Zisk Yahoo výrazně vzrostl, příjmy naopak poklesly (ilustrační snímek).

Zisk Yahoo výrazně vzrostl, příjmy naopak poklesly (ilustrační snímek). | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Zisk Yahoo stoupl v druhém čtvrtletí o 46 procent, příjmy ale klesly

  • 1
Zisk internetové společnosti Yahoo ve druhém čtvrtletí letošního roku stoupl o 46 procent na 331 milionů dolarů (6,5 miliardy korun). Příjmy se však snížily o sedm procent na 1,14 miliardy dolarů. Firma v prohlášení zveřejněném v noci na středu zhoršila i výhled příjmů na celý letošní rok.

Výsledky Yahoo přišly v době, kdy je generální ředitelka Marissa Mayerová rok ve funkci. Investorům ale nedaly příliš důvodů k oslavám.

Ukazují, že zisk sice roste, avšak firma se stále nedokáže ubránit konkurenčním firmám Google a Facebook, které jsou mnohem úspěšnější na trhu s reklamou, odkud pochází většina příjmů internetových firem.

Akcie firmy od nástupu Mayerové, která přešla k Yahoo z Googlu s cílem oživit jednu z nejznámějších internetových značek, stouply o téměř 70 procent.

Někteří analytici upozorňují, že Yahoo těží hlavně ze své investice v čínské internetové firmě Alibaba před osmi lety. Ta také zlepšuje zisky celé skupiny. Yahoo vydělala více peněz ze své investice ve firmách Alibaba a Yahoo Japan než z amerických operací.

Po odečtení provizí příjmy firmy klesly o jedno procento na 1,07 miliardy dolarů a zaostaly za očekáváním analytiků. Je to poprvé od doby, kdy se Mayerová ujala funkce, kdy se čisté příjmy snížily. Firma prodala méně obrazové reklamy než loni a navíc se snížily ceny o 12 procent.

Firma současně kvůli horšímu výhledu trhu s reklamou snížila výhled příjmů na celý rok na 4,45 miliardy až 4,55 miliardy dolarů. Předtím čekala zisk 4,5 miliardy až 4,6 miliardy, napsaly agentury AP a Reuters.

Mayerová navzdory slabým příjmům uvedla, že má stále důvěru ve firmu. Již několikrát prohlásila, že bude trvat dva až tři roky, než příjmy firmy z reklamy začnou růst tak rychle, jako u ostatních firem. Mezitím se chce zaměřit na zlepšení morálky zaměstnanců a získání nových odborníků, technologií a produktů. Touto cestou se již vydala a za dobu ve funkci dokončila 17 akvizic.

,