím k nám chodili jen známí, teď už bude otevřeno i pro veřejnost. Srazy s kamarády-motorkáři se však u nás pořádat nebudou, přece jenom musím brát ohledy na sousedy," uzavírá.

Před administrativou dala přednost dětem

Jana Vondráčková měla vždycky ráda práci s dětmi. Vystudovala sice v Praze obchodní akademii a vyšší odbornou školu informačních služeb, o prázdninách však pomáhala na dětském táboře nebo dělala praktikantku v mateřské škole v Německu, po maturitě rok pracovala jako au-pair ve Velké Británii. Přivydělávala si hlídáním dětí, ale pak se rozhodla věnovat se administrativě. "Myslela jsem si, že v budoucnosti najdu lepší uplatnění v telekomunikacích," vzpomíná. Jana pak pracovala několik let jako osobní asistentka ředitele významné české společnosti až do doby, než poprvé otěhotněla. Díky svým dvěma synům zjistila, že ani po letech ji práce s dětmi nepřestala bavit. "Bylo to asi rok a půl poté, co jsem začala čas od času pracovat pro mateřské centrum, když mě napadlo, že bych se dětem mohla věnovat profesně," popisuje Jana. Naskytla se jí příležitost prohloubit si vzdělání v kurzu pro sociální pracovníky se zaměřením na péči o děti.

Kurz trval přibližně půl roku, zahrnoval 150 vyučovacích hodin, součástí byla i třídenní praxe v předškolním zařízení. Jana Vondráčková se chtěla věnovat hlavně dětem předškolního věku, a tak se přihlásila ještě k navazující kvalifikační zkoušce Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky. Může se nechat zaměstnat jako vychovatelka a profesionální chůva, nebo si založit živnost na péči o dítě do tří let věku v denním režimu.

"Když nic nenajdu, možná si otevřu vlastní miniškoličku, třeba jen pro čtyři děti, to by mi pro začátek stačilo," uvažuje.

Ekonomika ho nebavila, šel dělat kuchaře

Tomáš Vítek z Brna vystudoval nejprve strojní průmyslovou školu a poté vysokou školu ekonomického zaměření, načež nastoupil do zaměstnání v oboru.

Na různých pozicích tam pracoval přes čtyři roky, ale moc ho to nebavilo. Ve volných chvílích doma vařil a pomalu zjišťoval, že by se chtěl gastronomii věnovat i profesně. "Tloukl jsem se do hlavy, že jsem nešel na kuchaře. Proto jsem si našel na internetu kurzy Příprava hotových jídel a přihlásil jsem se do nich. Musel jsem si je však uhradit sám, protože podle pracovního úřadu jsem na jejich proplacení příliš kvalifikovaný," směje se.

Přečtěte si

Teorií jej vybavilo NcM Vzdělávací středisko, praxi plnil v brněnské restauraci Bohéma. Tam po skončení kurzů také zůstal na hlavní pracovní poměr. "Ekonomika mě jednoduše nebavila, s rozhodnutím přihlásit se do kurzů a splnit kvalifikační zkoušku jsem nabral druhý dech," dodává kuchař, kterému nevadí trávit v kuchyni až čtrnáct hodin denně.

Ačkoliv byl Tomáš Vítek na zkoušení zvyklý z vysoké školy, zpočátku se závěrečné zkoušky obával, avšak zvládl ji. V současné době tráví svůj čas v kuchyni jedné z nejlepších brněnských restaurací a je spokojený. "Jsem moc rád, že jsem mohl v Bohémě zůstat. Je tam špičkově vybavená kuchyň, mám volnou ruku a mohu se tak realizovat i při vymýšlení nových jídel," pochvaluje si Tomáš Vítek.

Troufli byste si změnit profesi, abyste našli nové uplatnění?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. listopadu 2013. Anketa je uzavřena.

Ano 644
Ne 91

24. - 25. 5. proběhnou volby do Evropského parlamentu v České republice.
Celkem kandiduje 39 uskupení. S výběrem vám může pomoci volební kalkulačka.
Inventura hlasování zjistí, ke kterému současnému poslanci máte nejblíže.

Nejčtenější

Je to triko 21. století a chceme, aby ho měl každý, říká podnikatel

Pavel Hrstka (zleva), Martin Burkoň a René Němeček z chrudimské firmy CityZen

Tři inženýři a tátové od rodin. Společně podnikat začali teprve vloni. Letos vyhráli celorepublikové kolo soutěže...

Kolegyně mají dovolenou a šéf mi nařídil přesčasy. Můžu odmítnout?

ilustrační snímek

Podle statistik počet přesčasových hodin sice klesá, avšak v létě a období dovolených se asi některým z nás nevyhnou....

KOMENTÁŘ: Podílové fondy letí nahoru a „roztřesené ruce“ pláčou

ilustrační snímek

Roztřesené ruce jsou investoři, kteří se při výkyvech trhů vzdají své strategie a vrací peníze zpět do krabice od bot....

Úrokové sazby hypoték dál klesají, a to díky akčním nabídkám bank

Ilustrační snímek

Hypotéky dál zlevňují, a to už pátý měsíc. Průměrná úroková sazba poklesla z únorových 2,99 procent na červnových 2,76...

Proč vypnout o dovolené a jak si umět odpočinout, radí psycholog

Ilustrační snímek

Kdo nedokáže o dovolené vypnout a relaxovat, koleduje si o potíže. Nejen že klesne pracovní produktivita, ale vzroste...

Další z rubriky

Na pracovním trhu chybí tisíce lidí vybavených dobrou angličtinou

ilustrační snímek

Poptávka po jazykově vybavených lidech na pracovním trhu neustále roste. Angličtina je základem, ale už zdaleka...

Odkládat hledání práce se nevyplácí. Absolventi, kteří nečekají, mají výhodu

Ilustrační snímek

Řada absolventů středních a vysokých škol si užívá prázdniny a odkládá hledání nového uplatnění. Personalisté však...

Proč jet procvičit jazyk s místními, jaké jsou možnosti a kolik za to

Ilustrační snímek

Dovolená nemusí znamenat jen povalování na pláži, rybaření nebo túry na horách. Pokud se celý rok trápíte v jazykových...

Evropské banky na pokraji propasti záporných sazeb

Evropské banky na pokraji propasti záporných sazeb

Kurzy.cz Pokud si myslíte, že výsledky amerických bank nedopadly dobře, počkejte si na ty evropské. Zatímco banky z Wall Street ...

Advantage Consulting, s.r.o.
KONSTRUKTÉR JUNIOR

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 24 000 - 28 000 Kč

Najdete na iDNES.cz