Čtvrtek 22. dubna 2021, svátek má Evženie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. dubna 2021 Evženie

Diskuse k článku

Penzijní spoření: dynamické fondy zaznamenaly loni pohádkový růst

Penzijní spoření oslavilo čtvrtstoletí fungování na českém trhu. Jubileum doprovázel nejen stoupající počet účastníků, ale i vynikající výsledky účastnických fondů. Ty dynamické zhodnotily loni vklady investorů v průměru o 18,9 procenta, vyvážené přes 10 procent. Zato transformované fondy starého penzijního připojištění střadatelům připíší jen kolem 1 procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M84i89l43a94n 24H46a84n26u45s23k37a 7219178672421

A co byste na toto téma napsali dneska :)

+1/0
17.3.2020 8:35

D35a22v36i64d 52P53e18t56r 7750146380805

O kolik ty fondy překonaly inflaci a růst průměrných mezd za posledních 40 let?

Toto spoření je na dlouhou dobu a proto je lépe používat průměry za několik alespoň 40-ti letých období.

0/0
1.3.2020 8:49

D18a72d82a54k 38P64e86t53r 7841270854658

S ohledem na množství peněz v penzijním připojištění jednotlivců, 10-20% nic moc. Křivka pohádkového růstu se směrem dolů obrací.;-D

+1/0
28.2.2020 9:53

L89u98k68á81š 37V56e24s77e28l11ý 7834673505733

No ony se ty akcie po koronaviru zase zhoupnou..

+2/0
28.2.2020 9:42

R42o67m89a84n 64J74e18s71c39h81k81e 9528805887495

Já už mám korunavirus ve své peněžence. Je prázdná.

0/0
28.2.2020 18:41

B93o49h98u62s54l48a74v 47D57u24š13e90k 5170875244145

Takže se podařilo smazat ztráty z minulého období. A stavět reklamu na penzijko na jednom roku by mělo být regulerně označeno za poněkud nesolidní. A to bych mohl použít i silnější výraz, protože to je určeno i lidem, kteří financím příliš nerozumí a tedy se nechají snadno ovlivnit.

+10/0
28.2.2020 8:32

O37l10g10a 25B90o95c51k54o73v71á 6956397608895

1) Je demagogické postavit článek na zhodnocení PF za jeden rok. Pro opravdovou analýzu to chce udělat výnos od založení dle různých investičních profilů fondů + porovnání s inflací za toto období. Kumulovaný výnos vs kumulovaná inflace a i to není moc korektní srovnání, protože ještě nebyla ŽÁDNÁ krize, anebo jiná zátěžová událost pro portfolia těchto fondů. Kapitálové trhy robustně rostou už roky.

2) Já mám také to "nové" penzijko, ale jenom z důvodu, že mi zaměstnavatel měsíčně pošle 1 500 korun, jinak bych tento produkt nikdy v životě nezaložila.

3) V tom starém penzijku byla jedna velmi zajímavá věc - možnost po 15 letech vybrat polovinu prostředku bez sankce. V tom novém bohužel tato možnost není.

+9/0
28.2.2020 8:11

R28o51s21t42i37s67l29a41v 70C61a82h11a 6833257777271

Ad 3) ale prisla byste o statni podporu. Navic v tehle veci pak penzijko neplni funkci zajisteni na stari.

+1/−1
28.2.2020 8:29

O74l71g77a 32B66o48c97k47o62v52á 6326927828525

Tak ono stejně neplní svou funkcí ani teď. Těch pár drobných, co tam teď je nikoho nevytrhne. Hlavně je si zajistit vlastní bydlení a to už jsou úspory (nájemné a splátka hypotéky, které ve stáří nejsou) a nejlépe je mít nějaký ten byt na pronájem. Kombinace státního důchodu + nájemného, anebo jiného příjmu - kapitálové příjmy -> úroky apod. + to penzijko jako doplněk, pokus se nastaví podmínky a také to, co dneska v této společnosti moc není - pomoc od potomků. Jsou kultury, kde tohle je pevně zakotvené

+5/0
28.2.2020 8:34

R16o61m55a97n 95M61a53r43t81í51n96e94k 3393480410898

Ad 3) myslím, že s tou státní podporou nemáte pravdu, ta zůstává..

+4/0
28.2.2020 8:56

R21o36s75t56i96s34l60a37v 32C78a53h73a 6793837457351

Sypu si popel na hlavu, mate pravdu. Nevim, proc jsem v tom bludu zil.

+2/0
28.2.2020 9:09

O58l28g54a 30B54o85c28k25o72v40á 6886367358715

Ano. Také jsem chtěla reagovat. Je to naprosto bez sankcí.

0/0
28.2.2020 9:17

R15o71s40t95i27s35l54a81v 11C28a74h27a 6183787637961

az na dane, pokud si nevezmete postupnou vyplatu...

+1/0
28.2.2020 9:20

P16a70v45e20l 92P21e45t35r 8173593

není, pokud to chcete vybrat hotově celou tu polovinu, tak vám zpětně dodaní 15% příspěvky zaměstnavatele, což jsou řádově tisíce.

+2/0
28.2.2020 9:24

O83l65g44a 34B11o60c68k94o68v17á 6536497188335

Njn stát je největší zloděj. Žádná novinka.

0/0
28.2.2020 9:27

R72o72m29a36n 20J11e17s92c76h91k30e 9648355987645

Nejlépe jsou na tom důchodci. Ti si mohou zhodnocovat peníze se státní podporou. Uvažuje se o zrušení pro důchodce. Také to neplní svůj účel.

0/0
28.2.2020 18:42

V92á36c14l87a66v 51K88r46č75m26á23ř 1585238202555

Ještě aby neměl Dynamický fond od ČSOB meziroční zhodnocení 25 %, když rok před tím bylo - 21 % :-D

+7/−3
28.2.2020 8:02

J52a65r61o22s47l30a90v 18B24r16a52b89e88c 8524142463358

rok před tím nebylo -21% ale -10%..

0/0
28.2.2020 8:23

I69v39a74n 79M48r60h51a80č 1826362520207

https://www.csob-penze.cz/nase-penzijni-sporeni/csob-dynamicky-ucastnicky-fond/

0/0
28.2.2020 10:26

K96a52r92e82l 30Ř48e63h12á22n61e44k 8120285895812

Chybička se vloudila a zřejmě nemáte správné informace. V roce 2018 měl ČSOB dynamický účastnický fond ztrátu 10,09 %. V roce 2019 byl zisk 25,31 %. Tady máte odkaz, kde si můžete vyjet výsledovky od vzniku fondu až do současnosti, včetně rozdělení na jednotlivé roky, i výsledek od začátku roku 2020 po současný stav: https://www.csob-penze.cz/nase-penzijni-sporeni/csob-dynamicky-ucastnicky-fond/

0/0
28.2.2020 11:29

D23u61š10a93n 71Ř78m87o88t 9823452752141

S&P 500 za 90 let zpětně průměrně 9,65%, již je vše vymyšlené.

Finanční gramotnost a dobře zvolená investice a horizont.!!!8-o

+1/0
28.2.2020 13:51

V15l19a41s63t93i47k 97C27e63r59n16y 5678133498434

Tak sem se koukl na fond Conseq Active Invest - dynamický. Za rok 2019 výnos cca 15%. Super. Za rok 2015 - 2019 (5 let) výnos - držte si klobouky: 13%. Co si myslet o tabulce prezentující výkony v roce 2019 je na vás ;-D

+5/0
28.2.2020 7:10

V22l18a94s71t61i58k 78C38e29r82n41y 5808403188634

A nedalo mi to: cíleně jsem hledal extrém, ale v rozmezí 14.4.2015 - 25.2.2020 (tedy do akuálních údajů):

dynamický -5%, vyvážený -1,4% a konzervativní (odpovídající těm trapným penzijním fondům) +1,55%. Tedy jediný v zisku... Pro představu, jakou vypovídací hodnotu má u akciové invetice "výkon v roce 2019"...

+4/0
28.2.2020 7:16

D19a46v54i44d 58H92l80e96d49i63k 6296714281634

ano, cilene jste hledal extrem. ted zkuste najit opacny extrem. abyste neklesl na uroven idnes a byl objektivni. :)

+2/0
28.2.2020 7:35

J19a41r33o49s70l25a30v 81B71r95a74b79e31c 8984362643348

Toho 14.4.2015 byl ale už například dynamicky fond 27% v plusu..

0/0
28.2.2020 7:49

J46a94k98u79b 85M98a14r17k70v35a48r36t 9852243655232

Je to jednoduchý, v prosinci 2018 proběhla korekce, která se srovnala během max dvou měsíců

0/0
28.2.2020 7:17

V90l60a74d63i95m58í46r 33H42o28d42ú98r 4880805541851

Tak za poslední týden ztratili většinu zisku za minulý rok. Mimoto doporučuji autorovi podívat se na Slovensko, tam to funguje dyl a celkově je to tragédie. V každém případě politika ECB zničila penzijní pojištění po celé Evropě.

+16/−1
28.2.2020 7:07

I81v19a65n 65M29r69h67a62č 1216532280537

Schválně jsem se kouknul do svého fondu (Allianz) a tam žádný takový pokles není vidět. Odkud berete ty informace? Které fondy ztratily za poslední týden hodnotu, co předtím získaly za rok?

0/0
28.2.2020 10:22

Z64d46e48n66ě29k 48G57l75a21s 7598688648295

Záleží jak často přeceňují aktiva a zřejmě se tam cca 10% pokles trhů posledních dnů ještě nepromítl.

+1/0
28.2.2020 11:02

F67i30l92i21p 51M52a39c91h 4682946798740

Zhodnocení v transformovaných fondech 1% je výsměch. Už je uložením peněz u ČNB ty penzijní společnosti vydělají 2.25% ročně. Takže pak 1% dají střadatelů a 1.25% si strčí do své kapsy.

Tvrdit že v dnešní době je pro ně obtížné dosáhnout zhodnocení je nesmysl. Už jen protiinflační dluhopisy od Schillerové dávají zhodnocení ve výši inflace (vloni nad 3%) + 0.5% navrch. Kdyby penzijní fondy za vklady nakoupily tyhle dluhopisy, stále jim v kapse zůstanou 2.5%.

+1/−5
28.2.2020 7:02

J79i50ř33í 78P74a31u49l 3116455737462

Zminene dluhopisy, nejen protiinflacni, pokud se nemylim,na rozdil od "Kalouskovych dluhopisu", mohou nakupovat pouze fyzicke osoby. Navic, tak vysoka inflace je po 8 letech a je otazkou, jaka bude dale, podle predikce CNB by se mela vratit ke 2%.

0/0
28.2.2020 7:23

R88o34s86t90i29s71l29a67v 91C82a43h80a 6363817987181

Procpak nam tu lzete? Ulozeni u CNB se deje diskontni (=depozitni) sazbou a ta se vyvijiela v roce takto: do 3.5. 0.75%, pak po zbytek roku 1%.

Navic manipulujete s Schillerove dluhopisem, protoze ten penzijni fondy kupovat NEMOHOU, jsou pouze pro fyzicke osoby. Za druhe - to jejich uroceni platime MY VSICHNI.

+2/0
28.2.2020 7:57

O26l34g36a 86B37o97c63k53o21v74á 6126697568165

Nemusí hned lhát, prostě není znalý. Neznalost se nerovná hned lež...

+2/0
28.2.2020 8:23

R81o49s92t83i13s86l64a61v 19C29a48h37a 6873907467691

Tak si to má ověřit, než začne pouštět do diskuse k odbornému článku nepravdy.

0/0
28.2.2020 8:27

O96l95g74a 23B33o75c19k85o18v90á 6706427788545

To je sice pravda, ale vy byste neměl také být tak agresivní. Stejně mu to pak vysvětlíte a to je v pořádku

+2/0
28.2.2020 8:29

J69i58ř20í 84H10a93v86á51č78e22k 1523640253

Proč tu není u nových fondu srovnávací tabulka v letech ? Několik let mínusu a teď jeden plus :-)))

+12/0
28.2.2020 6:35

J16i47r10k20a 71N17o51v77á16k 6942435825169

Předpokládám, že ty výsledky jsou bez zohlednění poplatků PF, nešlo by přidat do tabulky ještě jeden sloupec se zhodnocením po poplatku?

+1/0
28.2.2020 6:31

K39a17r75o22l25i31n81a 64M59a88r27i12e 90H52l82a54v26s62o69v67á 6604129475173

Vy platíte penzijnímu fondu nějaký poplatek?

0/0
28.2.2020 7:03

J80i98r35k37a 76N62o63v75á11k 6922635795749

Jo, vy ne? Na posledním vypise za rok 2018 to bylo několik tisíc.

+4/−1
28.2.2020 7:06

O65d95s30t81r59a56n58ě82n17ý 79U64ž68i32v88a41t72e24l

Uživatel požádal o vymazání
+1/0
28.2.2020 7:54

J55i37r68k67a 41N26o95v53á87k 6962355505109

tak výpis vám posílat nebudu, ale jsou to dvě položky - úplata za obhospodařování majetku účastnického fondu a úplata za zhodnocení majetku v účastnickém fondu a v součtu to opravdu dělá několik tisíc.

+1/0
28.2.2020 9:22

K96a87r12o78l60i65n48a 84M10a54r88i34e 72H28l70a68v53s73o31v12á 6854479355203

ani korunu

+1/0
28.2.2020 8:23

J17a34r78o34s38l71a59v 32B41r16a82b75e65c 8524382743348

V tom případě žádné penzijko nemáte :o)

0/−1
28.2.2020 8:26

K38a54m81i78l 42Ž67i97ž35k84a 9434328131

Jsem zvědavý jak dlouho to bude trvat než udělají -70%. Už to tu bylo.

+12/−3
28.2.2020 5:43

D47a24v58i62d 91H71l36e86d24i56k 6386944661924

-70 %? a kdy? :)

+2/0
28.2.2020 5:56

K66a45m94i13l 11Ž44i55ž77k56a 9924528411

V poslední krizi jistý akciový fond tenkrát ještě mé banky ztratil 70%. A dnes penzijní fondy investují většinou do akcií.

0/−2
28.2.2020 6:24

D73a65v80i98d 52H38l36e29d92i91k 6336224731794

tak to jste mel mimoradne stesti, protoze to byla vyjimka. :)

0/−1
28.2.2020 7:38

R12o87s19t81i26s86l22a49v 11C61a40h81a 6413867567681

1) to nebyl penzijni fond

2) pokud vam neco kleslo takto, tak to bylo velmi kratkodobe.

0/0
28.2.2020 7:59

P66a65v19e59l 96D69e15k24a14n 5980682460980

Dejte mi 100,-, ja vam dam za rok 103,- a hodnota te vasi 100,- po roce je 95,- +3 vam dam=98

A to se vyplati a vo tom to je

+10/−1
28.2.2020 2:08

R33o63b29e68r70t 95M48á71s34l34o 1671131237817

Uvidíme co udělá cena akcíí po epidemii.

+13/0
28.2.2020 2:07

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že pokud je vám cizí řidič způsobí škodu, může likvidaci pojistné události vyřídit vaše pojišťovna nikoli jeho?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny