Nejvýhodnější stravenka má hodnotu 118 korun. Kdo se za ni naobědvá?

aktualizováno 
Protože se od ledna zvýšila hodnota stravného na pracovních cestách, zvýšila se i cena daňově nejvýhodnější stravenky, která se od toho odvíjí. Má cenu 118 korun. Reálně se přiblížila cenám obědů, které nepořídíte ve velkých městech pod stovku. Ovšem kolik lidí se takovou stravenkou může pochlubit?

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Stravenky jsou nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem u nás. Papírové poukázky nebo digitální karty s příspěvkem na stravování využívá přibližně 1,3 milionu zaměstnanců.

Používání stravenek se řídí zákoníkem práce i zákonem o daních z příjmů. Pro zaměstnavatele je daňově uznatelným nákladem. Ten se vypočítává následovně: 

  • 70 procent z hodnoty stravného na pracovních cestách. Ta se od ledna zvýšila na 93 korun, tudíž 70 % je 65 korun.
  • Zákon o dani z příjmů umožňuje zaměstnavatelům uhradit maximálně 55 % z ceny stravenky, což je v ideálním případě právě těch 65 korun.
  • Zbývajících 45 % hodnoty stravenky doplácí sám zaměstnanec nebo jsou pro zaměstnavatele nedaňovým nákladem.

V roce 2018 si nejvíce peněz z daní zaměstnavatel odečte v případě, že zaměstnancům pořídí stravenky v hodnotě 118 korun. Oproti roku 2017 se hodnota nejvýhodnější stravenky zvýšila o 9 korun. Jenže kolik zaměstnanců nejvýhodnější stravenkou má?

Průměrná cena stravenky je v současnosti jen 80 korun. Jen zhruba čtvrtina firem dává svým lidem poukázku v hodnotě vyšší než 100 korun. „Přitom díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele o polovinu výhodnější než stejný vklad přímo do mzdy,“ říká Jan Matoušek, marketingový manažer společnosti Sodexo Benefity.

Oběd pod stovku už skoro nepořídíte

Firmy by tedy měly uvažovat o zvýšení ceny stravenky. A to nejenom kvůli odpočtům na dani, ale také proto, aby daly svým zaměstnancům v době minimální nezaměstnanosti zajímavý benefit, který pokryje náklady na oběd. Ceny obědů totiž stále rostou.

Podle průzkumu Ticket Restaurant Card Indexu, který uskutečnila společnost Edenred, vzrostly útraty za obědy za poslední rok o více než pět korun na prosincových průměrných 112 korun.

„Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. V restauracích sledujeme již déle než rok poměrně výrazný růst plateb za obědy. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění EET, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku,“ říká manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred Jiří Brych.

Jaké jsou hlavní důvody růstu útrat za obědy? Restaurace do cen jídel promítají své zvýšené náklady. Týká se to zejména surovin, které v posledním roce výrazně podražily. Svůj vliv má ale také nízká nezaměstnanost a s ní spojené zvyšování mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství.

„Třetím faktorem je pak také zvýšená ochota lidí za jídlo v restauracích utrácet, a to zejména v předvánočním období,“ říká Jiří Brych, podle něhož právě v prosinci byl růst útrat nejrychlejší. „Lidé ke konci roku častěji chodí na delší obědy, dopřávají si dražší jídla a k nim často i dezert nebo kávu, to vše se do útrat promítá,“ dodává Brych.

Autor:

24. - 25. 5. proběhnou volby do Evropského parlamentu v České republice.
Celkem kandiduje 39 uskupení. S výběrem vám může pomoci volební kalkulačka.
Inventura hlasování zjistí, ke kterému současnému poslanci máte nejblíže.

Nejčtenější

Zmapováno: které spořicí účty zhodnotí vklady střadatelů nejvíce

ilustrační snímek

Úrokové sazby na spořicích účtech se u některých bank mírně zvedají. U nejlepších lze dosáhnout na úročení v rozpětí...

Kluk z Vršovic vyvíjí počítačové hry pro miliony hráčů na celém světě

Adam Konrád, český herní programátor v Bethesda Game Studios v Dallasu

Že chce pracovat s počítači, věděl Adam Konrád už na základní škole, ale neuměl si představit nic konkrétního. Navzdory...

Tančili v Národním divadle, teď pečou dorty. A je opravdu na co koukat

Holánkovi začali péct dorty kvůli dětem.

Oba tančili v Národním divadle a na dalších špičkových scénách. Jenže pak baletka Lucie Holánková odešla na mateřskou a...

Kvíz: Jste připraveni na problémy při zahraniční dovolené?

ilustrační snímek

Prázdniny už sice za dva týdny končí, ale možná se právě teď chystáte na dovolenou do ciziny. Víte, co dělat, když se...

Hypotéky opět zlevnily, přesto zájem o ně klesá

ilustrační snímek

Hypotéky zlevňují, a to už pátý měsíc. Snižováním sazeb se banky snaží bojovat o každého klienta. Průměrná úroková...

Další z rubriky

Naši práci ovlivňují chutě Čechů i počasí, říká šéf patnácti řeznictví

Pavel Holeček vede všech patnáct řeznictví řetězce hypermarketů Globus

Dobře připravené maso a skvělou uzeninu umí Češi ocenit. Dalo by se proto očekávat, že o toto řemeslo mají mladí lidé...

KOMENTÁŘ: Sdílené pracovní místo může být úspěšné, záleží jen na vás

ilustrační snímek

V připravované novele zákoníku práce je sdílené pracovní místo zcela novým pojmem. Některé firmy jej ale již v praxi...

Restaurace, lunapark či virtuální realita. Pracovní pohovor má mnoho podob

ilustrační snímek

Tradiční pracovní pohovory se mohou jevit jako překonané a nezáživné, v náboru jsou však stále využívány. Vzdělání a...

Keynesův investiční paradox a „kdybych tak před deseti lety koupil...“

Keynesův investiční paradox a „kdybych tak před deseti lety koupil...“

Kurzy.cz Na CNBC byl před několika dny jedním z nejčtenějších článků ten, který poukazoval na mimořádné zisky, které by investoř...

Advantage Consulting, s.r.o.
SERVISNÍ INŽENÝR CNC STROJŮ

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz