Středa 17. srpna 2022, svátek má Petra
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 17. srpna 2022 Petra

Stravování Čechů v práci: nejčastěji krabičky s vlastním jídlem

Podle průzkumu společnosti Edenred chce zdravě jíst většina z deseti tisíc oslovených lidí. Proto si zaměstnanci stále častěji nosí do práce krabičky s jídlem. Zdaleka ne všechny restaurace, které lákají zaměstnance na polední menu, jsou totiž schopny nabídnout jim lehčí a zdravější jídla.
V práci jedí nejzdravěji lidé po čtyřicítce.

V práci jedí nejzdravěji lidé po čtyřicítce. | foto: Profimedia.cz

Jak lze vyčíst z několika chatů na internetu, které se stravováním v práci zabývají, dva tři dny v týdnu patří krabičkám z domova, zbylé dny se jde s kolegy "na hotovku".

"Do restaurace zamířím, jen když jdu na oběd s někým. Takže spíše než za jídlem tam chodím posedět a popovídat si," píše David na stránkách serveru Elektronický Ott, kde se k tématu vyjadřuje řada lidí.

Pět typů strávníků

  • Gurmán
    Pracovní obědy si vybírá podle chuti, záleží mu na kvalitě surovin. Útrata pro něj nehraje velkou roli. Když nemá v okolí práce kvalitní restauraci, raději nakoupí v obchodě. Zdravé stravě se nevyhýbá, ale dopřeje si i tučné pokrmy. Jídlo je jeho koníček.
  • Otesánek
    Nejdůležitější je pro něj množství jídla na talíři. K obědu preferuje hustou polévku, hlavní jídlo s velkou přílohou, nejčastěji knedlíky, a zákusek. Když přijde domů, zamíří k ledničce. Jídlo je jeho životní náplň.
  • Pragmatik
    Vše poměřuje podle parametrů množství – cena. Rád se dosyta nají, ale nesmí to moc stát. Kvalita surovin ho nezajímá – vždyť vše se dá přebít kořením. Když není v restauraci polední menu za výhodnou cenu, koupí si raději něco v obchodě.
  • Věčný dietář
    Na obalech potravin zkoumá energetické hodnoty. Jídlo je pro něj nutné zlo, nemusel by jíst vůbec. Jde z jedné diety do druhé a stále není spokojen s tím, jak vypadá. V této kategorii převažují ženy.
  • Vyrovnaný strávník
    Snaží se jíst zdravě, ale občas zvolí i tučnější pokrmy. Zajímá ho kalorická hodnota jídel; stravuje se střídmě proto, aby byl zdravý, spíše než kvůli tomu, aby dobře vypadal.

Klára, další z účastníků chatu, ho doplňuje: "Po roce zjistíte, že se menu v restauraci opakuje a že tam mají dobrá jen tři jídla, na která si čas od času zajdu. Předností obědů v restauracích je, že vytáhnete paty z práce, projdete se, odreagujete a můžete si dát třeba pivo.

Nevýhodou naopak je, že vlastně nevíte, co jíte. U nás v práci 'krabičkuje' víc a víc lidí a v kuchyni už si není kam sednout, protože architekt na to nemyslel."

Gurmán, dietář, či pragmatik?

Jak zjistil průzkum společnosti Edenred, nejhorší stravovací návyky mají mladí muži do 25 let. Skoro polovina z nich hledí jen na to, aby za jídlo utratili co nejméně peněz, a kvalita stravy je pro ně druhořadá. Patří tak do kategorie stravovacích pragmatiků.

Mladé ženy se při obědě rovněž odbývají, nebo dokonce nejedí vůbec. Na permanentní dietě je téměř každá pátá žena ve věku do 25 let.

Oproti tomu stravovací návyky starších žen by se dietologům líbily. "Vyrovnaných strávníků, kteří hledí na kvalitu jídla i jeho energetickou hodnotu, je mezi ženami ve většině zkoumaných věkových kategorií téměř polovina.

Zatímco ženy jedí s postupujícím věkem výrazně zdravěji, u mužů tento trend není tak silný. A v předdůchodovém věku od 55 let je opět nejvíce těch, kteří se odbývají a jedí málo kvalitní jídla za méně peněz," komentuje výsledky průzkumu Daniela Pedretová, marketingová ředitelka společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant.

Je mi přes 40 a chci být štíhlý

Zatímco ženy si ordinují dietu zejména v mládí, muži to dělají výrazně později. Snaha být štíhlý a co nejvíce se líbit se u nich projevuje nejsilněji ve středním věku. V kategorii mužů po čtyřicítce je takzvaných věčných dietářů dokonce 7,6 procenta.

A zatímco muži před důchodem hubnou, ženy naopak tloustnou. Každá desátá ve věku nad 55 let patří do kategorie otesánek.

Gurmánů, tedy lidí, pro které je dobré jídlo potěšením a nevadí jim si za ně připlatit, přibývá s věkem a zlepšující se finanční situací. Labužníky jsou přitom častěji muži, po čtyřicítce si požitek z jídla dopřává dokonce každý čtvrtý. U žen je to necelá pětina.

  • Nejčtenější

Zápach z grilu, hluk sekačky i večírků. Právník radí, jak na sousedské problémy

Sousedy si nevybíráme, ale musíme vedle nich žít. Co když nás však obtěžují jejich letní grilovačky nebo bujaré...

Spořicí účty už zhodnotí vklady i o více než 5 procent. Kde úročí nejvíc?

Inflace meziročně stoupla na 17,5 procenta a nejspíš dál poroste. Základní úroková sazba, kterou se ČNB snaží krotit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domácnosti mají podle odborníků revidovat své rozpočty hned teď

Vyšší šanci zvládnout aktuální zdražování mají ty domácnosti, které ho vezmou na vědomí. To mimo jiné značí revizi...

KOMENTÁŘ: Přichází doba stěhování, paneláky jsou časovaná bomba

Premium Bydlení v Česku prochází prudkým vývojem. Díky nízkým sazbám hypoték si i méně majetní Češi mohli dopřát vlastní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Očekávám těžký rok, rok a půl, říká ekonom Bezděk. Zdražování se mu zdá přehnané

Premium Vladimír Bezděk je uznávaný ekonom a investor. Má zkušenosti z České národní banky i korporátu a byl expert na...

Porucha imunity je první známka, že je v našem životě něco špatně, říká lékařka

Premium Lidí s poruchami imunity přibývá. Příčinou je často špatný životní styl, což vede k vážným nemocem, třeba k rakovině....

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

První díl rozhovoru s Shopaholicadel: Práci neseženu, každý den můžu umřít!

Premium Rozhovorům se dlouho úspěšně vyhýbala, nyní ale udělala výjimku a Expresu poskytla exkluzivní sondu do své duše....

  • Další z rubriky

Dovednosti, které stroj nezvládne, jsou žádané. Značně ovlivní kariéru

Čím méně kvalifikovaná pozice, tím více se pracanti drží přesvědčení, že si se svými schopnostmi vystačí až do důchodu....

Přes tisíc projektů a hektolitry zmrzliny. Malá firma nastartovala po covidu

Opustil práci v korporátu a začal podnikat. Zaměřil se na softwarovou podporu fyzických eventů. Jenže covid přinesl...

Nesoběstačnost a zátěž blízkých včetně financí je na špici obav Čechů

Češi se nejvíce bojí toho, že se nebudou schopni o sebe sami v budoucnu postarat. Tyto obavy mají aktuálně téměř tři...

Svěží pití na tři je ZON. Rodinná firma utrží ročně téměř 100 milionů

Slunce svítí, teplý vzduch voní po šťavnatých malinách a zralých jablkách, někde v dáli šumí voda. Ne, neležím v sadu...

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

K vulgárnímu nápisu musela tatéra přemluvit sexem. Teď ho chce pryč

Její nápad se v salónech nikomu nelíbil. Žádný tatér s ním nechtěl mít nic společného, tak moc nápis svou nositelku...

Herečka Anne Heche zemřela, nepřežila následky zranění po autonehodě

Třiapadesátiletá herečka Anne Heche zemřela. Uvedla to její přítelkyně Nancy Davisová. Herečka skončila v nemocnici v...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...