Nejstarší evropská palírna je na Hané. Receptury střeží, znají je jen tři lidé

Premium

Roman Petruš pracuje v Palírně U Zeleného stromu již 33 let. | foto: Palírna U Zeleného stromu

Hanácká voda, vodka B42V Eccentric, rum Heffron, whisky Stará myslivecká, Vaječný sen či Griotka – to jsou asi nejznámější výrobky Palírny U Zeleného stromu, která se pyšní více než 500letou historií. Receptury na pálenky a likéry tu pečlivě střeží, zná je jen trojice vyvolených.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Blend master a výrobní ředitel firmy Roman Petruš v palírně pracuje 33 let. Začínal od píky a dnes je jedním z nejdůležitějších lidí ve výrobě. „Snažíme se dodávat kvalitní alkohol, kterým si lidé mohou zpříjemnit třeba posezení s přáteli, a zároveň je učit, aby pili s rozumem,“ říká.

Je totiž zodpovědný za to, aby tradiční produkty chutnaly stále stejně – a že je to velká alchymie, i za to, aby chutě nově vyvinutých nápojů vyhověly dnešním konzumentům.

Fluktuace je u nás minimální. Nejlépe lidi udržíte penězi, naše HR sleduje, jak si finančně stojí zaměstnanci jinde.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Nejčtenější

Zásadní kroky, abyste byli finančně za vodou. Musíte je stihnout od 20 do 50 let

Premium

Různá období života přinášejí i své výzvy. Zvláště důležité jsou ty, které se týkající řízení či správy našich osobních financí. Jaké hlavní finanční výzvy před námi stojí v prvých třech desetiletích...

Prkna, která znamenají svět, vyměnil za farmářské trhy. A ty ho stále baví

Nejspíš ho znáte z divadla či televize, vidět jste ho mohli v mnoha filmech i seriálech. Před více než patnácti lety však herectví vyměnil za zdravé, lokální potraviny a v roce 2010 se pod jeho...

Pronájem bez rizika: Kompletní průvodce pro majitele i jejich nájemníky

Ceny nemovitostí v Česku rostou, nájemní bydlení je tak v posledních letech významně na vzestupu. Pronajímat byt či dům, nebo naopak být v nemovitosti nájemcem však může přinášet řadu rizik pro obě...

Co je bitcoin, jak se kupuje, jak se s ním platí a jak o něj můžete snadno přijít

Aktuální bitcoinová kauza ministra spravedlnosti Pavla Blažka opět přivedla pozornost k nejhodnotnější digitální měně. Její cena stále roste, vidina pohádkového zbohatnutí prostřednictvím kryptoměny...

Hypotéky dál pozvolna zlevňují. Má však smysl čekat na vysněné sazby?

Trh s hypotékami ve zlevňování dál čeká na silnější impuls. Podle Swiss Life Hypoindexu činila průměrná nabídková sazba v červnu 4,94 procenta. Klesla tedy jen o tři desetiny procentního proti konci...

Cesta k většímu sebevědomí jde přes péči o sebe. Odborníci radí, jak na to

Cítit se sebevědoměji po celý den může být jednodušší, než se na první pohled zdá. Nejde přitom o štěstí nebo dokonalé okolnosti, ale o každodenní volby a drobné návyky, které mohou výrazně ovlivnit...

12. června 2025

Klienti bank denně čelí útokům na účty. Obranou je digitální gramotnost

Kybernetické útoky jsou na denním pořádku. Dávno už se ale útočníci nezaměřují jen na velké firmy. Naopak, v jejich hledáčku se stále častěji objevují i jednotlivci, tedy přesněji především jejich...

12. června 2025

Udělali jste v přiznání daní chybu? Čekání, že se na to nepřijde, vyjde draho

Řada lidí přiznává daň z příjmu rok co rok a má daňové přiznání pod kontrolou. Chybovat je ale lidské. I když máte daně v malíčku, může se stát, že po odevzdání růžového formuláře zjistíte, že jste...

11. června 2025

Hypotéky dál pozvolna zlevňují. Má však smysl čekat na vysněné sazby?

Trh s hypotékami ve zlevňování dál čeká na silnější impuls. Podle Swiss Life Hypoindexu činila průměrná nabídková sazba v červnu 4,94 procenta. Klesla tedy jen o tři desetiny procentního proti konci...

11. června 2025

Podílové fondy v květnu vydělaly a dařilo se akciím i dluhopisům. Rizika zůstávají

V květnu pokračoval návrat cen akcií k únorovým maximům a březnová, a zvláště dubnová, korekce jsou již takřka zapomenuty. Optimismus se udržel hlavně kvůli pravidelnému odkládání zavedení vysokých...

10. června 2025

Pronájem bez rizika: Kompletní průvodce pro majitele i jejich nájemníky

Ceny nemovitostí v Česku rostou, nájemní bydlení je tak v posledních letech významně na vzestupu. Pronajímat byt či dům, nebo naopak být v nemovitosti nájemcem však může přinášet řadu rizik pro obě...

10. června 2025

Zásadní kroky, abyste byli finančně za vodou. Musíte je stihnout od 20 do 50 let

Premium

Různá období života přinášejí i své výzvy. Zvláště důležité jsou ty, které se týkající řízení či správy našich osobních financí. Jaké hlavní finanční výzvy před námi stojí v prvých třech desetiletích...

9. června 2025

Hlavně si z toho nedělat trafiku. Šéfka kvality paliv Shellu o ženách ve světě mužů

Premium

Můžete si s ní povídat o spalovacích motorech, nejlepší naftě či benzinu pro váš vůz, ale i o budoucnosti paliv, která tyto tradiční pohonné hmoty dříve či později nahradí. Markéta Jakoubková je...

8. června 2025

Prkna, která znamenají svět, vyměnil za farmářské trhy. A ty ho stále baví

Nejspíš ho znáte z divadla či televize, vidět jste ho mohli v mnoha filmech i seriálech. Před více než patnácti lety však herectví vyměnil za zdravé, lokální potraviny a v roce 2010 se pod jeho...

7. června 2025

Co je bitcoin, jak se kupuje, jak se s ním platí a jak o něj můžete snadno přijít

Aktuální bitcoinová kauza ministra spravedlnosti Pavla Blažka opět přivedla pozornost k nejhodnotnější digitální měně. Její cena stále roste, vidina pohádkového zbohatnutí prostřednictvím kryptoměny...

6. června 2025  8:30

Tápete, kam po maturitě? Školu i obor pomůže vybrat umělá inteligence

Premium

Otevřete mobil, napíšete chatbotu několik vět o tom, co vás baví, a během pár minut máte přehled oborů seřazených podle vašich zájmů, trendů trhu práce i nákladů na studium. Umělá inteligence k tomu...

6. června 2025

Gastronomie potřebuje změnu image. Není to práce „poslední volby“

Nedostatek kvalitních zaměstnanců zůstává stále jedním z nejpalčivějších problémů segmentu gastronomie. Na českém pracovním trhu chybějí zejména kuchaři a personál do obsluhy. A to přesto, že o...

6. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.