Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

M13a82r44e61k 76J64a40n12e25č91k36a 1817576793801

Spropitné si musí personál zasloužit. Pokud je špatná obsluha, kuchyň, nebo nedbají na čistotu, nedám navíc ani korunu, prostě tyto 3 věci se musí potkat a majitel podniku na toto musí dbát. Kašle-li na to, kašlu na nějaké dýžko i já a jsem tam naposledy. Pokud jsem spokojen, nemám problém částku slušně zaokrouhlit.

+39/0
doporučit
7.4.2019 3:08

R61o10b41e74r59t 71K58r52e41j23z61a 5306421920187

Spropitné sice dávám, ale nadšený z toho systému nejsem. Proč nemůžu být všichni zaměstnanci normálně placeni a proč se oficiálně podporuje tahle černá, povětšinou nezdaněná ekonomika? Kvalita jídla a obsluhy se normálně promítá do ceníku v jídeláku. Kde je ten důvod zrovna třeba v restauracích dávat peníze bokem? A zvláštní hodnocení servírek ať si řeší majitel podniku, proč host? Klidně ať zvednou ceny o 10% ale ať mě nenutí jim dávat bokem černý prachy.

+33/0
doporučit
7.4.2019 9:21

J18a19r38i47n 82V73a88š27k86ů35j 5304225453250

Když jsem s obsluhou spokojený, nemám s dýškem problém. Pokud narazím na obsluhu, kde v poloprázdné restauraci čekám, až se někdo uráčí přijít, nebo si ani nevšimne, že tam jsem, protože čučí do telefonu, tak platím vždycky přesnou částku. Nedávno jsem v jedné restauraci měl výborný stejk na smetanové omáčce s rajčaty, jídlo vynikající, obsluha taky, tak jsem po jídle poděkoval obsluze, že to bylo výborné a zeptal se, jestli jako poděkování můžu pro kuchaře objednat nějaké jeho oblíbené pití (s tím, že pokud si ho nebude moci vypít v teď, ať mi ho naúčtuje a dá si ho po pracovní době). Napřed byla trošku zaskočená, ale po chvíli řekla, že on je spíš na pivo. Tak jsem mu objednal pivo a za chvíli už s ním na mě mával a děkoval. Obsluha dostala taky pěkné dýško.

+30/0
doporučit
7.4.2019 2:58

M39i83c12h66a14l 95V56á26k21a 9418866709690

Podle mě je dýško největší zlo. Cena je za službu dána ceníkem. Při koupi televize, taky nikomu nedávate 10 %. A taky na to musel někdo vynaložit práci.

Když cestují po světě, tak první obava a otázka je kolik se dává TIP. Je to prostě opruz.... Nikdy nevíte jestli jste dali moc nebo málo. Viz. loni Srí Lanka.... Budhisti vám nikdy neřeknou, že je to málo, ale vidíte jim na očích. Pak se dozvíte od místních, že tuhle kravinu zavedli zapaďaci, bo jim ty ceny přišli příliš nízké. Že předtím nic takového neexistovalo.

Prostě a jednoduše, kdyby dýško nebylo bylo by všem líp. 

+49/−8
doporučit
7.4.2019 8:28

J82o41s44e71f 32H92l15i62n87o97m83a90z 3620734733218

Dávám spropitné i k pokutě, neb jsem byl profesionálně změřen.

+18/0
doporučit
7.4.2019 9:57

F61r24a55n29t68i39š56e56k 34M84a75t95ě75j32č66e77k 7103422533551

Já bych se nebál nechat spropitné i průvodčímu ve vlaku, pokud je tam teplo, čisto a útulno.

+24/−2
doporučit
7.4.2019 4:10

P64e41t24r 59V57o26b54o91ř48i91l 5409847938125

Proti spropitnému v podstatě nic nemám, když je všechno v pořádku tak ho dám, když není všechno v pořádku, nechám si vrátit do koruny.

Ale s čím nesouhlasím je to doporučení nepsat negativní recenze - to jako proč? Od toho recenze jsou, a proto se na ně sám dívám, pokud chci někam zajít nebo někde něco koupit. Má to sloužit jako varování ostatním - sem nechoďte, tady to stojí za prd.

+16/0
doporučit
7.4.2019 9:49

J64a22n 28K40a23v35a16n 8599945358262

Moc se mi nelibi, ze se ze spropitneho vlastne stal skoro povinny prvek a prijem cisniku. Nektere restaurace jeste dolu na ucet pisou “tim not included”, jako kdybych mel povinnost jim neco dat. Abych se priznal, tak to kdyz nejsem spokojen zaokrouhluju ihned k nejblizsi desetikorune. Kdyz jsem spokojenej a je to jen obed, tak k dalsi nejblizsi desetikorune. Ale jako 20% navic mi prijde silenost.

+19/−1
doporučit
7.4.2019 9:19

J82i94ř20í 96F51r46o17l19e41c 7955124662387

Pokud by bod 4 dodrzovali vsichni, tak se nikdo nedozvi ze podnik je hrozny...

+15/0
doporučit
7.4.2019 7:00

K73a75r90e64l 26N49o89v72á41k 4639146360647

spropitné je urážka obou stran, dávajícího (nedávám mnoho?) a přijímaného ( tak mně ohodnotil? mohl dát víc!);-D;-D;-D;-D;-D

+16/−1
doporučit
7.4.2019 7:07

K74a35t93e59ř39i25n41a 63V46a29š13á54k41o81v97á 5871912459355

K otázce ohledně pokladniček - tip rozhodně není spropitné pouze do pokladniček, je to anglický výraz pro spropitné obecně.

A jinak prosím diskutující - píše se dýško. "Dýžko" je jedno z nejhorších slov, které jsem kdy viděla napsané ;-D;-D

+13/0
doporučit
7.4.2019 6:45

H47o51n49z57a 19V66r68á31n92a 5621787684551

Nevím. Mě se celý ten úřad spropitného jeví dost ujetě. Pokud je host v restauraci se servisem a kvalitou jídla spokojen, znamená to, že zaměstnanci restaurace pracují tak jak mají-tedy ke spokojenosti klienta. Proč tedy někomu platit navíc za něco, co má dělat?

+33/−8
doporučit
7.4.2019 5:24

J32a25n 52N56o79v26ý 5633475299192

Každý ať si uvede do lístků konečnou cenu, jakou potřebuje, aby se mu to vyplatilo za všechny položky-jídlo, topení, mytí, personál, nájem, zisk atd. Šmitec a pak ani korunu navíc na spropitné. V obchodě taky neplatím nic extra k již uvedené ceně, za to že tam není bordel nebo že mi pokladní namarkuje nákup. Spropitné absolutně ne.

+20/−3
doporučit
7.4.2019 11:31

T69o30m58á81š 28K60u97c37h15a25ř 3617851168651

Co se týče té výborné rady stěžovat si přmo na místě, tak doporučiji to provádě až při odchodu a v restauraci, kam už nepáchnete (pak je otázka, jaký to má smysl, že?;-)), protože už po generace pinglů je dobrým zvykem takovému hostu za odměnu plivnout do kafe. To je ten nejnižší level pomsty, ty vyšší si domyslete sami. :-)

+12/0
doporučit
7.4.2019 10:58

P68e34t38r 45N61i62v94n90i95c86k12ý 3842124805347

Kdo chce, ať spropitné dává - jeho soukromá, dobrovolná věc (v podstatě charitativní dar), ale obecně je to zbytečné/nadbytečné. Ceny mají zkalkulované se vším všudy, pro motivaci zaměstnanců jsou tu jejich šáfové/majitelé provozů, NIKOLI zákazníci.

+11/0
doporučit
8.4.2019 8:15

M53a26r25t76i30n 90V75o89j15á70č93e87k 9473267821486

blby je kdyz je fakt dobry jidlo a zazdi to cisnik....

+13/−1
doporučit
7.4.2019 7:33

M66a56r27i28a43n64a 10K52r37á23s82n28á 7730787467361

Moje nedávná zkušenost z restaurace U Švejka v Praze na Újezdě: unylá, očividně otrávená obsluha se přiloudala asi po 5 minutách s dotazem "budete si něco přát?" (No tak asi proto jsem tam šla, takže samoná.erný proces ve mně už začal;-)) pak jsem si všimla, že zde nelze platit kartou (v centu Prahy?!, kolem samí cizinci...) na můj dotaz, proč nelze platit bezhotovostně, se mi dostalo obligátní odpovědi "pan majitel si to nepřeje" (že jsem se vůbec ptala), ale že můžu klidně platit v eurech nebo dolarech. Kurz? euro 23 Kč, dolar 18 Kč !!! A za tuhle zlodějinu (a to nemám na mysli ceny;-), holt vím, že v Praze řízek z polského masa musí být zákonitě dražší;-D) mám ještě dávat spropitné? Ani náhodou, jídlo bylo chuti nevalné, servis naprosto katastrofální, o nějaké atmosféře ani nemluvím:-P

A perlička na konec: dokud jsem mluvila já - česky, tak na mě hleděli jak na obtížný hmyz, pak asi zaslechli kousek rozhovoru s mým německy hovořícím partnerem, tak se možná začali těšit na tringelt , ale měli smůlu, zazdili to dvoucentimetrovou podmírou piva, to můj partner ohodnotil jako nepřijatelné, navíc to pivo bylo fakt hnusný... Takže fakt smolík;-)

+9/0
doporučit
7.4.2019 9:36

R53a20d88e47k 40K93a39j74z62a63r 9438579246457

Stále mi chybí jediný logický důvod, proč dávat spropitné zrovna v restauraci (případně v příbuzných oborech) a ne jinde. Nesnáším odpovědi, že se to tak prostě dělá. Pro mě to znamená následující: a) Chudáci restauratéři, nastavili cenu takovou, že se sotva udrží, tak jim něco přihodím, ať nezahynou. b) Mám na to, tak jim dám takové dýško, ať všichni vidí, jaký jsem king.

+14/−3
doporučit
7.4.2019 10:30

M21a51r39e39k 83K65o68l26m33a11n 5876124937121

Prosím restauratéry, ať si laskavě vše zakalkulují do cen a dají konečně pokoj s dýšky. Pokud jsem byl spokojen, přijdu znovu. Pokud ne, tak se už neukážu. Není důvod si existenci dýška obhajovat spokojeností.

+16/−5
doporučit
7.4.2019 10:47
Foto

T26o96m53á78š 27M83i97h98a85l87i19k 1919934633835

Čo je to za nezmysel niekomu prikazovať dávať sprepitné, ešte určovať, či 10, alebo 20 percent ??? Dnešné reštaurácie, bary, kaviarne, cukrárne, atď. sú tak choro predražné, majitelia sú absolútne nenažratí, že v cene toho čo si človek objedná je 50 percent sprepitného. Nech majiteľ, ktorý sa váľa v peniazoch dobre zaplatí svojho zamestnanca ! To, že je obsluha v poriadku, milá, ochotná - je ten úplný základ ! Ja osobne dávam sprepitné úplne výnimočne a sumu, ktorú si určím JA sám, žiadne percentá ! Zopár centov, ako pozornosť pre obsluhu !!! Diktovať niekomu sprepitné je nehorázna drzosť a arogancia ! Ja tie peniaze zarábam, ja určím kde a komu pôjdu !

+31/−16
doporučit
7.4.2019 0:57

D85a49n64i40e84l 82Ř52e44h17á20č30e13k 5517313861537

Spropitné nedávám. Nevidím důvod ho dávat za něco, co mají v popisu práce... ;-D

+20/−9
doporučit
7.4.2019 7:01

M38a76r42t30i82n 45L59i58n25h59a33r42t 5463458295815

Upřímně - tento zvyk je mi dost proti srsti. Nikdy to totiž neodhadnete správně:Buď je člověk škrt, nebo nabob, který se předvádí, hodí na stůl bankovku („to je dobrý“) a blahosklonně čeká na ponížené „děkuji“.Všichni číšníci vám potvrdí, že když je muž s „novou“ ženou – tak dává trojnásobné dýško ve srovnání s tím, který je sám. Když je s manželkou, nedává skoro nic... :-)

Vrchol trapnosti je nápis TIPS NOT INCLUDED na současných elektronických účtenkách.

Čtěte: „Účtujeme vám 500, ale rádi bychom od vás automaticky dostali 550“.:-(

Marketingový tip: Kdyby někdo otevřel restauraci s názvem „BEZ DÝŠKA“ – tak tam bude mít narváno...! :-)

Je to absolutně idiotský a trapný uzus, který je bohužel rozšířený po celém světě...

Dávat někomu BONUS ZA TO, ŽE VÁM PŘINESL JÍDLO???

... a teď do mě ... ;-D

+10/−3
doporučit
8.4.2019 12:18

K81a75m68i69l 13P28y50t67e19l86a 8322750741619

V Cine to byla docela legrace. Chutnalo mi, tak jsem nechal pri placeni neco navic. Slecna se na me vydesene divala, pak zavolala manazera a snazili se zjistit, proc jim davam vic nez na uctence. :-)

+6/0
doporučit
7.4.2019 11:43

J21a55r57o20s76l70a21v 28K34a36d34l14e17c 5521469172241

Mám kamarády, kteří i když vydělávají milióny, tak diško u tisícovky nechají tak pět korun...;-D Ten kdo dostává také dává. Ostatní většinou obracejí každou korunu. A nechali by si pro ni i vrtat koleno. Já dávám všude, kde jsem spokojen a vycítím snahu, nejen v restauracích, ale všude.

+7/−1
doporučit
7.4.2019 18:36
Foto

P35a37t54r44i80k 28C67h12r70z 4678549972179

Je mi dost proti chuti "móda" vynucovat si spropitné při platbě kartou, kdy mi dají do ruky terminál se slovy "tady můžete zadat spropitné". Četl jsem o případech, kdy takto lidé omylem dali spropitné ve výši až tisíců dolarů, protože si mysleli, že mají zadat PIN. V jednom diskusním fóru jsem si přečetl příběh Čecha, který v USA takto přišel o značné peníze, restaurace je nejdříve odmitla vrátit, poté zkrachovala.

+5/0
doporučit
8.4.2019 13:21

Finance.iDNES.cz radí

Víte, že můžete mít účet bez poplatků s dvěmi embosovanými kartami zdarma?

Další rady k nezaplacení

Dopřejte si vše a přesto utrácejte chytře!

V sekci osobni.finance.idnes.cz naleznete výhodné nabídky finančních produktů, energií a telefonování.

Vstupte do obchodu

Poraďte se s odborníkem

Nevíte si rady s finančními otázkami? Naši odborníci vám vždy poradí v každé životní situaci.

Vstoupit do poradny

Najdete na iDNES.cz