Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn věří, že světovou ekonomiku vytáhnou z recese asijské země. Na fotografii spolu s francouzskou ministryní financí Christine Lagarde. | foto: AP

Závěry z Davosu: Světová ekonomika se rychle zotavuje

  • 13
Globální ekonomika se z nejhlubší krize za posledních 70 let zotavuje zřejmě rychleji, než se předpokládalo. Takový je závěr Světového ekonomického fóra, které se konalo ve švýcarském horském letovisku Davos.

Šéfové vlád a států se nicméně shodli na tom, že k výraznějšímu oživení je nutné podpořit rovnováhu mezi exportními zeměmi a těmi státy, které naopak většinu zboží dovážejí.

Pětidenní konference se točila hlavně kolem toho, zda je nutné více regulovat finanční sektor. Hledaly se také odpovědi na otázky, jak podpořit tvorbu nových pracovních míst a jak zajistit, aby se proces oživení ekonomiky nezastavil.

Během schůzek dostali delegáti příznivou zprávu v podobě rychlejšího růstu americké ekonomiky v závěru loňského roku, což přispělo k celkovému optimismu ohledně vyhlídek globální ekonomiky. Hlavní ekonomický poradce Bílého domu Larry Summers ale delegáty upozornil, že s problémy se ještě nějaký čas bude potýkat americký trh práce.

Guvernér brazilské centrální banky Henrique Meirelles na ekonomické konferenci ve švýcarském Davosu. (30.1.2010)

Guvernér brazilské centrální banky Henrique Meirelles při projevu na ekonomické konferenci ve švýcarském Davosu. (30.1.2010)

"V USA jsme teď svědky statistického oživení a lidské recese. Podle mého názoru se růst hrubého domácího produktu bude v dalších čtvrtletích zvolna zvyšovat, rušivým prvkem ale bude nezaměstnanost. Není to jen cyklický fenomén, ale fenomén naprosto zásadní," řekl Summers členům panelové diskuze.

Světový byznys ovládne Asie

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí rostla tempem 5,7 procenta. To je výrazně více než očekávaných 4,6 procenta. Americké hospodářství tak nyní roste nejrychleji za posledních šest let. Údaj je ale přepočten na celý rok, což znamená, že o 5,7 procenta by ekonomika vzrostla za celý rok, pokud by v růstu pokračovala neměnným tempem. Evropská statistika pro výpočet HDP využívá odlišnou metodiku.

Míra nezaměstnanosti v USA dosáhla deseti procent a podle některých ekonomů se letos ještě zvýší. Nezaměstnanost je typickým zpožděným indikátorem, a zlepšuje se tedy později, než celkový stav ekonomiky. Po krizi se zpravidla nejrychleji zotaví průmyslová výroba a HDP.

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn řekl, že svět z recese vyvedou asijské země. "Růst se vrací, a to rychleji, než jsme čekali. Je ale pořád dost křehký a slabší je i soukromá poptávka," podotkl.

"Nicméně asijská část světa už je blízko totálnímu oživení," dodal šéf měnového fondu.

,