Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše práce je dřina, uchazeče to odrazuje, říká pekař

Je brzy ráno, stojím v pekárně čakovického hypermarketu Globus a vypadám jak šmoula. Na sobě mám bílý ochranný hábit a na hlavě neforemnou síťovou čapku. Kolem mě kmitá dnes již druhá směna míchačů, pecáků a pekařů.

Pekař Pavel Meduna řídí stovky zaměstnanců. | foto: archiv: Globus

„Každý den se tu začíná od píky. První směna chodí do práce v jednu v noci, druhá skupina, pracuje přibližně do pěti šesti hodin odpoledne, podle potřeby. O Vánocích se ovšem jede non-stop, tři směny po osmi hodinách,“ vysvětluje můj průvodce a zdejší šéf Pavel Meduna.

Kromě této pekárny má na starost ještě dalších 14 v hypermarketech Globus po celé republice. A k tomu stejný počet cukráren a kaváren. „Je to zhruba 350 pekařů, 120 cukrářek, 300 prodavaček,“ vypočítává, zatímco procházíme celý provoz od venkovní sýpky na mouku po právě dodělaný karamelový větrník.

Lidské ruce nenahradíš

Pracovnice míchárny přejíždí prsty po dotykové obrazovce počítače, v němž jsou uloženy všechny místní receptury. „Mouka, máslo, smetana, vše se snažíme získávat od regionálních dodavatelů, u nichž máme jistotu kvality,“ vypráví Pavel Meduna a přechází k obrovským míchačkám, kde se přesně podle zvoleného programu hnětou těsta.

Nepřehlédněte

„Mouka se v každém období chová jinak, třeba v horkém létě nebo za vlhkého počasí, podle toho musíme upravit konečnou fázi míchání těsta. Něco se dá dělat strojem, ale většina je stále ruční práce, vytvarované chlebové těsto se nachystá do ošatek a dá do kynárny, kde za teploty nad 30 stupňů a vlhkosti nad 85 procent kyne asi 50 minut. Potom putuje chléb do etážových pecí a celkem za 2,5 hodiny je na krámě,“ popisuje odborník, zatímco pod rukama jeho kolegů to jen sviští. 

Také v cukrárně se všechno dělá ručně, vidím jen stroj na výrobu šlehačky a mixér na těsto. „Peče se tu 80 druhů cukrářských výrobků, včetně české klasiky a světových trendů. Náhražky mi nesmějí přes práh, takže žádná rostlinná šlehačka, jen smetana, žádné rostlinné tuky, pouze máslo a nepolevím ani při těch dnešních cenách. Žádná rumová tresť, ale rum, když likér, tak jen vaječný koňak,“ vyjmenovává šéfpekař. 

Pekařina se řídí ročními obdobími. Třeba v létě klesá zájem o sladké pečivo, rostou nákupy baget a chleba ke grilování. V září jdou zase housky na svačiny, v lednu frčí tmavé a celozrnné pečivo, jak se všichni snaží jíst zdravěji. „Podobné je to v cukrárnách, v létě se prodávají hlavně lehké ovocné dorty, v zimě zase krémy a čokoláda,“ doplňuje odborník.

Jeden malý dýňový chleba, prosím

Nejsilnějšími dny v týdnu jsou pochopitelně pátek a sobota. „Nejprodávanější je stále bílé pečivo. Stoupají prodeje speciálních chlebů, které by před pár lety nikdo nechtěl - například dýňového,“ říká k současným trendům Meduna. „Zákazníci dnes také nejsou zvyklí kupovat velké chleby, pořizují menší balení, aby neplýtvali, což je přesně opačný vývoj než před dvaceti lety.“ 

Přestože zákazníci chtějí především svou každodenní klasiku, musí pekárny čas od času přijít s nějakou novinkou. „Výrobky vymýšlím spolu s kolegy, pro inspiraci jezdím i do zahraničí. Mraky nápadů končí v šuplíku a po čase se k nim třeba vracíme,“ vysvětluje můj průvodce. 

A co s pečivem, které se ten den neprodá? Zbytky jdou po zavírací době nejčastěji do zoo, jezdí si pro ně rybáři, lesníci. A od nového roku začnou i pekárny, jako další z oddělení hypermarketu, spolupracovat s potravinovými bankami.

Nejsou lidi, nebude co do pusy

Pavel Meduna je do své práce zamilovaný a o pečení dovede zasvěceně vyprávět hodiny. Přestože původně směřoval k jiné profesi. „Studoval jsem obchod a vidíte, už dvacet let jsem pekařem, z toho patnáct roků tady v Globusu. Vůbec si nedovedu představit pracovat jinde. Není nade mnou dalších x ředitelů, zodpovídám se rovnou jednateli. Plánujeme si vše sami, a co řekneme, to pak musíme splnit,“ pochvaluje si.

Jenže vzbudit stejné nadšení u současných či potenciálních kolegů není vždy snadné. „Každá pekárna má jednoho vedoucího celého provozu, dva šéfy směn, vedoucí cukrárny a prodeje. Všechny jsem si vybíral sám a můžu se na ně spolehnout. Ale jinak máme naprosto zoufalý nedostatek lidí. Máme sice učně, ale tak jednoho dva, z nichž to pak nejde dělat žádný. Přitom to není tak, že by jen zametali plac a k pořádné práci se nedostali. Dělají to, co ostatní, jsou to rovnocenní partneři a po vyučení dostávají při nástupu stejnou mzdu jako zkušení zaměstnanci,“ kroutí hlavou Pavel Meduna. 

V čem je problém? „Je to práce na směny, děláme o víkendech, o svátcích, to lidi odrazuje. Dříve jsme si vybírali z desítek životopisů podle délky praxe, dnes bereme i nezaučené zájemce,“ dodává šéfpekař. 

Kromě nedostatku kolegů vadí Pavlu Medunovi i to, že se obecně nerozlišuje mezi pekárnou a rozpékárnou. „Zákazník nevidí ten rozdíl, že někde mu skutečně vyrobí čerstvé pečivo a jinde rozpečou zmrazený polotovar. V české legislativě totiž není pojem pekárna definován, jako to mají ošetřeno třeba na Slovensku nebo v Německu,“ vysvětluje. 

Budoucnost oboru však vidí optimisticky. „Přál bych si, aby pekařina zůstala opravdová, aby jen velké fabriky neplivaly chleba z mrazáku. Zatím je v Česku spousta malých pekáren, které jsou opravdu dobré, tak doufám, že je ty rozmrazené koblihy nepřeválcují,“ uzavírá Meduna.

Autor:
  • Nejčtenější

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzdělání nestačí. O profesní kariéře často rozhodují měkké dovednosti

22. dubna 2024

Pracovní trh se dynamicky vyvíjí a neustále přináší nové výzvy. Zaměstnavatelé v dnešní době...

Češi stále proudí do IT rekvalifikací. Chtějí do stabilního oboru s vysokými platy

25. dubna 2024

Podle dat ČSÚ za 4. čtvrtletí 2023 byla v IT pracovních pozicích jedna z nejvyšších průměrných...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Expert: Úroky na „spořácích“ nejspíš letos klesnou na tři procenta

25. dubna 2024

Inflace se z loňských 10,7 procenta letos dostala na dvě procenta a očekává se, že centrální banka...

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...