náhledy
Základem výrobního portfolia pardubické továrny stále zůstává melta, důležitá je výroba piškotů, octa, kakaa nebo hořčice.
Autor: Radek Kalhous, MAFRA
Firmu proslavily kávové náhražky, především Melta.
Autor: Kávoviny Pardubice
Ačkoliv název podniku Kávoviny v sobě má slovo káva, od svých počátků se pardubická firma věnuje tomu, že vyrábí náhražky. Kávová zrna totiž může nahradit čekanka či žito.
Autor: Michal Klíma, MAFRA
Firma vznikla v roce 1896 jako jedna z mnoha dceřiných společností firmy Heinrich Franck Söhne. Po druhé světové válce vznikl národní podnik Kávoviny, který se v 60. letech spojil se závodem Vitana Byšice. Po roce 1991 se Kávoviny osamostatnily, dnes patří do průmyslové skupiny CE Industries podnikatele Jaroslava Strnada.
Autor: Kávoviny Pardubice
Melta učinila v poslední době krok do 21. století: žádné vaření na sporáku a přelévání přes sítko, stačí horká voda, french press – a za pár minut je hotovo.
Autor: Kávoviny Pardubice
Kávoviny Pardubice balí a distribuují cereální nápoje (Melta, Vitakáva, Karo), kakao a kakaové nápoje i pití pro sportovce.
Autor: Kávoviny Pardubice
Každá budova firmy Kávoviny Pardubice uvnitř voní jinak, ba co víc, dokonce každé patro má svou speciální vůni.
Autor: Radek Kalhous, MAFRA
Počet výrobků, který má pardubická továrna ve svém portfoliu, se postupem času rozšiřoval. Dnes už jich je více než stovka.
Autor: Radek Kalhous, MAFRA
Firma se neustále modernizuje.
Autor: Kávoviny Pardubice
„Covid úplně proměnil spotřební chování zákazníků a pak jsme se museli vypořádat s extrémním nárůstem cen surovin a energií,“ upozorňuje Lea Striežencová.
Autor: Radek Kalhous, MAFRA
„Za osmihodinovou směnu upečeme 800 kilogramů malých či 1,2 tuny velkých piškotů,“ spočte produkci vedoucí výroby Štefan Martinek.
Autor: Kávoviny Pardubice
Čtyřiadvacet hodin denně, pět dní v týdnu od nedělního do pátečního večera tu pás rychlostí devět metrů za minutu unáší dukátky bezlepkové i obvyklé, malé a velké.
Autor: Radek Kalhous, MAFRA
Od přípravy těsta z vaječné melanže a mouky k zatavení do sáčku to trvá všeho všudy patnáct minut.
Autor: Kávoviny Pardubice
Provoz továrny se neustále modernizuje, osvědčené metody však mají stále svoji platnost.
Autor: Radek Kalhous, MAFRA
Ve firmě pracuje 76 kmenových zaměstnanců, velký podíl je i agenturních pracovníků.
Autor: Radek Kalhous, MAFRA