Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opustil korporát a začal podnikat. S úspěchem vyrábí přírodní limonády

David Prchal se v korporátu vypracoval na post finančního ředitele. Rozhodl se však postavit na vlastní nohy. Koupil prvorepublikovou sodovkárnu, aby navázal na tradici, kterou přetrhly dějiny. Rozjezd nebyl vůbec snadný. Problémy ale překonal a firmu opět nastartoval. Poptávka po Karáskových limonádách, jak je nazval, výrazně roste.
Kalabria

Kalabria | foto: Kalabria

Kladenskou sodovkárnu, která vznikla před 113 lety, koupil David Prchal v roce 2016, kdy nebyla zrovna ve vrcholné formě. „Nic jsem o tom byznysu nevěděl, stroje jsem viděl poprvé v životě, ale firma jela. Až pak jsem poznal, že jede tak nějak od desíti k pěti a barák nám padá na hlavu,“ popisuje své podnikatelské začátky. „Dva roky jsem tu zatáčku vybíral, aby tam nezahučely miliony a nemusel jsem se vrátit do korporátu, odkud jsem přišel,“ usmívá se pětačtyřicetiletý muž, který předtím pracoval jako finanční ředitel.

S etiketami Karáskových limonád, které jeho firma Kalabria vyrábí a jsou k mání i ve firemní prodejně v Kladně-Kročehlavech, si někdo opravdu vyhrál. „To rozhodně. Našel jsem designéra, který nám navrhl nové etikety, aby odpovídaly jednotlivým obdobím, kdy se tady limonáda vyráběla,“ vysvětluje majitel podniku.

Co by tomu řekl pan Karásek?

Mohl se v té době odstřihnout od minulosti a dělat byznys po svém, ale rozhodl se vzkřísit prvorepublikovou tradici. „Když jsem viděl nahoře v pracovně fotku pana Karáska, někdejšího zaměstnance firmy a posléze i jejího majitele, dýchla na mě historie. Věděl jsem, že musím pokračovat. Začali jsme našim produktům provozně říkat Karáskova limonáda a pak jsme zjistili, že lepší název vlastně neznáme,“ vypráví podnikatel.

Kalabria

Datum založení: 1911

Co tu vyrábějí: Karáskovy limonády a sirupy ve skleněných lahvích, limonády Kalabria v PET lahvích a sudech, školní limonády Bubliman.

Kam dodávají: především do gastroprovozů, jako jsou restaurace, kavárny, bistra, cukrárny...

Kolik lidí tu pracuje: 11

Navázat na původního ducha firmy nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. „Zkušenosti se tu nepředávaly z generace na generaci, jako to bylo třeba v západních zemích, komunisté tu vazbu přetrhli, takže firma na tom byla špatně,“ vysvětluje současný majitel.

U každého nového nápadu se proto ptá: co by tomu pan Karásek řekl? „Ano, je to trochu omezující, ale výsledky jsou potom o to lepší!“ myslí si Prchal. Pomáhá mu to držet sortiment firmy na uzdě a nepodléhat každému trendu, jenž se vynoří.

„Samozřejmě trendy sleduji! A snažím se jim nepřizpůsobovat. Já totiž dělám limonády, které mi chutnají. Dnes je v módě všechno hořké, například toniky, dále limonády s konopím, nealkoholické pití, které chutí napodobuje míchané nápoje... A to já dělat nechci. Dovedu si představit limonádu s něčím přírodním, jako je třeba maté, ale ne takovou, která viděla jen laboratoř,“ vysvětluje podnikatel.

Ne vždy se ale vše povede napoprvé. „Chtěl jsem vyzkoušet grep s chmelem. Vzorky byly super, ale když se to poprvé stočilo, nechutnalo to dobře. Trvalo několik týdnů, než jsme to vyladili.“ Podobné to bylo s jahodovou limonádou značky Bubliman, kterou firma dodává do škol. Žáci si při vyučování dopřávali příchutě malina, mango, kola, limeta, ale jahodu si neoblíbili, a tak se přestala vyrábět. Naopak nečekaným hitem trhu se stala levandule s bezinkou. „Vypozorovali jsme, že v každém obalu se pije něco jiného,“ dodává majitel.

Voda, sirup a bublinky

Kromě Karáskových limonád do třetinkových skleněných láhví tu plní i 50litrové sudy a také „petky“ limonádami značky Kalabria. „Ale mimo sezonu se zaměstnanci nudili, tak jsme přidali výrobu sirupů na studené i teplé nápoje, do některých přidáváme i kousky ovoce,“ usmívá se Prchal. Podotýká, že udělat limonádu do sudu je těžší než do láhve. „Do sudů nemůžete dát nic zajímavého, a když, tak jen v malých objemech,“ vysvětluje, když stojíme u několika menších tanků spojených trubkami. „V jednom je sirup, v druhém voda, která je odvzdušněná, a ve třetím oxid uhličitý. Tady se nastaví přesný poměr sirupu s vodou a pak se tam dodají bublinky, které postupně vyprchávají,“ zjednodušuje majitel sodovkárny, aby tomu rozuměl i laik.

Přesouváme se do vedlejší haly, kde se na automatické lince plní skleněné láhve limonádou. „Nejprve se do nich foukne CO2 a pak se nalévá limonáda, která se zazátkuje a nakonec se konzervuje teplou vodou, jako třeba když zavařujete okurky,“ pokračuje ve výkladu Prchal.

Potom se limonády s obličejem pana Karáska balí do krabic a firemními auty míří do gastroprovozů: restaurací, kaváren, bister... po celé republice. „Poptávka roste o desítky procent, odběratelé se sami hlásí. Snažíme se přesvědčit zákazníky, že je to dobré, ne tak moc sladké, přírodní, bez konzervantů a také české. Karáskovy limonády jsou takový produkt, na který si chcete udělat čas a vychutnat si ho,“ říká podnikatel.

Největší konkurencí jsou pro Prchalovu sodovkárnu hlavně velcí hráči, kteří plní svými petkami automaty a supermarkety, pro malé firmy pak toho místa tolik nezbývá. A kolik tu dnes pracuje lidí? „Já doufám, že všech jedenáct!“ žertuje Prchal. Na sezonu k nim vždy přibudou dva brigádníci. „Nepotřebujeme tu žádné speciální profese, není problém sehnat člověka. Je ale potíž najít takového, který by byl pracovitý, spolehlivý, měl selský rozum a zodpovědnost za to, co dělá. Chtěl bych tu mít spokojené zaměstnance, kteří za firmu dýchají,“ říká.

Do kaváren u Hofburgu

Jeho plány do budoucna jsou jasné: „Chci dělat super produkt, který budou mít lidi rádi a bude k dostání na zajímavých místech. Rád bych se s ním také dostal do zahraničí, třeba do Vídně nebo do Berlína. Hodně firem to zkoušelo a spálily se, tak se asi musím spálit taky,“ usmívá se Prchal. Dodává, že má vymyšlené spousty nových příchutí. To, že podnik jednou někomu prodá, si zatím nedovede představit. „Tedy ty peníze přitékající na účet, ty ano. Ale jinak by mi to bylo moc líto. Doufám, že ho jednou převezme dcera Dorotka. Jasně, je jí teď devět let, ale byznys ji baví odmalička,“ směje se Prchal.

  • Nejčtenější

Vrátila zboží za 600 korun, které jí nesedělo. Přišla o 70 tisíc

Kdo si myslí, že nikdy nesedne na lep internetovým podvodníkům, je na omylu. Stát se to může prakticky každému, bez ohledu na věk i vzdělání. Potvrzuje to případ ženy, která věřila, že se jí nic...

Pracovní dohody doznaly opět změn. Tentokrát potěší firmy a zaměstnance

Kolem dohod o provedení práce panovala loni poměrně bouřlivá atmosféra. Zákonodárci totiž avizovali novou legislativní úpravu, která by tento institut pořádně zkomplikovala. Návrh dělal vrásky na...

KOMENTÁŘ: Drahota je tady a už nezmizí. Co letos čeká českou ekonomiku

Bude rok 2025 rokem nízké inflace a finanční stability? Poroste naše ekonomika? „Letošní rok rozhodně nebude nudný. Uvolňování sazeb Českou národní bankou bude komplikovat relativně vysoká inflace na...

Upozorňují na sebe drahým zbožím. Proč někteří propadají okázalé spotřebě

Premium

Ekonomie většinou tvrdí, že lidské chování včetně rozhodování o nákupech, výdajích i spotřebě je v zásadě rozumné. Psychologie k tomu dodává, že téměř nic není vzdálenější pravdě. U velké části...

Pracující důchodci si polepší o tisíce korun. Výhoda není automatická

Starobní důchodci, kteří nadále pracují, mají od ledna 2025 nárok na slevu ze sociálního pojištění. Na pojistném nyní ušetří 6,5 %. Sleva se týká zaměstnanců i OSVČ, kteří dosáhli důchodového věku a...

Co je „prokletí znalostí“ a kdo tímto problémem trpí a štve druhé

Jsou inteligentní, vzdělaní a vypracují se na nejrůznější posty. Mají však jeden vážný problém. Když mají druhým něco vysvětlit nebo sdělit, neumí to. Přitom si to vůbec neuvědomují. Takové situace...

20. ledna 2025

Stavěl byty, dnes má zřícené letadlo. K podnikání ho inspiroval kamarád

Podnikání bylo vždycky jeho snem a ten se mu splnil. Dlouhá léta stavěl bytové domy. Když se dozvěděl o projektu Papilonia, neváhal a pustil se do přípravy. Dnes Roman Štěpánek provozuje v Liberci...

19. ledna 2025

Soutěž o nejlepšího baristu? Zkušené matadory porazila brigádnice

Premium

Teprve 19letá baristka Antonie Nebeská přišla do jedné z kaváren řetězce Costa Coffee jen na brigádu. Ale postupně ji práce s kávou naprosto pohltila. Natolik, že se pustila i do vymýšlení vlastních...

18. ledna 2025

Pracovní dohody doznaly opět změn. Tentokrát potěší firmy a zaměstnance

Kolem dohod o provedení práce panovala loni poměrně bouřlivá atmosféra. Zákonodárci totiž avizovali novou legislativní úpravu, která by tento institut pořádně zkomplikovala. Návrh dělal vrásky na...

17. ledna 2025

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...