Odvrácená strana německého vepřového exportu. Dolní Sasko chová moc prasat

  9:39
Zatímco v Česku počty prasat dlouhodobě klesají na hodnoty nejnižší za poslední století, v německém Dolním Sasku úřady řeší pravý opak. Bude trvat ještě hodně dlouho, než se v této spolkové zemi napraví škody způsobené nadměrně velkým vepřovým průmyslem a jeho odpady, píše server britského deníku The Guardian.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jednu starší průpovídku neslyší místní lidé moc rádi. Ta praví, že pokud stáhnete okénka při průjezdu Německem, podle zápachu vždy poznáte, že se nacházíte v Dolním Sasku. V něm je centrum byznysu, který každoročně generuje zhruba šest miliard euro, tedy přibližně 147 miliard korun, a díky kterému putuje německé vepřové po celém světě.

Ale nárůst produkce má svou cenu, ekologické mapy koncentrací amoniaku od zvířat a nitrátů ve spodních vodách září toxickou rudou barvou, píše server.

Kritici tvrdí, že místní úřady povolily průmyslu takřka neomezený růst a k ekologickým dopadům se obrátily zády. Zatímco většinová veřejnost již vnímá pohodu zvířat jako důležité téma, znečištění vod tak zajímavé pro ni zatím není.

Ráj pro prasata

„Srdcem problému znečištění je velké množství prasat v Dolním Sasku,“ vysvětluje Christine Chemnitz, ředitelka německého zemědělského think tanku Agora Agriculture. Zatímco chlévská mrva je zdrojem zemědělských hnojiv, jejich přílišné využívání vede k hromadění nitrátů ve spodních vodách, což může poškodit řeky, jezera a oceány. V oblastech Dolního Saska a Severního Porýní-Vestfálska, což je jeho jižní soused, je umístěno skoro 60 procent německých vepřů.

Na některých místech v Dolním Sasku, kde žije sedm milionů prasat (tedy zhruba pětkrát víc, než je chovaných prasat v ČR), je hustota na čtyřnásobku národního průměru.

Plošný příkaz snížit počty chovných zvířat Nizozemci nezavedou, míní expert

Po druhé světové válce byla živočišná výroba jedním z mála oborů, kterým se mohly zajistit příjmy ve zemi, která se bere za jednu z chudších při porovnávání s ostatními spolkovými oblastmi. Ale v regionu byl dostatek zemědělské půdy, kam se dala zapravovat kejda, a přístup k severním přístavům jako je Hamburg, odkud se dalo vozit krmivo a další produkty.

Jezera jsou v kritickém stavu

O léta později se zjistilo, že nitráty z prasečích exkrementů znečišťují místní vodní toky, říká Uwe Behrens, aktivistka z Aliance pro lidi, životné prostředí a zvířata. Kvůli němu podle Behrens je nyní soustava ahlhornerských rybích jezer se svou 465hektarovou výměrou v kritickém stavu. V jednom z jezer napájených řekou, která se předtím klikatila mezi poli, bylo nalezeno 133 tun nitrátů. „Ve vodě je prostě moc hnojiv,“ tvrdí Behrens. Úředníci z tamního lesnického úřadu pak nedávno popsali chráněné jezero jako obří závod na splašky.

V jižním Oldenburgu, kde je centrum prasečích farem, se zjistilo, že hladiny čpavku dvojnásobně překračují limity, které jsou pro přírodu bezpečné. Ale hlavním problémem jsou nitráty, které ve spolkové zemi na mnoha místech překračují evropský limit 50 mg/l.

EU odčerpává z trhu vepřové, aby ho zdražila. Českým farmářům to nepomůže

Úřady těchto dvou spolkových zemí jsou nyní kvůli neřešení situace žalované aktivistickým hnutím Deutsche Umwelthilfe. To tvrdí, že dvě třetiny podzemních vod v oblasti kolem řeky Ems v Dolním Sasku jsou v desolátním stavu. Podle mluvčí hnutí a bývalé farmářky Reinhild Benning můžou být limity v samých centrech chovu překračovány až čtyřikrát. A že jde o ty samé oblasti, kde byli politici ochotní „dívat se mimo“, pokud by se ne všechno dělo právě správně.

Benning tvrdí, že vlády dlouhodobě chtěly podporovat rozvoj prasečích chovů. Počty vepřů v oblasti a i velikost farem enormně rostly mezi lety 2004 a 2012, kdy se také zdvojnásobil export vepřového masa ven z Německa. Před čtyřmi lety rozhodl Evropský soudní dvůr, že stát porušil evropské právo, protože nedokázal pohlídat dodržování nitrátových směrnicí. Více než na čtvrtině měřících míst v zemědělské půdě jsou ale dosud v Dolním Sasku limity překračované.

Loni politici zákony zpřísnili

V současnosti už jsou podle tamních farmářů zákony zpřísněné, tvrdí, že se nyní již nadměrné množství dusíku do půdy nevylučuje. Loni totiž Německo představilo přísnější regulace ohledně nakládání s hnojem, řešení odsouhlasila Evropská komise. Přesto nejsou všichni přesvědčení, že je nyní systém nastavený na vyčištění špinavého odkazu německého vepřového úspěchu.

Tamní ministr životního prostředí Olaf Lies připouští, že náprava půdy a podzemních vod nebude okamžitá. „V časech všeobecné liberalizaci jsme se spoléhali na odpovědnost firem a zemědělců a vzdali jsme se kontrol. Nyní máme odpovědnost zvrátit příliš rychlý vývoj na přijatelnou úroveň,“ uzavřel.

Podobnou situaci nyní řeší i vláda v Nizozemí. Tamní vláda se rozhodla omezit chovy, aby neprodukovaly v takovém množství emise dusíku, snížením počtů hospodářských zvířat o třetinu. To vyprovokovalo farmáře k protestům, při nichž došlo ze strany policie i na střelbu.

V ČR se naopak vláda snaží skomírající chovatele podpořit, aby se počty chovaných zvířat nedostaly na ještě nižší úroveň a dále se nesnížila soběstačnost ČR v této komoditě. Přestože je vepřové hlavním masem v českém jídelníčku, činí soběstačnost zhruba 43 procent.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Letiště zkrátí parkování zdarma. Placené bude účtováno po čtvrthodinách

8. dubna 2024  11:05

Ruzyňské letiště výrazně zkrátí dobu, během niž zde řidiči mohou bezplatně parkovat, například při...

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

9. dubna 2024

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Nepřetržitý provoz. Změny v dohodách zvedají festivalům náklady o miliony

16. dubna 2024

Premium Úpravy v práci na dohodu, jako je příplatek za víkendovou či noční směnu, citelně zvedají náklady...

Green Deal je hysterická agenda bez dopadových studií, říká advokát

16. dubna 2024,  aktualizováno  6:34

Pavel Smutný patří mezi matadory české advokátní praxe i společenského života. V roce 1993 založil...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Nechte řeky plynout. Evropa ze svých toků odstranila rekordní počet překážek

15. dubna 2024

Evropské státy v roce 2023 odstranily ze svých řek rekordní počet přehrad a dalších nepotřebných a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...