ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Firmy s ženami ve vedoucích pozicích mají lepší výsledky, zjistil průzkum

  • 55
Společnosti kótované na burze jsou ziskovější, pokud více než jednu ze tří výkonných funkcí vykonává žena. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu společnosti The Pipeline. Spoluzakladatelka skupiny The Pipeline Lorna Fitzsimonsová uvedla, že větší počet žen v rozhodovacím procesu je pro podniky výhodný, protože dokážou lépe porozumět svým zákazníkům.

Zpráva s názvem Women Count 2020, která zkoumala zastoupení žen a mužů ve vedoucích pozicích britských společností z indexu FTSE 350, tvrdí, že velké firmy, jejichž výkonné rady tvoří alespoň z jedné třetiny ženy, mají v průměru desetkrát vyšší zisk než ryze mužské správní rady.

Společnosti bez žen ve výkonných výborech mají čistý zisk 1,5 %, zatímco společnosti s více než jednou ženou ve výkonné radě dosahují čistého zisku 15,2 %. Společnosti z indexu FTSE 350 tak kvůli nedostatku žen ve vedoucích pozicích přišly o 250 miliard dolarů dalšího zisku před zdaněním. Bez manažerek přitom funguje více než 15 % z nich, napsala agentura BBC. 

„Neexistuje žádné dobré vysvětlení pro masivní nedostatek žen ve vrcholových funkcích britských podniků,“ okomentovala výsledky reportu v předmluvě bývalá premiérka Theresa Mayová s tím, že je potřeba to naléhavě změnit.

Jak uvedl deník BNN Blomberg, rozdíl v odměňování mužů a žen se v loňském roce prohloubil. Podpořila ho i pandemie koronaviru, kvůli které se ženy pracující z domova věnují více dětem a domácím pracím. To by mohlo poškodit jejich šanci na kariérní postup, upozornila zpráva.

Nabídky manažerských pozic na jobDNES.cz

I když se do velkých společností dostává v posledních letech více žen, je to často jen ve společnostech, které již v nejvyšších vedoucích pozicích mají ženy. Pokud jde o finanční společnosti, méně než dva z deseti řídících pracovníků jsou ženy. Pozici investičního manažera z 96 % zastávají muži. 

Sektory s nejnižším počtem žen ve vedoucích funkcích jsou stavebnictví a maloobchod. „Pokud se podíváte na sektor maloobchodu, 80 % pracovních míst zabírají ženy, málokdy se však dostanou na řídící úroveň,“ dodala Fitzsimonsová.