Neděle 5. prosince 2021, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 5. prosince 2021 Jitka

Dva řízky, prosím. Jak se stravujeme na home office?

Dáme si dnes sushi, nebo svíčkovou? A co budeme obědvat zítra a co pozítří? Spousta zaměstnanců pracujících z domova lepí teď rodinné jídelníčky, jak se dá. Ve větších městech má tak hlavní slovo ve výživě rozvážková služba.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Včera hemenex, dnes pečené kuře s bramborem, zítra rajskou s knedlíkem nebo buřtguláš na dva dny. Zaměstnancům na home office přibyla další povinnost. Kromě své vlastní práce řeší výuku dětí a také výživu celé rodiny. Sestavit komplet jídelníček od pondělí do neděle a pak znova a znova je pro mnohé skutečná výzva. „Kdykoli mi zavolá někdo ze známých či příbuzných, tak se ptám, co dnes vaří. Abych získala nějakou inspiraci. Nejsem žádná kuchařka od pánaboha, a tak občas jedu jedno jídlo s několika přílohami,“ přiznává recepční Martina Kopecká.

Hledáte práci na home office? Navštivte internetový pracovní portál jobDNES.cz

O prodloužených podzimních prázdninách vlastní kuchyni vzdala a zavolala roznáškovou službu. „Manžel si objednal burger, syn svíčkovou, dcera vegetariánskou pizzu, já těstoviny s mořskými plody. Všichni jsme si pochutnali a shodli se, že aspoň jednou týdně si necháme něco z restaurace dovézt,“ říká Martina Kopecká. Podobně uvažují tisíce rodin, díky kterým se tak ve velkých městech o stovky raketově rozrostla místa kurýrů donáškových služeb.

„Zvýšenou poptávku po rozvozu jsme začali řešit již na samém počátku jarní pandemické krize, kdy jsme zaznamenali nárůst zájmu nových zákazníků, kteří do té doby rozvoz jídla nevyzkoušeli. Stejně tak vzrostl počet restaurací, které se chtěly k naší platformě přidat a vařit alespoň pro rozvoz. Nábor kurýrů jsme zjednodušili již v březnu a nové posily jsme nabírali průběžně,“ říká Filip Fingl z nejznámější tuzemské rozvozové služby Dáme jídlo, pro kterou nyní po celé zemi pracuje na 3 500 poslíčků a další firma nabírá.

KVÍZ: Máte nárok na stravenku při home office? Co víte o benefitech?

ilustrační snímek

Právě nedostatek poslíčků je v současnosti jediným zádrhelem, který rychle se rozvíjející odvětví brzdí. „Abychom byli schopni obsloužit co nejvíce zákazníků, prodloužili jsme rozvozové služby o hodinu, nyní doručujeme objednávky až do půlnoci a intenzivně pracujeme na náboru nových partnerských kurýrů,“ představuje Marek Maxa aplikaci Bolt Food Česká republika.

Šunková pizza a dortík

To, že na podzim a v zimě se zvyšuje zájem o dovážené jídlo, není pro restaurace nic nového. Letos je nárůst ale výrazně vyšší než obvykle. „Na podzim vaříme a rozvážíme naplno. Máme dvouciferný nárůst oproti loňskému roku v tuto dobu,“ prozradil Lukáš Drlík ze Zdravého stravování.

Co si lidé na home office nejčastěji dávají? „Mezi nejoblíbenější jídla na rozvoz patří tradičně pizza (sýrová, šunková a hawaii), burgery, fastfoodové pokrmy obecně a asijská kuchyně. V posledních měsících je zvýšený zájem o klasickou českou kuchyni a také o sladkosti. Počet objednávek obsahujících zákusky, dorty, zmrzliny se oproti stavu před krizí zdvojnásobil,“ říká Filip Fingl z Dáme jídlo.

Bolt Food dováží lidem jídlo z více než 600 podniků a další na seznamu rychle přibývají – lidé podle Marka Maxy přišli na chuť i mexické kuchyni, nechávají si vozit kebab i česká jídla. Ale i tady vedou burgery a pizza. „Rekordní objednávka se u nás skládala z třiceti pizz a doručovali ji tři partnerští kurýři najednou,“ poznamenává Maxa.

Co chutná nejvíce? Když je to usmažené. A je jedno, jestli je to řízek, sýr nebo žampiony. Lidi se sice o zdravé výživě rádi baví, ale na objednávkách to poznat nejde. Smažené jednoznačně vede.

Monika Poláchová majitelka rozvážkové služby Stravování Šternberk

Tam, kam kurýři z větších měst s náloží etnických kuchyní nedošlapou, se musejí spokojit se štíhlejším jídelním lístkem. Strávníků, kteří si nechají dovézt oběd až k domovním dveřím, přibylo na podzim i v třináctitisícovém Šternberku na Olomoucku. Školáci zůstali doma, a tak místo jedné berou lidé rovnou dvě až tři porce. „Co chutná nejvíce? Když je to usmažené. A je jedno, jestli je to řízek, sýr nebo žampiony. Lidi se sice o zdravé výživě rádi baví, ale na objednávkách to poznat nejde. Smažené jednoznačně vede,“ říká Monika Poláchová, majitelka rozvážkové služby Stravování Šternberk.

Ani lidé na vesnicích nezůstávají na vaření sami – za rozvážkové služby zaskočí školní jídelny, které i nadále vaří dětem v mateřinkách nebo místním seniorům. Nárok na oběd mají podle ministerstva školství i žáci na distančním vzdělávání. Někde se musí s jídlonosiči k výdejnímu okénku, jinde rozvážejí obědy až ke dveřím.

„Školní jídelny vaří pestře a plní spotřební koš. Veřejnost tak dostane vyvážený oběd, obsahující polévku, hlavní chod i doplněk ve formě salátu nebo moučníku. A to za velmi přijatelnou cenu. Nabídka školních jídelen tak může rozšířit sortiment pokrmů pro domácnosti, které nyní žijí v nouzovém režimu a při práci z domova a péči o děti jim tato nabídka může pomoci situaci zvládnout,“ míní Alena Strosserová, metodička školních jídelen z úřadu městské části Prahy 3.

Chlazené hotovky do zásoby

Na tři a půl tisíce rozvozových adres denně vozí jídlo kurýři Zdravého stravování. Zákazníci si mohou vybrat hned z několika menu zaměřených na různé diety či stravovací omezení. Letos ale vládne docela jiný jídelníček. „S příchodem covidu jsme upravili nabídku, více se nyní prodávají takzvaná rodinná menu, což je jídlo určené pro jednu až čtyři osoby. Hodně jdou na odbyt i multibalení chlazených hotových jídel, jako je koprovka, španělský ptáček, masové kuličky, halušky, plněné knedlíky,“ představuje Lukáš Drlík.

Jídelníček na několik dní dopředu plánují i jinde. „Lidé objednávají jídla pro více osob, případně si objednávají pokrmy ‚dopředu‘. Velký úspěch mají též například výhodná menu,“ má vypozorováno Filip Fingl z Dáme jídlo.

Restaurace a rozvážkové služby oslovují nejen jedince, ale zaujaly i celé podniky, které mají o nový benefit zájem. „Již na jaře jsme zaznamenali zájem ze strany firem, kterým díky přesunutí zaměstnanců na home office a zavření kantýn zmizel z portfolia benefitů ten, který se týká jídla. Pro tyto situace máme řešení v podobě elektronických kuponů na domluvené částky. Poptávka po něm je i v těchto týdnech,“ říká Filip Fingl.

  • Nejčtenější

Nápad se zrodil při vytahování slunečníku. Dnes je vyhledávaný profík

Po studiu na vysoké škole začal Ondřej Diviš pracovat jako trenér ve fitness centrech. Zjistil ale, že mnoho lidí chce...

Přidávají těm, co umí něco navíc. Kolik berou „ajťáci“ i další profese

Výroba a IT jsou obory, které takzvaně jedou. Tolik volných pozic jinde nenajdeme. Ne všude je však stejně zaplatí. Ve...

Souhlas v telefonu je přišel draho. Přistřihnou se křídla telešmejdům?

Asi každý z nás to někdy zažil. Telefonát s nabídkou na úžasné zboží, výhodnou službu nebo dárek, pokud se zúčastníme...

Zažil období, kdy šlo do tuhého. S podporou synů se drží na špici

Richard Obyt se pustil do podnikání se třemi kolegy pár let po sametové revoluci. Jako ekonomický ředitel a společník...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Nájemní bydlení zamrzá kvůli energetickému šoku

Kvůli rostoucím cenám energií v těchto dnech zamrzá trh s nájemním bydlením. Nájemníci mají totiž na sebe napsané...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Práce z domova a hybridní režim: nový benefit, na který už firmy slyší

Kvůli koronavirové pandemii pracovaly z domova tisíce lidí. Mnozí si na tuto práci zvykli a jen těžko se vraceli zpět...

Příspěvek na penzijko je oblíbeným benefitem. Dává ho stále více firem

Průměrná penze dnes vychází na 45 procent hodnoty průměrné mzdy. Dnešním čtyřicátníkům to podle prognóz nebude stačit...

Počet volných míst je rekordní. Ideální čas změnit práci. Komu se vyplatí?

Premium Navzdory probíhající pandemii firmy nezměnily své plány a růstové strategie. Trh práce je tedy stále otevřený a...

Začínal u smažení hranolků, dnes šéfuje provozovnám v půlce Evropy

Ještě mu nebylo ani třicet, a už se dočkal prestižního ocenění magazínu Forbes, podle něhož patří mezi třicítku mladých...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROINŽENÝR KAMEROVÝCH SYSTÉMŮ (40-50.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Pardubický kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...

Divadlo stahuje představení. Autor trvá na černošském herci, Sokol nestačí

Obsazením černošského herce si nově podmiňuje britský autor Martin McDonagh inscenování své hry Ujetá ruka (Behanding...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Ve StarDance předčasně skončil Mirai Navrátil

Ještě před sobotním večerem StarDance je jasné, že se s taneční soutěží musí rozloučit zpěvák Mirai Navrátil. Vyšel mu...

Jiří Krampol je hospitalizovaný se zápalem plic

Jiří Krampol leží v pražské nemocnici Na Františku. Třiaosmdesátiletý herec je během posledních tří měsíců už potřetí...