Sobota 6. června 2020, svátek má Norbert
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 6. června 2020 Norbert

Diskuse k článku

Penzijní spoření: dynamické fondy zaznamenaly loni pohádkový růst

Penzijní spoření oslavilo čtvrtstoletí fungování na českém trhu. Jubileum doprovázel nejen stoupající počet účastníků, ale i vynikající výsledky účastnických fondů. Ty dynamické zhodnotily loni vklady investorů v průměru o 18,9 procenta, vyvážené přes 10 procent. Zato transformované fondy starého penzijního připojištění střadatelům připíší jen kolem 1 procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M48i98l29a61n 95H94a57n67u50s57k20a 7519128262171

A co byste na toto téma napsali dneska :)

+1/0
17.3.2020 8:35

D74a26v19i21d 28P78e29t59r 7220106260885

O kolik ty fondy překonaly inflaci a růst průměrných mezd za posledních 40 let?

Toto spoření je na dlouhou dobu a proto je lépe používat průměry za několik alespoň 40-ti letých období.

0/0
1.3.2020 8:49

D39a42d17a33k 76P62e29t41r 7631200124498

S ohledem na množství peněz v penzijním připojištění jednotlivců, 10-20% nic moc. Křivka pohádkového růstu se směrem dolů obrací.;-D

+1/0
28.2.2020 9:53

L37u84k47á90š 48V21e55s69e62l46ý 7514143455683

No ony se ty akcie po koronaviru zase zhoupnou..

+2/0
28.2.2020 9:42

R67o57m28a49n 17J60e79s16c28h35k43e 9338425887825

Já už mám korunavirus ve své peněžence. Je prázdná.

0/0
28.2.2020 18:41

B84o52h63u24s69l83a42v 40D37u20š11e54k 5550365914895

Takže se podařilo smazat ztráty z minulého období. A stavět reklamu na penzijko na jednom roku by mělo být regulerně označeno za poněkud nesolidní. A to bych mohl použít i silnější výraz, protože to je určeno i lidem, kteří financím příliš nerozumí a tedy se nechají snadno ovlivnit.

+10/0
28.2.2020 8:32

O12l86g17a 93B70o22c24k13o51v68á 6306667228575

1) Je demagogické postavit článek na zhodnocení PF za jeden rok. Pro opravdovou analýzu to chce udělat výnos od založení dle různých investičních profilů fondů + porovnání s inflací za toto období. Kumulovaný výnos vs kumulovaná inflace a i to není moc korektní srovnání, protože ještě nebyla ŽÁDNÁ krize, anebo jiná zátěžová událost pro portfolia těchto fondů. Kapitálové trhy robustně rostou už roky.

2) Já mám také to "nové" penzijko, ale jenom z důvodu, že mi zaměstnavatel měsíčně pošle 1 500 korun, jinak bych tento produkt nikdy v životě nezaložila.

3) V tom starém penzijku byla jedna velmi zajímavá věc - možnost po 15 letech vybrat polovinu prostředku bez sankce. V tom novém bohužel tato možnost není.

+9/0
28.2.2020 8:11

R24o77s65t85i77s92l86a89v 75C84a35h27a 6893387167151

Ad 3) ale prisla byste o statni podporu. Navic v tehle veci pak penzijko neplni funkci zajisteni na stari.

+1/−1
28.2.2020 8:29

O34l79g35a 45B40o46c34k94o22v71á 6386607728105

Tak ono stejně neplní svou funkcí ani teď. Těch pár drobných, co tam teď je nikoho nevytrhne. Hlavně je si zajistit vlastní bydlení a to už jsou úspory (nájemné a splátka hypotéky, které ve stáří nejsou) a nejlépe je mít nějaký ten byt na pronájem. Kombinace státního důchodu + nájemného, anebo jiného příjmu - kapitálové příjmy -> úroky apod. + to penzijko jako doplněk, pokus se nastaví podmínky a také to, co dneska v této společnosti moc není - pomoc od potomků. Jsou kultury, kde tohle je pevně zakotvené

+5/0
28.2.2020 8:34

R62o75m28a79n 94M32a88r68t57í97n12e22k 3213320680538

Ad 3) myslím, že s tou státní podporou nemáte pravdu, ta zůstává..

+4/0
28.2.2020 8:56

R31o85s96t45i44s50l41a75v 26C77a53h70a 6733157647361

Sypu si popel na hlavu, mate pravdu. Nevim, proc jsem v tom bludu zil.

+2/0
28.2.2020 9:09

O27l74g31a 59B97o20c42k82o26v64á 6316367428285

Ano. Také jsem chtěla reagovat. Je to naprosto bez sankcí.

0/0
28.2.2020 9:17

R35o11s35t67i49s52l62a36v 64C22a43h51a 6623277787271

az na dane, pokud si nevezmete postupnou vyplatu...

+1/0
28.2.2020 9:20

P94a52v43e75l 93P45e11t19r 8543213

není, pokud to chcete vybrat hotově celou tu polovinu, tak vám zpětně dodaní 15% příspěvky zaměstnavatele, což jsou řádově tisíce.

+2/0
28.2.2020 9:24

O52l23g28a 78B29o15c42k97o52v51á 6446157658225

Njn stát je největší zloděj. Žádná novinka.

0/0
28.2.2020 9:27

R72o89m19a19n 25J56e57s25c14h98k69e 9788915667335

Nejlépe jsou na tom důchodci. Ti si mohou zhodnocovat peníze se státní podporou. Uvažuje se o zrušení pro důchodce. Také to neplní svůj účel.

0/0
28.2.2020 18:42

V88á10c26l23a38v 98K49r18č84m91á38ř 1185648742365

Ještě aby neměl Dynamický fond od ČSOB meziroční zhodnocení 25 %, když rok před tím bylo - 21 % :-D

+7/−3
28.2.2020 8:02

J82a88r85o31s12l14a35v 90B93r97a63b37e19c 8294192503228

rok před tím nebylo -21% ale -10%..

0/0
28.2.2020 8:23

I75v73a62n 50M28r91h37a22č 1336802330267

https://www.csob-penze.cz/nase-penzijni-sporeni/csob-dynamicky-ucastnicky-fond/

0/0
28.2.2020 10:26

K85a47r92e50l 76Ř26e79h91á70n64e28k 8620195325242

Chybička se vloudila a zřejmě nemáte správné informace. V roce 2018 měl ČSOB dynamický účastnický fond ztrátu 10,09 %. V roce 2019 byl zisk 25,31 %. Tady máte odkaz, kde si můžete vyjet výsledovky od vzniku fondu až do současnosti, včetně rozdělení na jednotlivé roky, i výsledek od začátku roku 2020 po současný stav: https://www.csob-penze.cz/nase-penzijni-sporeni/csob-dynamicky-ucastnicky-fond/

0/0
28.2.2020 11:29

D73u71š40a87n 75Ř51m26o42t 9893212852641

S&P 500 za 90 let zpětně průměrně 9,65%, již je vše vymyšlené.

Finanční gramotnost a dobře zvolená investice a horizont.!!!8-o

+1/0
28.2.2020 13:51

V96l58a18s77t32i12k 73C17e60r69n86y 5418133388574

Tak sem se koukl na fond Conseq Active Invest - dynamický. Za rok 2019 výnos cca 15%. Super. Za rok 2015 - 2019 (5 let) výnos - držte si klobouky: 13%. Co si myslet o tabulce prezentující výkony v roce 2019 je na vás ;-D

+5/0
28.2.2020 7:10

V50l20a54s10t40i94k 76C62e50r92n91y 5578743698144

A nedalo mi to: cíleně jsem hledal extrém, ale v rozmezí 14.4.2015 - 25.2.2020 (tedy do akuálních údajů):

dynamický -5%, vyvážený -1,4% a konzervativní (odpovídající těm trapným penzijním fondům) +1,55%. Tedy jediný v zisku... Pro představu, jakou vypovídací hodnotu má u akciové invetice "výkon v roce 2019"...

+4/0
28.2.2020 7:16

D12a38v90i60d 82H43l61e85d95i60k 6446254631134

ano, cilene jste hledal extrem. ted zkuste najit opacny extrem. abyste neklesl na uroven idnes a byl objektivni. :)

+2/0
28.2.2020 7:35

J83a97r84o46s92l74a31v 44B21r54a68b30e94c 8674842393538

Toho 14.4.2015 byl ale už například dynamicky fond 27% v plusu..

0/0
28.2.2020 7:49

J98a47k55u67b 57M50a51r54k24v87a34r58t 9482953795222

Je to jednoduchý, v prosinci 2018 proběhla korekce, která se srovnala během max dvou měsíců

0/0
28.2.2020 7:17

V58l65a93d17i20m80í93r 82H66o27d45ú91r 4620475931111

Tak za poslední týden ztratili většinu zisku za minulý rok. Mimoto doporučuji autorovi podívat se na Slovensko, tam to funguje dyl a celkově je to tragédie. V každém případě politika ECB zničila penzijní pojištění po celé Evropě.

+16/−1
28.2.2020 7:07

I65v17a44n 76M18r45h36a57č 1436902770857

Schválně jsem se kouknul do svého fondu (Allianz) a tam žádný takový pokles není vidět. Odkud berete ty informace? Které fondy ztratily za poslední týden hodnotu, co předtím získaly za rok?

0/0
28.2.2020 10:22

Z96d85e71n58ě87k 17G46l12a89s 7328438278525

Záleží jak často přeceňují aktiva a zřejmě se tam cca 10% pokles trhů posledních dnů ještě nepromítl.

+1/0
28.2.2020 11:02

F71i10l39i15p 58M91a76c93h 4332926418600

Zhodnocení v transformovaných fondech 1% je výsměch. Už je uložením peněz u ČNB ty penzijní společnosti vydělají 2.25% ročně. Takže pak 1% dají střadatelů a 1.25% si strčí do své kapsy.

Tvrdit že v dnešní době je pro ně obtížné dosáhnout zhodnocení je nesmysl. Už jen protiinflační dluhopisy od Schillerové dávají zhodnocení ve výši inflace (vloni nad 3%) + 0.5% navrch. Kdyby penzijní fondy za vklady nakoupily tyhle dluhopisy, stále jim v kapse zůstanou 2.5%.

+1/−5
28.2.2020 7:02

J12i13ř22í 39P46a72u28l 3126175847802

Zminene dluhopisy, nejen protiinflacni, pokud se nemylim,na rozdil od "Kalouskovych dluhopisu", mohou nakupovat pouze fyzicke osoby. Navic, tak vysoka inflace je po 8 letech a je otazkou, jaka bude dale, podle predikce CNB by se mela vratit ke 2%.

0/0
28.2.2020 7:23

R55o86s13t54i11s90l20a42v 72C27a34h45a 6453957527831

Procpak nam tu lzete? Ulozeni u CNB se deje diskontni (=depozitni) sazbou a ta se vyvijiela v roce takto: do 3.5. 0.75%, pak po zbytek roku 1%.

Navic manipulujete s Schillerove dluhopisem, protoze ten penzijni fondy kupovat NEMOHOU, jsou pouze pro fyzicke osoby. Za druhe - to jejich uroceni platime MY VSICHNI.

+2/0
28.2.2020 7:57

O98l11g91a 73B91o40c96k85o14v33á 6726527588245

Nemusí hned lhát, prostě není znalý. Neznalost se nerovná hned lež...

+2/0
28.2.2020 8:23

R25o44s86t28i83s27l55a47v 74C12a22h59a 6673437777661

Tak si to má ověřit, než začne pouštět do diskuse k odbornému článku nepravdy.

0/0
28.2.2020 8:27

O76l42g93a 88B29o11c25k21o87v24á 6886277508765

To je sice pravda, ale vy byste neměl také být tak agresivní. Stejně mu to pak vysvětlíte a to je v pořádku

+2/0
28.2.2020 8:29

J28i66ř83í 57H12a88v58á26č21e34k 1383610353

Proč tu není u nových fondu srovnávací tabulka v letech ? Několik let mínusu a teď jeden plus :-)))

+12/0
28.2.2020 6:35

J88i60r42k71a 63N17o46v56á39k 6582685945239

Předpokládám, že ty výsledky jsou bez zohlednění poplatků PF, nešlo by přidat do tabulky ještě jeden sloupec se zhodnocením po poplatku?

+1/0
28.2.2020 6:31

K29a74r39o69l38i38n96a 97M82a55r74i19e 41H87l17a59v31s68o60v66á 6744359605553

Vy platíte penzijnímu fondu nějaký poplatek?

0/0
28.2.2020 7:03

J52i35r19k13a 30N88o17v24á62k 6872685835869

Jo, vy ne? Na posledním vypise za rok 2018 to bylo několik tisíc.

+4/−1
28.2.2020 7:06

O51d95s98t64r37a16n15ě66n61ý 31U28ž38i95v18a88t18e37l

Uživatel požádal o vymazání
+1/0
28.2.2020 7:54

J48i93r23k83a 26N12o28v92á76k 6932475605569

tak výpis vám posílat nebudu, ale jsou to dvě položky - úplata za obhospodařování majetku účastnického fondu a úplata za zhodnocení majetku v účastnickém fondu a v součtu to opravdu dělá několik tisíc.

+1/0
28.2.2020 9:22

K53a29r33o72l78i72n60a 12M46a29r55i87e 89H13l89a73v34s80o28v15á 6344489745703

ani korunu

+1/0
28.2.2020 8:23

J12a34r92o79s70l60a22v 67B16r15a77b98e15c 8334382253578

V tom případě žádné penzijko nemáte :o)

0/−1
28.2.2020 8:26

K35a11m74i67l 95Ž36i97ž38k29a 9524228291

Jsem zvědavý jak dlouho to bude trvat než udělají -70%. Už to tu bylo.

+12/−3
28.2.2020 5:43

D54a32v14i53d 61H69l54e79d79i41k 6856174871804

-70 %? a kdy? :)

+2/0
28.2.2020 5:56

K84a35m89i67l 11Ž52i12ž57k97a 9464108131

V poslední krizi jistý akciový fond tenkrát ještě mé banky ztratil 70%. A dnes penzijní fondy investují většinou do akcií.

0/−2
28.2.2020 6:24

D16a96v93i51d 51H17l98e48d61i81k 6726544521624

tak to jste mel mimoradne stesti, protoze to byla vyjimka. :)

0/−1
28.2.2020 7:38

R83o45s76t93i24s67l79a24v 51C72a48h60a 6513697267951

1) to nebyl penzijni fond

2) pokud vam neco kleslo takto, tak to bylo velmi kratkodobe.

0/0
28.2.2020 7:59

P33a66v53e58l 63D56e85k38a88n 5780172480290

Dejte mi 100,-, ja vam dam za rok 103,- a hodnota te vasi 100,- po roce je 95,- +3 vam dam=98

A to se vyplati a vo tom to je

+10/−1
28.2.2020 2:08

R12o61b44e24r48t 67M65á80s14l32o 1421321907557

Uvidíme co udělá cena akcíí po epidemii.

+13/0
28.2.2020 2:07

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že můžete nechat peníze úročit a zároveň je kdykoliv vybrat?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz