Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Diskuse k článku

Jak nenechat ležet peníze ladem a vydělat na penzijním spoření

Každý rok řeší tisíce lidí otázku, co udělají s penězi, které si naspořili v penzijním připojištění. Někteří najdou pro peníze okamžité využití, jiní nevědí, co s nimi. Podle odborníků nejhorší možností je peníze vzít a dát na účet. To už je prý lepší si předplatit druhé kolo spoření na penzi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R43o94m49a41n 57N48o40v94a52k 6439601802556

A kde je zaručeno, že jakákoliv příští vláda peníze, které jsou v penzijních fondech, neznárodní? To se stalo v Maďarsku před pár lety a občané s tím nemohli nic udělat a přišli o vše.

0/0
16.7.2019 13:47

J76i62ř95í 15S75c35h94m51i22d62t 5780933694695

Bohužel zaručeno není nic, klidně mohou ty akcie i bankovky mít za 20 let hodnotu pouze použitého papíru. Pokud chcete mít jistotu, že se to s vašimi aktivy nestane, tak musíte investovat do cenných věcí, známky, umění, zlato, pozemky, ty mají všem nevýhodu, že nejdou sbalit do krabičky a zmizet s nimi;-) vše co je jen na papíře nebo někde nějakým číslem, tak je v ohrožení;-). Proto je dobré investice nebo úspory rozložit a jak se říká nedávat vše na jednu kartu;-).

0/0
17.7.2019 14:12

M42a98r59t30i96n 14K89r88á29l60í71k 6677533913536

No zrovna zlato bych tam vůbec jako jistotu nedával. Kdo mi zaručí, že se za rok neobjeví nějaká nová technologie, která to zlato bude umět levně vyrobit? A nebo stačí aby se objevil doslova zlatý důl, kde bude výnosnost velmi velká. To všechno se může stát.

0/0
18.7.2019 13:05

R28o35m58a97n 56N28o62v25a68k 6849891642516

Penzijní spoření i se starou smlouvou je celkem na nic. Pokud do něj nedáváte alespoň 5000 měsíčně. Při mé úložce 1000kč + 1000kč od zaměstnavatele + státní příspěvek my vyšlo, že za dalších 25 let na něm budu mít cca 700 000 ... část sežere inflace (ikdyby byla jen 1%, tak je hned 25% hodnoty pryč), k tomu se výnosy daní,...ve výsledku budu mít naspořeno možná na rok života...takže tohle ztrácí smysl. Je lepší si peníze užít, cestovat, dokud člověk může a má zaco. Ne čekat, že za 25-30 let dostane peníze a bude někde jezdit...

0/0
16.7.2019 13:33

J48i53ř37í 78S77c54h69m35i19d44t 5100593584725

souhlas, ovšem ne v případě, že vám tam zaměstnavatel dává peníze, pak v součtu se státním příspěvkem a úlevou a dani se to docela vyplatí.

0/0
17.7.2019 13:51
Foto

J71o17s85e24f 62N36o97v30a19k 1595675218708

Poplatky jsou dosti vysoke. Dlouhodobe kazdy kdo investuje (ci "spori") tedy diky tomu ztrati vysokou castku. Stat by mel podporovat nizke poplatky pokud je zamer videt populaci bohatnout. Predplatil jsem pred par lety az do 60 a dal 100% do dynamickeho fondu. Mesicni statni podpora alespon snizi poplatky. Uvidime jak to dopadne vykonem (je to ve sve podstate jen mala investice).

0/0
8.7.2019 22:25

D85a79n96i15e37l 28A10d33a76m 2217280401743

Pokud fondy nenabídnou přesně stanovený minimální garantované roční zhodnocení, tak tam může dá peníze pouze Polo Mozek, který chce sponzorovat administrátory těch fondů.

0/0
5.7.2019 7:53

D97u57š98a48n 63Ř55m68o13t 9513952772131

8-o

0/0
5.7.2019 6:19

D49u88š22a55n 17Ř68m28o85t 9583642332631

Založeno u Č.poj. DPS a uhrazeno 64 měs. po 1.000,-Kč Výplata cca 85.000,-Kč v 10/2018. Fondy 50% vyvážený + 50% dynamický. Klientem žena roč.1951.

výnos za celou dobu 6.777,-Kč státní příspěvek cca 14000. Super investice a poměrně BEZriziková. Dobře zvolená investice.

0/0
5.7.2019 6:19

V13á53c30l53a71v 82Š18u12b44r94t 9327163208117

Když nebudete počítat ten státní příspěvek je výnos hluboko pod 2% p.a., tedy prakticky na úrovni toho bankovního účtu. Jediné, co z toho dělá dobrou a relativně bezrizikovou investici, je stát. Akorát mi není moc jasné, proč nám ty peníze nepřipíše rovnou na nějaký účet - proč tam musí být v zásadě zbytečný prostředník v podobě penzijního fondu:-)

0/0
10.7.2019 22:55

M68a71r16t39i21n 92H62o41d50í95k 2825875988727

Tragická výnosnost. To, že to nevidíte znamená, že máte prakticky nulovou finanční gramotnost.

0/0
27.7.2019 21:21

M33i15r94e21k 98B44á25r10t52a 2245827970341

Problém je, že akciové fondy jsou po delší době na tom stejně, nebo přímo v mínusu...

0/0
4.7.2019 20:30

P93a94v47e54l 26K32a10m57a26s 3279861570939

Taky si nemyslím, že penzijko je vhodné ke spoření, vyjma situace, kdy přispívá zaměstnavatel

https://www.bohatytata.cz/index.php/2019/04/10/je-vyhodne-penzijni-pripojisteni/

0/0
4.7.2019 11:32

M51a19r90t88i13n 74H98o30d13í70k 2715275218977

České rozhodně ani tehdy. Stačí se podívat na výnosy, které ani státní příspěvek nijak zásadně nezachraňuje.

0/0
5.7.2019 0:00

Z12d34e56n16ě85k 96G20l64a16s 7558118458435

Pochybuji, že důchodci budou riskovat. Raději se smíří s vrabcem v hrsti jak holubem na střeše.

+10/0
4.7.2019 6:31

M81a50r32t56i78n 93H21o85d30í57k 2435335928937

Důchodci ne, ale komu je 55 a méně a není mu jedno, že jeho peníze ztrácí v těchoto fondech hodnotu, měl by strávit pár hodin čtením nějakých základů investování, rozhodnout se pak jak aktivně se chce o svoje peníze starat, a pokud ne, koupit 2-3 indexové fondy a pravidelně tam přidávat a nemusí nic řešit.

Jen pro příklad Vanguard S&P 500 UCITS ETF (ticker VUSA) obchodovaný na německé nebo holandské burze v Euro za stejnou dobu jako slavné dynamické fondy (tedy od 2013) vynesl nějakých 45%, tj. přibližně 12% ročně. Indexový fond sleduje v podstatě celo burzu = celou ekonomiku. Pokud ten nějak zásadně klesně, klesne celá ekonomika. Historicky tyto poklesy byly většinou poměrně malé a hlavně netrvaly až na vyjímky nijak zásadně dlouho, takže pokud máte dlohodový horizont, jsou bezpečností peněz jen nepatrný krůček za nic nevynášejícími spořícími účty. O fondech PS ani nemluvím, tam nesete obrovské riziko a výnos nula nula nic. Nechápu, jak do tohohle může ještě vůbec někdo investovat a štve mě, že to stát dotuje z mých daní. Fondy našich PS, kromě Consequ jsou opravdu tragické, jinak se to napsat nedá.

+1/0
4.7.2019 8:12

J59a93n 74Ř43e82z54n14í88č59e23k 3921401513180

Přesně tak. Přes jakého brokera to držíte?

0/0
4.7.2019 8:23

M54a97r35t82i56n 72H63o85d30í30k 2495695428147

Indexové fondy nedržím. Paradoxně mají pro mne příliš nízký výnos. Jen je doporučuji všem kamarádům a známým, kteří se nechtějí o investice nijak aktivně starat a nechtějí prodělat. Na vstup na burzu mám jednoho amerického brokera, protože některé Reits a americké fondy nám soudruzi z vedení EU zakázali kupovat, jelikož byly moc výnosné a lidé neinvestovali v EU. V ČR používáme doma Interactive Brokers - já přímo a ženě jsem otevřel účet přes Lynx pro jednoduchost a českou podporu platformy.

+1/0
4.7.2019 8:31

J90a47n 35Ř57e52z73n27í69č56e61k 3361111603370

Ano. Ten zákaz etf je úžasný tah EU. Prý pro naše blaho. Od Lynxu mě odrazují ty brutální poplatky. Zvažuji Degiro, aspoň do začátku, než si troufnu na IB.

0/0
4.7.2019 8:46

M45a43r96t64i11n 80H44o22d13í44k 2965205478857

Degiro a Lynx mají +/- stejné poplatky. Záleží jak často a jaké objemy akcií obchodujete a taky kde. Lynx nemá žádné poplatky za vedení, pouze poplatky za jednotlivé obchody, které bych tedy rozhodně nenazval brutálními - jednak v porovnání s konkurencí na českém trhu a jednak v porovnání s hodnotou nakupovaného majetku a výnosu. DeGiro má sine nižší poplatky za jednotlivé transakce, ale má poplatek za neaktivitu a poplatek za používání jiných než evropských burz a to někdy docela brutální poplatky - např kanadská burza je teda pálka pokud obchodujete levnější akcie ve větších objemech, protže od toho se poplatek odvíjí a může být klidně i několik set CAD na jednu transakci.

IB je dobrou volbou, jen ta podpora se zákaznickou linkou s pákistánci apod je pro lidi, kteří moc pomoci nepotřebují. Proto je lynx výbornou alternativou za menší premium fee. Pokud neobchodujete alespoň desítky obchodů ročně, myslím, že není moc důvodů proč nejít do lynxu. Jejich podpora v češtině je znalá a velmi ochotná.

Nevýhodou IB (potažmo lynx), že neobchoduje českou burzu.

0/0
4.7.2019 9:49

J40a87n 23Ř61e15z44n55í54č32e54k 3141921643800

Díky za podnětnou odpověď.

0/0
4.7.2019 9:58

M80a64r35t94i46n 61H35o92d84í15k 2725765128207

Rádo se stalo. Hodně štěstí a dobrou ruku při výběru.

0/0
4.7.2019 10:03

Z13d23e54n17ě75k 16G32l69a30s 7488878978325

Tak nějak i do důchodu. Výhoda je, že lze z toho ukrajovat procenta na přilepšení aniž se podstata nějak ztrácí.

0/0
4.7.2019 8:31

J11a86n 51Ř42e56z75n51í56č32e62k 3411831523490

To jsou panečku výnosy. Nebýt státního příspěvku, je to černá díra na peníze. To ten spořák je výhodnější. Tam aspoň můžete peníze ihned vybrat.

+17/−1
4.7.2019 6:30

R78o61s29t76i98s70l78a52v 22C51a90h47a 6573147737421

Krome KB konzervativni maji plusove zhodnoceni. V cem je to cerna dira?

0/0
4.7.2019 8:06

J65a73n 97Ř72e36z69n83í28č30e43k 3551431613650

V tom, že to zhodnocení je, pokud vezmete v úvahu vázací dobu a ostatní aspekty, příliš malé. A bez státního příspěvku by to nedávalo smysl už vůbec. Rovněž vklady nejsou pojištěny, narozdíl od toho spořícího účtu. Tam je to taky teď bída, ale blýská se trochu na lepší časy. Peníze máte hned a vklad je pojištěn. A rozdíl procentního bodu ve zhodnocení ve prospěch penzijka je mizérie. Za mě to nestojí za to.

+3/0
4.7.2019 8:21

R32o53m43a32n 79K30r51a85t67o31c33h39v18í98l 6306147836134

Pan tazatel asi nepochopil, že malé peníze nejsou peníze.

0/−1
4.7.2019 8:32

R98o27s88t98i28s77l50a15v 34C59a91h80a 6503447957771

Pan tazatel za cernou diru povazuje neco, co je ztratove... coz DPS neni ani bez statniho prispevku na rozdil treba od stavebka, ktere jednoznacne ztratove je.

A pan Reznicek rika, ze sporak je vyhodnejsi... No to ted rozhodne nebyl

+1/0
4.7.2019 8:37

J89a35n 25Ř13e69z51n62í44č31e22k 3141151463540

Ztrátové je nez státního příspěvku. A ten zůstane, protože bez toho by klekly stavební spořitelny. A státní kasu to zas tak moc nestojí.A byl by to nepopulární krok, zrušit to.

+1/0
4.7.2019 8:48

R19o31s23t50i59s57l65a14v 64C44a14h11a 6783467607181

Jak muze stavebni sporitelna na vkladech prodelavat???

Mimochodem - kdyz si otevrete sporak, mate to zadarmo. Tady jde v podstate o terminovany ucet a chteji za to poplatek a nehorazny.

0/0
4.7.2019 9:08

R38o51s88t73i13s52l24a57v 86C94a56h47a 6453827567381

A mimochodem - velka vetsina Cechu preferuje ty male penize, kdyz jsou jiste... Ja tedy preferuji akcie i s tim kratkodobym rizikem

0/0
4.7.2019 8:39

J11a29n 22K47o70n28e30c54n27y 2411687219483

Dobry den, chtel bych se zeptat redakce: Kolik clanku ma spolecnost Partners predplaceno?

+23/0
4.7.2019 6:22

J35a46n 61V64e84r60n94e75r 3931655453

Odborníci...

+1/0
4.7.2019 6:19

J28í69ř35í 12N69o70v56o27t97n30ý 2532505454409

Penzijko je podvod. Penize vubec nerostou.

+11/−2
4.7.2019 2:55

P80e69t52r 57N35o82v87á75k 1566315101830

Mohl by jste to rozvést a vysvětlit?

+1/0
4.7.2019 7:15
Foto

J28a71k76u15b 53S28o81b34o10t59k28a 6254708977636

Tak ne že bych nesouhlasil, ale v čem je ten podvod?

+2/0
4.7.2019 8:03

J31a36n26a 18S24t48e30h10l84í23k94o92v69á 6448521235938

kde dostanu za 500 mnou vložených 1130 od firmy a státu?

+1/0
4.7.2019 9:06

V23á35c26l24a12v 80Š72u39b86r76t 9187553698917

Pozoruhodné na tom je, že kdyby vám to ta firma / stát dal rovnou, bylo by to pro oba výhodnější, než když k tomu zbytečně používá drahého prostředníka v podobě penzijního fondu. Z nějakého důvodu vám ale ty peníze napřímo nedá:-)

+1/0
10.7.2019 23:02

J39a20n21a 89S21t35e93h82l74í13k32o56v15á 6678141855418

To je jisté :-)

0/0
11.7.2019 7:33

L39u25k74á11š 76M84a38c14h 7213240360503

Krome toho mlady clovek, ktery dava penize do penzijniho sporeni, je blazen. Pokud si budu nekdy v budoucnu brat hypoteku, vzdycky se mi vyplati narvat to primarne do ni, protoze jinak budu platit uroky.

+9/−4
4.7.2019 0:39

V19í43ť32a 76K66r35u11t40i34š 1410324815867

V době, kdy je inflace i nominální růst příjmů výrazně vyšší než úrok z hypoteky, je finanční nesmysl ji předčasné splácet ...

+3/0
4.7.2019 7:04

D40a43v48i97d 58K26u34r28e72l 2318244402768

Asi jsem blázen, ale spořím si. I proto, že to je podmínkou zaměstnavatele, aby mi přispíval. Takže roční zhodnocení (bez vlivu inflace) je skoro100% a na rodinném rozpočtu to nepoznám.

+3/0
4.7.2019 9:04

V63í18ť43a 15K81r31u81t68i48š 1620234235827

100% předpokládám na ročním horizontu a jen na začátku spoření. Jak to vyjde třeba po deseti letech, kdy tam budete mít už vcelku zajímavou a státní příspěvek s příspěvkem zaměstnavatele už budou dělat jen jednotky procent.

0/0
4.7.2019 20:26

L90u47k60á40š 97M89a43c78h 7933960970693

BAACEZ dava cca 4% na dividendach.

0/0
4.7.2019 0:38

R72o26s77t34i83s24l59a54v 52C93a33h76a 6263967277101

Ano, ale cena je nizsi nez pred 5 nebo 10 lety....

+1/0
4.7.2019 6:24

M65a57r74e10k 45V44e13l51k36o34b69o82r41s85k29ý 8386488185829

Ano, ale už byl i pod 400,-. Např. přesně před 2 lety cca 390 (to jsem nakoupil) a pak ještě někdy dříve před cca 5 lety byl kolem 420.

0/0
4.7.2019 16:50

R60o19m51a70n 37B39l97a32z46e94k 6658169311732

Škoda, že se víc nepíše o akciích. Ty můžou být kolikrát lepší varianta než kdejaké spoření.

+8/0
4.7.2019 0:38

M46a60r93t40i49n 94H71o80c42e31k 9413864341839

jj, hlavně třeba akcie NWR, byla ta nejlepší varianta, jak přijít o všechno ;-DR^

0/0
4.7.2019 0:47

R68o61s47t56i86s57l19a26v 15C47a32h39a 6173157147281

Vsechno??? Vy byste dal vsechno do jedine akcie?

+5/0
4.7.2019 6:25

J89a39n 13Ř76e20z21n82í76č54e76k 3431651463700

Na to už musíte mít určité znalosti. A český akciový trh je, snad kromě ČEZu, o ničem.

0/0
4.7.2019 6:31

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že pokud je vám cizí řidič způsobí škodu, může likvidaci pojistné události vyřídit vaše pojišťovna nikoli jeho?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz