Pondělí 12. dubna 2021, svátek má Julius
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 12. dubna 2021 Julius

Miluje těstoviny, připravuje je na všechny způsoby a je slavný

Markus Holzer je jedním z nejslavnějších italských kuchařů současnosti. Jeho pořad La prova del cuoco vysílá italská televize. Přitom je to skromný chlapík, který má chatu Jora na sjezdovce v Innichenu na severu Itálie. Jak se mu v podnikání daří?

Markus Holzer | foto: Archiv: Markus Holzer

Je pro něj důležité, aby jeho jídla byla jednoduchá. Tvrdí, že pokud se na jednom talíři objeví příliš mnoho chutí, všechno ve finále chutná stejně. Používá také ingredience z co nejbližšího okolí a například zeleninu si pěstuje sám. Je v přímém kontaktu s producenty, farmáři a chovateli, aby věděl co nejvíce o produktech, které používá. A někdy se prý pokouší výslednou chuť ovlivnit. „Prostě jim do jejich práce kecám,“ usmívá se kuchař, jehož přístup k přípravě jídla mu zajistil slávu po celé Itálii.

Specializujete se na těstoviny. Ve vaší restauraci Jora je možné ochutnat i speciální několikachodové večerní menu Pasta on the rock. Proč právě těstoviny?
Protože je miluji. A baví mě je vařit. Zkouším různé náplně, různé barvy, různé tvary. Nejoblíbenější přísadou je červená řepa. Připravuji si svoje makarony, špagety, ravioly, jihotyrolské taštičky schlutzkrapfen. U mě můžete ochutnat v podstatě vše, na co narazíte v Itálii.

Markus Holzer

  • Pochází z Jižního Tyrolska, regionu na severu Itálie.
  • Vlastní horskou chatu Jora stojící v lyžařském areálu Haunold v městečku Innichen.
  • Ctí místní kulinářské tradice, byť prošel slavnými restauracemi jako Königshof v Mnichově či Targa Bistrot Fiorentino ve Florencii.
  • Vařil také u tříhvězdičkového michelinského kuchaře Norberta Niederkoflera v Alta Badii.
  • Je mu 36 let, je otcem tří dětí, vydal několik kuchařských knih a miluje těstoviny.

Jižní Tyrolsko, odkud pocházíte, je vyhlášený kulinářský region. Je tu 19 michelinských kuchařů na půl milionu obyvatel. Také toužíte po tomto ocenění?
Moje restaurace stojí na sjezdovce v Innichenu, máme otevřeno hlavně na obědy, na večeře se k nám lidé dostávají hůře - musíme je sem dovézt skútrem nebo musejí vyjít pěšky, proto nemáme otevřeno každý večer. Jora není typ restaurace, která dostává michelinské hvězdičky.

Lyžařům musíme také nabídnout klasické lyžařské menu, například vídeňský řízek, a to není nic objevného. Máme samozřejmě zajímavá jídla, se kterými jsem si vyhrál, ale asi to stačit nebude. Jednou dvakrát týdně pořádáme večeře, tady se snažím být co nejkreativnější. Ale musím přiznat, že michelinská hvězda mě láká. A tato restaurace je výjimečná. Ale jsem mladý, není třeba spěchat.

Věděl jste vždy, že chcete být kuchařem?
Vždy jsem rád jedl a bylo co ochutnávat, moji rodiče měli restauraci v Sextenu. Od mala jsem se pohyboval v kuchyni, ochutnával, pomáhal kuchařům, a protože jsem rád jedl, tak nějak bylo přirozené, že se jednou stanu kuchařem.

Vystudoval jsem gymnázium, udělal si maturitu a začal studovat kuchařskou školu. Většina výuky probíhá tak, že člověk tráví čas v různých restauracích a sbírá zkušenosti. Vyrazil jsem také do světa. Například do Mnichova do slavné restaurace Königshof, do Targa Bistrot Fiorentino ve Florencii. Vařil jsem u tříhvězdičkového michelinského kuchaře Norberta Niederkoflera v Alta Badii.

A pak jste se pustil do podnikání. Kdy jste otevřel restauraci a horskou chatu Jora?
Joru otevřeli před patnácti lety moji rodiče. To jsem ještě studoval, ale samozřejmě jsem se tu celou dobu pohyboval, hlavně v zimě, kdy je potřeba každá ruka. Táta byl dlouho lyžařským instruktorem, máma se starala o tu druhou restauraci v Sextenu. Na začátku jsme byli normální lyžařská chata, dělali jsme klasické věci, například řízek nebo císařský trhanec. Když jsem se tomu začal věnovat, změnil jsem menu, chtěl jsem dělat věci jinak.

Nepřehlédněte

A to se vám daří. Na chatě je stále plno. Možná je to i tím, že jste jedním z nejoblíbenějších televizních kuchařů.
Určitě sem řada lidí přijede právě kvůli tomu, že mě znají z televize. Můj kuchařský pořad vysílá televize Rai 1. Teď jsme dlouho nenatáčeli, musel jsem to na chvíli přerušit. Žena čekala třetí dítě a bylo hodně práce. Ale loni jsem natočil asi padesát dílů. Nyní se rozhoduje, zda a kdy zase začneme. Na začátku jsem vařil hlavně těstoviny, ty jsou pro Italy moc důležité. Postupně jsem však představoval i jiná jídla, třeba ta z mého regionu.

Jižní Tyrolsko je na rozhraní mezi dvěma kuchyněmi - alpskou (tyrolskou) a italskou (středozemní) a z toho vznikají velmi zajímavé kombinace. Samozřejmě že používám v kuchyni nejmodernější technologie, ale vždy se držím tradic, ty jsou základem úspěchu konkrétního jídla. Jsou prostě věci, které se měnit nedají. Například základem místního tradičního jídla schlutzkrapfen (plněné taštičky) musí být žitná mouka. Jinak vzniknou ravioly. Je ovšem možné experimentovat s náplněmi.

Která surovina je pro vás v kuchyni důležitá?
Olivový olej. Bez něj nedokážu vařit. Naučil jsem se to v Toskánsku, kde jsem nějakou dobu pracoval. Je to jako mít auto bez benzinu. Máslo je skvělé, ale nedá se použít na všechno. Jsou kuchaři, kteří používají máslo s rajčaty, ale to mi nechutná, to je divná kombinace, boří tradice. Stejně tak nerad používám máslo do rizota, je to příliš těžké a změní to chuť. Obecně se snažím používat co nejméně ingrediencí a nejsem zastáncem nových metod jako třeba molekulární kuchyně.

V podnikání se vám daří, co máte v plánu dál?
Objevovat nové kombinace a vařit tak, aby od nás naši hosté odcházeli s chuťovým zážitkem.

Autor:

Daňové přiznání za rok 2020

Interaktivní daňové formuláře vám usnadní práci, protože umí vypočítat daně za vás. Termín pro odevzdání formuláře a úhradu daně za rok 2020 byl posunut na 3. května 2021.

  • Nejčtenější

KVÍZ: Mohli byste být finančním poradcem? Zvládli byste jejich zkoušky?

Ať už uvažujete o práci na finančním trhu, anebo si jen tak chcete porovnat své znalosti s profesionály, zkuste si...

Za psa odpovídá jeho majitel. Pokuty mohou dosáhnout až 100 tisíc korun

Pandemie ovlivnila i poptávku po psech. Chovatelé potvrzují, že zájem o štěňata je několikanásobně vyšší než v minulých...

KVÍZ: Věcné břemeno či nájemní smlouva. Znáte rizika při koupi nemovitosti?

Koupě nemovitosti znamená vysokou finanční investici, přesto si řada zájemců předem nezjišťuje všechny možné nedostatky...

Finanční znalosti Čechů klesly. Na penzi spoří jen 43 procent lidí

Pandemická situace a vládou přijatá opatření se promítly nejen do peněženek Čechů, ale mají negativní dopad i na naše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Efekt rámování má tisíce podob. Ovlivňuje i vaše rozhodování?

Jsou pro nás při rozhodování důležitější fakta, nebo způsob, jak nám jsou prezentována? Či, vyjádřeno jinak, hodnotíme...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

První romské dítě, které skončilo v babyboxu. Romové zuří, matka ho chce zpět

Premium Je to příběh 217. dítěte, které babyboxy zachránily a prvního romského dítěte, které se v babyboxu ocitlo. Matka...

Fiala politiku dělat neumí a důsledky jsou tragické, hodnotí Klaus dnešní ODS

Premium Za deset dní oslaví ODS třicáté výročí svého vzniku. MF DNES požádala jejího zakladatele Václava Klause, aby...

  • Další z rubriky

Podnikání vynášelo, teď se jeho žena bojí krachu. Jak ochránit rodinu?

Řada firem, živnostníků a drobných podnikatelů začíná řešit existenční potíže. Podnikání v době pandemie zatěžuje...

Kdo z OSVČ čerpá kompenzační bonus, nemůže čerpat ošetřovné

Ošetřovné na dítě pro živnostníky se neslučuje s čerpáním nového kompenzačního bonusu. Důvod je zvýšení denní podpory...

Nová pracovní zkušenost: Svého šéfa a kolegy znám jen s rouškou

Premium Řada firem funguje od loňského března téměř nonstop v režimu home office. Není tak výjimkou, že zaměstnanec, který ve...

Jako první letí židle. Někteří zaměstnavatelé přispívají na domácí kanceláře

Premium Lidé si vybavují domácí pracovní kouty. A zrovna nešetří. Když pracovní stůl, tak takový, jaký měli v práci. Když...

Advantage Consulting, s.r.o.
CNC operátor – 26.000 Kč a více

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 26 000 - 26 000 Kč

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Jak často se nakazí již očkovaní? Důkladná studie dala skvělé výsledky

Americké středisko pro kontrolu nakažlivých nemocí (CDC) ve svém časopise vydalo průběžné výsledky studie, která je...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Miliardový byznys vyschl, technologický obr Kapsch se stahuje z Česka

V dobách největší slávy šlo o firmu s miliardovými obraty, která se nebála pouštět do slovních přestřelek se členy...

Podstoupím úpravu prsou. Není čas cvičit a chroustat mrkev, říká Kalivodová

Andrea Kalivodová (43) se svěřila s tím, proč se rozhodla podstoupit remodelaci prsou. Operní pěvkyně v rozhovoru pro...