Útrata v restauraci: horní hranice neomezená

aktualizováno 
Zdá se vám jídlo v restauraci za dvě stě korun přehnaně drahé? Pak byste měli vědět, že jsou místa, kde za tuto cenu nepořídíte ani předkrm nebo polévku.

Vyhlášené restaurace, které zabírají přední příčky v hodnocení obliby gurmánů profesionálních i laických (srozuměných s cenami), mají ve své nabídce speciality za ceny často přes pět set, ale i tisíc korun. Ceny odrážejí i prostředí a obsluhu restaurace. Výjimečné nebo zajímavé prostory, kvalitní, diskrétní obsluhu. I to slibují drahé podniky.

Tak například ten, kdo si bude chtít objednat v pražském podniku U malířů menu sestavené z chřestového salátu, závitku z mořského jazyka, telecí kotlety a zakončeného ovocným salátem si musí připravit bezmála 1800 korun. Za polévku – humrový krém s mušlemi a smrži tu zaplatí 590 korun. Nejdražším jídlem je v nabídce zveřejněné na internetu vařený humr s opečenými mušlemi a zeleninou za 2390 korun. Celé menu tu lze pořídit ale i za 1190 korun.

Životní pojistka se hodí jen pro někoho.
Více ZDE.

Zhruba jeden tisíc korun si bude muset připravit host další pražské luxusní restaurace U modré kachničky, který si kromě hlavního jídla dopřeje ještě předkrm, polévku a dezert.

Na předních místech žebříčků luxusních restaurací lze najít mimo jiné taková jména jako například Ambiente, hotel Hoffmeister, Francouzská restaurace pražského Obecního domu, kuchyně Grand hotelu Pupp v Karlových Varech, Sushi Bar či U kastelána nebo Rialto v Brně.

Pro srovnání v Lichtenštejnsku, které je v Evropě jedním z nejdražších míst pro život, přijde oběd v luxusním podniku v přepočtu okolo čtyř tisíc korun. Češka žijící v Belgii Radka Smejkalová doplňuje, že oběd o třech chodech přijde v luxusní restauraci v Antverpách pro jednoho na zhruba 160 eur, tedy asi necelých pět tisíc korun. "Hodně drahá bývají vína a nápoje vůbec, které potom cenu dále zvyšují," říká.

Luxusní podnik nemusí nutně znamenat naprosto nedostupný

I mezi vysoce hodnocenými jsou restauracemi jsou takové, které pro peněženku nemusí znamenat úplnou pohromu. Například v italské restauraci patřící do sítě Ambiente lze ochutnat těstoviny s lanýži za cenu okolo 170 korun. Pro srovnání na chorvatské Istrii, kde se tyto speciální houby nacházejí, přijdou podle serveru www.chorvatsko.cz vejce s porcí lanýžů v přepočtu na 700 a 1000 korun. Za sto gramů bílých lanýžů se přitom jejich hledačům platí podle kvality (a úrodnosti roku) i 300 až 500 eur, tedy v přepočtu až 15 tisíc korun. 

Pražská restaurace U sedmi švábů nabízí jídla v průměru od 200 korun do 500 korun. Za 1555 tu může jeden člověk neomezeně jíst a pít (kromě tvrdého alkoholu, lahvových vín a longdrinků). V průměru za dvě stě až čtyři sta korun lze poobědvat ve francouzské restauraci Patio Cafe.

A když budete mít výčitky, že jste za pocit luxusu přece jen utratili příliš mnoho, můžete si být jistí, že jsou lidé, kteří projedli a propili mnohem víc. Jak napsal francouzský Paris Match, na počátku tohoto století si dopřála v londýnské restauraci Petrus skupina osmi bankéřů večeři téměř za dva a půl milionu korun...

Tip, kde najít dobře hodnocené restaurace:

  • http://www.restaurace-databaze.cz/index.php?fr=193
  • http://www.ceske-hospudky.cz/top30.php
  • http://www.fajnsmekr.cz/top10.asp
  • http://www.gourmet.cz/search.php?what=top9

Některé z luxusních restaurací:

  • U malířů, Praha
  • U modré kachničky, Praha
  • Ambiente Brasileiro, Praha
  • hotel Paříž, Sarah Bernhardt, Praha
  • Grandhotel Pupp, Karlovy Vary
  • hotel Hoffmeister, Praha
  • Hergetova cihelna, Praha
  • Patio cafe, Praha
  • U kastelána, Brno
  • The Sushi Bar, Praha

Kdo má a kdo nemá nárok dělat tajnosti se svými příjmy? Jaké jsou možnosti, jak zjistit majetkové poměry druhých? Povíme vám, jak je to v Česku ve srovnání s jinými zeměmi. Čtetě ZDE.

 

Autor:

Nejčtenější

Desítky let v jedné firmě. Kdy je čas se zvednout

Ilustrační snímek

Stejná vrátnice, stejný stůl. Mění se jen kolegové, vedení, podmínky. Proč zůstávají někteří lidé v jedné práci desítky...

Šest pravidel, jak řídit svého šéfa, aby vás hodnotil lépe

Ilustrační snímek

Připusťme, že přímo řídit svého šéfa většinou nemůžeme. Schází nám k tomu potřebné páky. Co však řídit můžeme, je náš...

Šest zásadních změn, které má přinést novela zákoníku práce

Ilustrační snímek

Chystá se novela zákoníku práce. Co může letos čekat zaměstnance, přibližuje expertka na pracovní právo.

Suší maso pro vojáky i sportovce a chtějí dobýt Evropu

David Novák a Pavel Doležal z pardubické společnost Fine Gusto

Vypadají spíše jako studenti práv, přitom David Novák (28) a Pavel Doležal (30) založili a úspěšně řídí firmu Fine...

Pokles cen nemovitostí se zatím nekoná. Podívejte se, kolik stojí byty

ilustrační snímek

Ceny nemovitostí v posledních letech strmě rostly, ale na mnoha místech již narazily na strop a začaly stagnovat. Na...

Další z rubriky

Lidé s rakovinou se dostávají do úzkých, ne všechno hradí pojišťovny

Onkologičtí pacienti bojují nejen se svou nemocí, ale často také s vysokými...

Loni v Česku zemřelo 111 tisíc lidí, z tohoto počtu byla čtvrtina případů spojená s nějakou formou rakoviny. Velice...

Jak fungují fondy životního cyklu a pro koho jsou investiční možností

Ilustrační nímek

Jedna ze zásad dlouhodobého investování do podílových fondů je neriskovat ve chvíli, kdy se mají vybrat zainvestované...

Nad neplatiči nájmu může majitel snadno zvítězit, říká notář Neubauer

Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR

V Česku se množí případy, kdy majitel v dobré víře pronajme byt, ale z nájemníka se vyklube neplatič, který se navíc...

Britští poslanci odmítli brexitovou dohodu. Libra prudce reaguje

Britští poslanci odmítli brexitovou dohodu. Libra prudce reaguje

Kurzy.cz Britští poslanci dnes podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou se sedma...

Najdete na iDNES.cz