ilustrační snímek

ilustrační snímek

Cena zlata v korunách zlomila dosavadní rekordy. Může růst i nadále

  • 16
Zlato je na trhu nejdražší za sedm let. Jeho cena se od začátku roku zvýšila o 14 procent, tedy o téměř 200 dolarů na 1 765 USD za troyskou unci. Podle analytiků může dále sílit. V českých korunách byla cena unce rekordní už před měsícem, kdy stála zhruba 43 tisíc korun. V pondělí pak překonala hranici 45 tisíc korun.

Na vysoké ceně zlata v korunách se podepisuje poměrně slabý kurz české měny. Od začátku letošního roku oslabila koruna vůči americkému dolaru o zhruba 10 procent. K úterním 16:00 byl kurz Kč/USD 25,129, vyplývá z informací na webu Patria.cz.

Kurz koruny k americkému dolaru

Zlato loni zdražilo o 18 procent. Táhly ho zejména nákupy centrálních bank a také nízké úrokové sazby. Za letošním růstem stojí koronavirová pandemie i napjaté vztahy mezi USA a Čínou, které covid-19 ještě vyostřil, řekl ČTK analytik společnosti Golden Gate CZ Marek Brávník.

„V době koronavirové epidemie, na kterou většina trhů reagovala výrazným poklesem, se zlato opět projevilo jako bezpečný přístav. Během poklesu akciových trhů kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje epidemie se investoři přesunují ke zlaté jistotě,“ upozornil Brávník. Pokud bude současná nejistota na trzích pokračovat, dá se podle něj v nejbližších měsících očekávat překročení hranice 2 000 dolarů za unci.

Zdroj: Investing.com

Přestože zlato trochu ubralo ze svých zisků z počátku týdne na základě zpráv o možné vakcíně na covid-19, nedá se podle ředitele Raiffeisen investiční společnosti Jaromíra Sladkovského očekávat brzké významné snižování jeho ceny. Ohledně vývoje světové ekonomiky totiž stále panuje řada nejistot a konec krize je zatím v nedohlednu. „Americko čínské spory o nastolení a roli v novém ‚post-Covid 19‘ řádu světa budou přispívat k posílení zlata,“ dodal.

Zlato v letošním roce patří mezi nejvýnosnější aktiva, upozornil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Historicky nejvyšší úrovně kolem 1 900 dolarů dosáhlo zlato v roce 2011, kdy vrcholila evropská dluhová krize. Tehdy se investoři obávali o budoucnost eurozóny a stabilitu bankovního systému. Dosavadní rekord by však podle Křečka mohl být brzy překonán. Například Bank of America zveřejnila výhled, podle něhož by cena zlata měla vystoupat až na 3 000 dolarů za unci, podotkl.

Zdroj: Bitcoincharts.com

Vedle zlata se investoři uchýlili k další alternativě v podobě kryptoměn. Cena bitcoinu za poslední týden zpevnila o 1 000 dolarů a atakuje hranici 9 800 USD. Blíží se tak svému letošnímu maximu 10 400 dolarů. „Okolo 10 tisíc dolarů je u investorů patrná určitá nechuť k dalšímu růstu ceny, nicméně předpokládáme, že bitcoin svého letošního maxima ještě nedosáhl a v průběhu příštích týdnů poroste,“ uvedl ředitel největšího tuzemského obchodníka bitstock.com Martin Stránský.

,