Čtvrtek 22. dubna 2021, svátek má Evženie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. dubna 2021 Evženie

Diskuse k článku

Vyměnit transformovaný penzijní fond za účastnický lze kdykoli

Loni některé účastnické penzijní fondy přinesly až 20% zhodnocení vložených prostředků. I letos budou mnohé z nich znovu v plusu. Oproti tomu u transformovaných fondů, kde si spoří na penzi většina Čechů, lze čekat jenom pokles po odečtení inflace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J88i89ř81í 66P59o69s64p87í63š66i58l 6472519777263

Tománek to řekl dobře, transformovaný fond není pro každého, a pokud to jde vyměnit tak jedině dobře.

+1/0
31.12.2020 12:01
Foto

P19a57v80e64l 71N50o31v94o25t42n30ý 1400359456324

jak se mě snažili přesvědčit ať přejdu do nového fondu, když jsem si přišel požádat o doživotní důchod. To byly kecy, že jsem málem zvracel

+1/0
19.12.2020 20:01
Foto

J57o31s21e16f 66H85o84n71e75š 7501162140753

Nevyměním,protože inzerované zhodnocení je jen vějička.V budoucnosti budou jen ztráty(přece fond si musí kompenzovat markentingové ztráty,které ted vede).Jako příklad bych uvedl Sporoinvest,ten je zralý na likvidaci-nevím co se děje uvnitř,ale účastníkům přináší ztráty

+1/−1
18.12.2020 8:40
Foto

R14o60s26t37i76s82l93a96v 84C17a48h21a 6573647467431

Sporoinvest je uplne jiny produkt.

A jak byste si ty kompenzace predstavoval, kdyz poplatky jsou omezeny zakonem?

0/0
18.12.2020 9:37
Foto

J11o47s53e80f 95H79o73n74e75š 7371202150803

To je jedno jestli je to jiný produkt,důležité je co mohu udělat na obranu-odpověd-nic.K penězům ve fondu se jen tak nedostanu-není obrana proti tunelování

0/0
18.12.2020 13:41
Foto

R76o14s55t22i53s22l30a45v 45C33a85h33a 6733927847761

Nevite, o cem mluvite. Penzijko je jedno z nejzabezpecenejsich investic. Dohled CNB, dohled depozitarem...

0/0
18.12.2020 13:44
Foto

J14o29s42e13f 75H94o75n40e38š 7481932550443

Žádný dohled není a když tak formální.Když byl premierem Špidla,tak se volalo po zabezpeční penzijka podobně jako u bankovní vkladů.Výstup byl,že by to bylo drahé.Podotýkám,že tehdy byly k dispozici fondy dnes transformované tedy neminusovým výnosem

+1/0
18.12.2020 14:21
Foto

R60o72s37t81i52s72l85a13v 75C34a77h22a 6693187617751

Je videt, ze o dohledu vite houby. Vite, co je to depozitar?

0/0
18.12.2020 14:29
Foto

J76o47s70e98f 79H60o78n76e42š 7811582200603

Dohled zaspal při čachrech s fondem Trend-známa kauza-splakali malí akcionáři

+1/0
18.12.2020 14:39
Foto

R80o83s48t91i71s46l81a56v 49C24a71h17a 6953667657361

Vzdyt rikam, ze nevite, o cem mluvite. Motate dohromady podilove, penzijni a investicni fondy. Motate dohromady 90. leta a 20. leta.

To je jako kdybyste tvrdil, ze auto si kupovat nebudete, protoze Skoda Favorit je nespolehlive auto.

+1/0
18.12.2020 14:43
Foto

B97o57h15u41m57i87l 25M77á12c78a 8236268303708

Depozitář je spřátelená banka. Bankovní manažeři cirkulují mezi bankami včetně ČNB. A platí "Kapři si rybník nevypouštějí".

0/−1
18.12.2020 17:16
Foto

R87o47s20t14i87s94l65a29v 92C89a67h79a 6203807447101

1) depozitar je nezavisla banka, ktera dohlizi na hospodareni fondu

2) pokud by doslo k poskozeni klidentu fondu, mohli by se klienti hojit na prislusne bance a to si ty banky dovolit nemohou.

3) zadna penzijni spolecnost NEMA za depozitare banku ze stejne financni skupiny

0/0
18.12.2020 17:35
Foto

R31o55s46t28i54s66l79a18v 81C66a67h27a 6303827987711

Kdyz uz jste oplusoval ten nesmysl od Honese - myslite si, ze Trend mel nejakeho depozitare? Nemel, co? A proc? To vite?

0/0
18.12.2020 17:37
Foto

P51a61v28e15l 86N12o75v97o55t87n76ý 1700419356414

nevíte co se děje uvnitř? investuje se do krátkých dluhopisů s výnosem 0,5% a odečte se nákladovost fondu 0,5% a je vyřízeno. Přesto, za poslední rok tam připsali stále kladných 0,72% za tři roky 1,2% takže nevím o jakých ztrátách mluvíte . Zůstávat v tom může ale jen blázen. Tak hlavně zůstaňte v transformovaném fondu, protože tam je to to samé

0/0
19.12.2020 19:58
Foto

B77o59h57u21m43i17l 47M14á30c29a 8896308883338

O finanční gramotnosti pana Petra Pratera nechci diskutovat. Pouze připomínám způsob, jakým byly změněny práva účastníků penzijního připojištění. Jejich smlouvy bylo možné změnit pouze s jejich souhlasem, nikoliv paskvilem zákona z dílny M. Kalouska.!!

0/0
17.12.2020 11:05
Foto

R23o67s73t83i79s76l43a82v 87C21a54h83a 6153917227871

Zakon muze zmenit kazdou smlouvu.

0/0
17.12.2020 15:56
Foto

T30o60m69á33š 59K78u26č62e78r80a 6309727944908

Jako chápu že výnos je rozhodne lepší v doplňkovém penzijním spoření, navíc lze tam zvolit i konzervativní fond. Sice některý rok můžete hodně vydělat, ale některý hodně prodělat, dlouhodobě ale jsou ty fondy v plusu. Problém ale je, že oproti starému Penzijnímu připojištění tam není výsluhová penze po 180měsících tj. dostanete se k polovině prostředků bez nějakých sankcí. Ono spousta lidí včetně mě to bere něco jako rezervu kdyby bylo nejhůř a výše výnosu je důležitá až u vyšších částek, když vezmu že většina lidí tam přispívá 500-1000Kč měsíčně, tak se po 20letech pohybujete v částkách 200-300k a tam pořád hraje prim státní podpora oproti úrokům, a ta je u obou typů stejná

+3/0
17.12.2020 7:27
Foto

V29l38a91d27i78m54í93r 81O29d80s57t72r66č44i33l 6230564768800

Osobně zůstávám v transformovaném fondu jako nejméně rizikové části rozložení mých "investic" (v uvozovkách, protože to zas tolik peněz není :-) ). Zbytek mám v podílových fondech různých rizikových skupin.

0/0
17.12.2020 7:21
Foto

P69e49t73r 67E19b51r 2922940783910

Je totiž dost frustrující pohled na roční vyúčtování, kdy vám státní příspěvek a příspěvek od zaměstnavatele sežere špatné hospodaření fondu. Kdyby to jen trochu šlo, chtěl bych do transformovaného.

+5/0
17.12.2020 6:05
Foto

M60i48l50a64n 19Ř65e60ř11i84c21h64a 8252628256464

Je to tak, transformované fondy jsou pro ty, kteří nesnesou riziko a volí raději jistotu ztráty menší hodnoty proti inflaci oproti riziku občasné ztráty hodnoty za cenu výrazně vyššího zhodnocení v dlouhodobém horizontu. A je to v pořádku, každý dle svého.

+2/−1
17.12.2020 11:12
Foto

P19a13v11e44l 91N38o17v62o62t52n97ý 1340599986664

budou výrazně lepší roky, vydržte. pravidelná investice dlouhodobě nemůže prodělat

0/0
19.12.2020 20:00
Foto

R40i13c38h72a62r29d 55T86l55u79š17t59í40k 3402702661482

Proč zůstávám v transformovaném fondu? Platím si stovku a kdybych změnil fond, ztrácím nárok na příspěvek současného zaměstnavatele 1300 Kč měsíčně. (ustanovení kolektivní smlouvy)

0/−4
17.12.2020 4:02
Foto

M38a75r80t43i39n 41B35o92u35č87e50k 7975785627327

Kdyz prejdete do ucastnickyho,tak o prispevek zamestnavatele ale neprijdete...jen mate sanci na lepsi zhodnoceni ...

+4/0
17.12.2020 5:09
Foto

M38a32r90t18i37n 17B45o38u59č72e70k 7735345897787

No je to zvlastni...pri zmene fondu prijit o prispevek zamestnavatele...neni to tak ze se to spis nez druhu fondu tyka toho, kdo ho spravuje?

+3/0
17.12.2020 5:13
Foto

M85i80l18a68n 91Ř33e15ř40i51c61h40a 8932108966274

Navíc bych doporučil zvýšit si to aspoň na těch 300 Kč a vyinkasovat k tomu od státu 90 Kč měsíčně navíc. Za stovku dnes stát nepřispívá nic.

+5/0
17.12.2020 11:13
Foto

R64i63c70h79a51r93d 11T21l93u76š64t50í90k 3642532591262

V kolektivce je psáno, že příspěvek firmy se vyplácí jen na prvotní předloženou smlouvu, jinak zase až po třech letech od změny. (Moc se mi to nelíbí, ale tak to mají nastaveno.)

Posílal jsem si vždy 500 ze svého, ale pak jsem si řekl, že když už platí zaměstnavatel tolik, budu si radši přispívat více na stavebko. (Stará smlouva dávno po vázací lhůtě, úrok 2 % p.a.)

0/0
19.12.2020 3:40
Foto

P34a43v63e44l 67N36o10v91o43t31n93ý 1900729536734

nesmysl, takové omezení je protiprávní a pokud tam je tak rozhodně neřeší tip fondu u jednoho správce

0/0
19.12.2020 20:03
Foto

P58e17t77r 69P61r40a22t23e44r 5893529245418

Z toho, že většina lidí je v transformovaných fondech, je zřetelně vidět finanční negramotnost českého obyvatelstva a lhostejnost, jestli mají o pár stovek tisíc víc nebo míň.

+3/−7
17.12.2020 0:31
Foto

M17a80r95t86i26n 71B66o10u15č82e42k 7685785167977

Presne...!!!

0/−1
17.12.2020 0:53
Foto

M30a51r13t25i17n 12B20o77u51č18e69k 7735195127567

Strach mnoha cechu z kratkodobe ztraty prevysuje nad dlouhodobym profitem...stejny to bylo se zrusenym kalouskovym pilirem...2 sva procenta stat dotoval 3dalsimi a stejne to lidi kritizovali...ja jsem po zruseni dostal za svych investovanych cca70 000 na ucet cca 150 000...!!!

+1/−3
17.12.2020 2:09
Foto

P63e70t49r 82E29b76r 2312880183390

To není iracionální strach, když vám mizí peníze před očima a bankéř krčí rameny.

+2/0
17.12.2020 6:07
Foto

R83o93m52a19n 57H27o58k24y15n21á34ř 8220111169718

Vám zmizely peníze před očima kdy? Ztráty z let 2008-2010 jsou výrazně převýšeny, letošní poklesy z března a dubna rovněž.

+1/0
17.12.2020 7:05
Foto

R42o70b93e39r62t 11P27e26l84k16a 3219790700764

Pak nepotřebuji fond, ale nějaké ETF

0/0
17.12.2020 7:14
Foto

R23o35m98a92n 67H88o52k94y72n39á82ř 8570711139398

Píšete, že strach není iracionální. K ETF fondům nemáte příspěvek zamestanavatele (někde je příspěvek podmíněn vlastním vkladem), takže to není argument pro 4 miliony (nebo kolik), kteří stále zůstávají v původním s kladnou nulou.

0/0
17.12.2020 7:39
Foto

M23i92l75a19n 30Ř27e59ř14i13c12h28a 8142338746954

ETF není pro běžného člověka srozumitelné natož rizikově a není k nim ani příspěvek státu, ani příspěvek zaměstnavatele. Je to jiná kategorie investování.

0/0
17.12.2020 11:15
Foto

P31a28v65e56l 25N67o39v48o70t33n24ý 1700679636254

ETF v CZK neexistuje a posílat do něj litr měsíčně lze, ale sežerou vám to poplatky

0/0
19.12.2020 20:05
Foto

M68a34r17t95i67n 55H16o75d67í57k 2195115338957

Máte i brokery, kteří žádné poplatky nemají. Spíš je ale v současnosti problém s kurzovým pohybem, který dost snižuje výnos, protože koruna posiluje jak blázen.

0/0
20.12.2020 21:31

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že můžete mít účet bez poplatků s dvěmi embosovanými kartami zdarma?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny