ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Méně masa a více péče o půdu. Zemědělství se musí změnit, uvádí analýza

  • 76
Celosvětové zemědělství potřebuje změnu, protože škody, které způsobují současné postupy v zemědělství jsou vyšší než cena vyprodukovaných potravin. K takovému závěru došla organizace Food and Land Use Coalition, která se zabývá výzkumem potravin, farmaření a ekologií. Podle té by lidé udělali pro planetu nejlépe, kdyby radikálně omezili spotřebu masa a mléka.

Na globální zemědělské dotaze jde každou minutu přes jeden milion dolarů (23 milionů korun). Jen sedm miliard dolarů (164 miliard korun) z celkových 700, které jsou ročně přiděleny farmářům po celém světě, se využívá k prospěchu životního prostředí, vyplývá z analýzy Food and Land Use Coalition (Folu). Podle ní jde většina peněz na podporu produkce dobytka, ničení lesů a nadměrného užívání hnojiv.

„Pokud zachováme stávající potravinové systémy a způsoby, jakými využíváme půdu, může dojít k tomu, že klimatické změny, zvýšení hladin moří a oceánů a extrémní počasí budou čím dál více ohrožovat lidský život a biodiverzitu.” stojí v reportu, který skupina Folu vydala. Společnou řeč mezi ekologií a zemědělstvím hledaly i dřívější analýzy. 

Například studie z časopisu Science z minulého roku říká, že nejlepší způsob, jakým každý jednotlivec může přispět k zastavení klimatických změn, je přestat jíst maso a mléčné výrobky. K jejich produkci je totiž potřeba 83 procent zemědělské půdy.

Debata o tom, jak by měl každý z nás omezit spotřebu masa, se vede i v souvislosti s požárem deštného amazonského pralesa. Většinu ohňů totiž založili farmáři, kteří tím vytvářejí novou půdu pro dobytek. V srpnu kvůli nim Evropská unie zvažovala zákaz dovozu brazilského hovězího masa.

Folu chce do roku 2030 změnit potravinové systémy a naplnit tak cíle udržitelného rozvoje OSN. Jejich programem je informovat konzumenty, aby mohli dělat rozhodnutí, která jsou zdravější jak pro ně tak pro planetu.

Loni v lednu byla vytvořena první vědecky podložená dieta, která se snaží vyřešit špatné stravování miliard lidí i odvrácení globální ekologické katastrofy. Analýza vyzývá k snížení spotřeby červeného masa o 80 procent u Evropanů a Severoameričanů, což by ve výsledku znamenalo zmenšení všech zemědělských pastvin o 60 procent a uvolnění prostoru velikosti Brazílie.

O budoucnosti zemědělství mluvil v pořadu Rozstřel profesor Jakub Hruška:

10. dubna 2019