Úterý 16. srpna 2022, svátek má Jáchym
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 16. srpna 2022 Jáchym

Jak oslnit
na pracovním obědě

Oběd s obchodními partnery, nebo třeba s vaším šéfem se vám může pořádně vymstít a podepsat na vaší pověsti, pokud uděláte některou ze zásadních chyb. Jak zvládnout pracovní oběd bez prohřešků proti společenským pravidlům?
Jídlo, restaurace - (c) profimedia.cz

Jídlo, restaurace - (c) profimedia.cz - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Stejně jako například v případě pracovní schůzky v prostorách firmy, ani v případě pracovního oběda není slušné přijít pozdě. Ve chvíli, kdy si budete s obchodním partnerem domlouvat čas setkání v restauraci, myslete na vhodné načasování.

Stane-li se vám, že se přeci jen zpozdíte z důvodu, se kterým jste nemohli počítat, včas partnerovi zavolejte a před svůj opožděný příchod omluvte. Pokud by zpoždění mělo být velké (20 minut a více), navrhněte, zda by nebylo možné pracovní oběd odložit, abyste nemrhali partnerovým časem.

Ve chvíli, kdy na pracovní oběd dorazíte, následuje pozdrav s obchodním partnerem (partnery) doprovázené podáním ruky a předáním vizitek se zúčastněnými, kteří vám dosud nebyli představeni.

popisekBEZ VIZITKY ANI KROK:
aneb jak ji správně předat

Nalaďte partnery volnou konverzací

Po pozdravech a představovacích aktech (a samozřejmě po vašem odstrojení se z kabátu, šály atp., které zavěsíte na věšák v blízkosti vašeho stolu; nezapomeňte pomoci se svlékáním dámám, které vás doprovázejí) následuje usednutí ke stolu. V tomto momentu nepomozte zpříjemnění atmosféry volnou konverzací na jiná témata, než kvůli kterým jste se sešli. Pochvalte pověst partnerovy firmy, zavtipkujte směrem k současným událostem na kulturní či politické scéně, a nebo třeba směrem k aktivitám ve volném čase, pokud vás některé s obchodním partnerem spojují (sport apod.).

Pracovní oběd může sloužit samozřejmě k pouhému potkání se s partnery, k posílení mezifiremních vztahů, ale například také k jednání na konkrétní téma. Pokud se jedná o poslední zmíněnou variantu, pak po volné konverzaci stočte hovor právě tímto směrem. K tomuto momentu může být vhodný například moment, kdy se napijete aperitivu.

Co budeme pít?

Aperitiv slouží jako povzbuzovač chuti k jídlu. Nikdy by neměl být příliš sladký, aby chuť k jídlu naopak nepotlačil. Jako aperitiv se hodí například portská vína, martini, ale také třeba typicky česká becherovka, nebo slivovice. Škála nápojů, které jsou vhodné coby aperitivy je dosti široká a číšník by vám měl být schopen aperitiv sám nabídnout.

Pokud se nebojíte, že vám alkohol naruší vaše odpolední pracovní fungování, můžete se poté pustit do výběru vína, nebo třeba oběd doplnit sklenicí piva, pokud mu před vínem dáváte přednost.

Pokud je skupina lidí na pracovním obědě větší (4, 5 lidí), nabídněte společnosti, že objednáte celou láhev vína. Nezapomeňte nejprve přihlédnout ke vhodné kombinaci vína s jídle (k hovězímu steaku například těžší červené víno, k lososovi s jemnou omáčkou naopak víno bílé a svěží). Nezapomeňte se přitom zeptat, jakému vínu dávají ostatní přednost (lehké – těžší, více kyselinky – méně, větší obsah zbytkového cukru vs. menší apod.). Poté, co se na víně shodnete, objednejte jej.

Jak správně degustovat víno

Poté, co číšník víno přinese, ptá se, kdo bude degustovat. Může to být buď člověk, o kterém lidé sedící u stolu obecně vědí, že vínu rozumí, ale také můžete tento akt přenechat vašemu obchodnímu partnerovi. Naznačíte mu tím, že si vážíte jeho znalostí a že mu důvěřujete, že vybere dobré víno. Nenechte se zaskočit tím, že vám číšník nabídne korkovou zátku od láhve s vínem, které vám otevřel. Můžete si k ní přičichnout, čímž primárně zjistíte, zda je víno v pořádku. Neměli byste ze zátky cítit žádné sirné tóny, nebo jiné nepříjemné pachy. Tento akt můžete také taktně odmítnout.

Pokud bude na vás, abyste degustovali víno, je správný postup následující. Pravidlo číslo jedna zní: sklenku nikdy nedržíme za její tělo, ale buď za stopku, nebo za podstavec. Pokud byste ji drželi za tělo, svou tělesnou teplotou víno ve sklence ohříváte, což není žádoucí. Je-li ve vašem dosahu dostatek světla, zvedněte sklenku před své oči proti zdroji světla a podívejte se skrz víno. S výjimkou starých archívních vín, která mohou obsahovat určité množství sedliny, by v mladších vínech neměly být žádné pevné částečky. Prohlédněte si barvu vína.

Nos vám napoví

Poté přichází na řadu nos. Abyste víno tzv. otevřeli a mohli lépe vnímat vůni vína, podržte sklenku mírně nakřivo a pomalým pohybem jí zakružte tak, aby se víno ve sklence rozvlnilo, roztočilo. Poté zvedněte sklenku k nosu, lehce k nosu nakloňte a vnořte téměř celý nos do sklenky tak, aby se ani nos, ani jiná část obličeje sklenky nedotkla. Vychutnejte si všechny vůně, které vám nos umožní rozeznat. Dejte pozor na pachy, které k vínu nepatří – tzv. myšina, sirné tóny apod. Všechny tyto nežádoucí pachy hovoří o špatných vlastnostech vína, které vám bylo k degustaci podáno. Víno může být zkaženo například špatným skladováním, častou změnou okolních teplot.

Nechte rozvinout jednotlivé chutě

Poté následuje ochutnání vína. Vezměte do úst dostatečné množství vína – takové, které vám umožní jej rozválet po celém jazyku. Proč to? Na různých částech jazyka jsou umístěny různé typy chuťových pohárků a vy potřebujete zasáhnout všechny, abyste mohli jednotlivé chutě identifikovat. Chvíli si s vínem na jazyku pohrajte a je-li dle vašeho soudu víno v pořádku (nezkažené a podle vašich představ), je na vás, abyste jej slovně okomentovali.

Rozumíte-li vínům, nebojte se detailnějších hodnocení. Pokud v nich příliš neorientujete, hodí se klasické: „opravdu zajímavé“, nebo také třeba „opravdu mile překvapující“. Tím dáte číšníkovi najevo, že je vše v pořádku a on může začít víno rozlévat do sklenek.

Pokud by se náhodou stalo, že najdete v chuti, popřípadě vůni vína nějaký nedostatek, nebojte se jej číšníkovi sdělit. Měl by se omluvit a bez diskuzí vám přinést jinou láhev.

V následujícím díle článku o pracovním obědě se podíváme, jak správně jíst, nač dát při jídle pozor.

 

Autor:
  • Nejčtenější

Zápach z grilu, hluk sekačky i večírků. Právník radí, jak na sousedské problémy

Sousedy si nevybíráme, ale musíme vedle nich žít. Co když nás však obtěžují jejich letní grilovačky nebo bujaré...

Domácnosti mají podle odborníků revidovat své rozpočty hned teď

Vyšší šanci zvládnout aktuální zdražování mají ty domácnosti, které ho vezmou na vědomí. To mimo jiné značí revizi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Očekávám těžký rok, rok a půl, říká ekonom Bezděk. Zdražování se mu zdá přehnané

Premium Vladimír Bezděk je uznávaný ekonom a investor. Má zkušenosti z České národní banky i korporátu a byl expert na...

Tisícovka za registraci. Co (ne)musíme u lékaře platit

Účtuje si váš lékař roční poplatek? Požaduje úhradu doporučených vyšetření nebo péče? Jak je to s poplatky u lékaře a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sazby hypoték začínají stagnovat. Co bude následovat?

Bankovní rada ČNB zastavila růst úrokových sazeb hypoték. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu...

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

  • Další z rubriky

Dovednosti, které stroj nezvládne, jsou žádané. Značně ovlivní kariéru

Čím méně kvalifikovaná pozice, tím více se pracanti drží přesvědčení, že si se svými schopnostmi vystačí až do důchodu....

Svěží pití na tři je ZON. Rodinná firma utrží ročně téměř 100 milionů

Slunce svítí, teplý vzduch voní po šťavnatých malinách a zralých jablkách, někde v dáli šumí voda. Ne, neležím v sadu...

Jak poznat organizaci, v níž vám hrozí role obětního beránka

V organizacích a firmách se řeší problémy různě. Buď tak, že se snaží co nejrychleji odhalit „viníka“ a obětního...

Berete si na dovolenou notebook? Jak jsou na tom manažeři a šéfové

Nadpoloviční většina zaměstnanců na dovolené odpočívá. Zbytek udržuje s firmou větší či menší kontakt po celou dobu...

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

Herečka Anne Heche zemřela, nepřežila následky zranění po autonehodě

Třiapadesátiletá herečka Anne Heche zemřela. Uvedla to její přítelkyně Nancy Davisová. Herečka skončila v nemocnici v...

K vulgárnímu nápisu musela tatéra přemluvit sexem. Teď ho chce pryč

Její nápad se v salónech nikomu nelíbil. Žádný tatér s ním nechtěl mít nic společného, tak moc nápis svou nositelku...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...