Kypr bude v rámci plánu na záchranu před bankrotem zřejmě nucen získat zhruba 400 milionů eur prodejem části zlatých rezerv.

Kypr bude v rámci plánu na záchranu před bankrotem zřejmě nucen získat zhruba 400 milionů eur prodejem části zlatých rezerv. | foto: Reuters

Zlato zlevnilo nejvíce za třicet let. Trhy děsí výprodej rezerv na Kypru

  • 165
Cena zlata se v pondělí odpoledne prudce propadla. Pokles o osm procent představuje nejhlubší jednodenní ztrátu za více než třicet let. Cena za troyskou unci klesla na 1356,85 dolaru a investiční zlato je tak nejlevnější od února 2011. Propad odstartovaly obavy z prodeje zásob kyperského zlata.

Zlato v pátek ztratilo více než čtyři procenta a poprvé od července 2011 se dostalo pod hranici 1 500 dolarů za troyskou unci. V pondělí pád jeho ceny zrychlil hromadný úprk investorů a automatické prodeje po překonání klíčových cenových hranic.

Investoři se od zlata odvracejí v situaci, kdy ve světě ustupují obavy z růstu inflace a objevují se náznaky, že americká centrální banka by ke konci roku mohla začít omezovat monetární podporu ekonomiky. Pondělní slabé údaje z čínské ekonomiky, které srazily ceny průmyslových komodit, byly pro investory jen další záminkou k výprodeji, řekli analytici agentuře Reuters.

Se zlatem padaly i ceny dalších drahých kovů. Cena stříbra sestoupila nejníže od října 2010 a platina klesla na minimum od loňského srpna. Výrazně oslabují i další komodity jako průmyslové kovy a ropa, ty však srážejí hlavně obavy z útlumu čínské ekonomiky. Zlato už je asi třetinu pod rekordním maximem 1920,30 dolaru ze září 2011.

Jeho propad začal pod vlivem zprávy z minulého týdne, že Kypr bude v rámci plánu na záchranu před bankrotem zřejmě nucen získat zhruba 400 milionů eur prodejem části zlatých rezerv. Tato částka je sice relativně nízká, vyvolalo to ale obavy, že k prodejům zlata přikročí také další silně zadlužené evropské země, například Itálie a Španělsko.

,