Zámek Ludvíka XIV. vznikl teprve nedávno. Postaven je však v klasicistním stylu, a z materiálů, které se používaly v době Ludvíka XIV. | foto: Patrice DiazCreative Commons

Nejdražší dům na světě našel svého majitele. Dal za něj 7,4 miliardy

  • 34
Nový zámeček postavený na okraji Paříže v klasicistním stylu se podařilo prodat za rekordně vysokou částku 275 milionů eur (asi 7,4 miliardy korun). Jméno majitele z Blízkého východu realitní společnost nezveřejnila.

Prodej zámečku Château Louis XIV. podle agentury Bloomberg zprostředkovala pobočka slavné aukční síně Christie’s zabývající se luxusními nemovitostmi.

Nový objekt postavila společností Cogemad podle historických proporčních pravidel a s výzdobou, materiály a technikami přesně takovými, jaké se používaly za Ludvíka XIV., tedy v sedmnáctém století. Staronový zámeček vznikal tři roky. Stojí v parku o výměře dvacet hektarů, nedaleko měst Versaille a Marly le Roi v západní části metropolitní oblasti Paříže.

V domě je kino, akvárium a vinný sklep. Před vilou nechybí kašna zdobená plátkovým zlatem. S nápadem na vytvoření nové nemovitosti podle dávných pravidel přišel zakladatel stavební firmy Cogemad Emad Khashoggi. Jeho cílem bylo, aby měl dům starobylý vzhled a parametry staveb ze 17. století. Zároveň však zámeček nabízí veškeré pohodlí, na které je člověk v současné době zvyklý.

„S elegantně vysázenými květinovými sady, se zářící fontánou pokrytou zlatými pláty, s nekonečnými poli květin, mramorovými sochami, jezdeckými stezkami a labyrintem evokuje park i zahrady zámečku slavného Andrého Le Notre,“ píše na svých stránkách společnost Cogemad s odkazem na zahradního architekta krále Francie Ludvíka XIV.