Kurýr ruské společnosti Yandex Food čeká na kole u stanice moskevského metra. Služba rozvozu teplých jídel začala ve městě fungovat v roce 2018, později expandovala i do Petrohradu, Voroněže Krasnodaru a Soči. Nyní Yandex rozváží i potraviny do patnácti minut. (28. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Ruská obdoba Googlu rozváží v Moskvě potraviny do 15 minut. Díky miniskladům

  • 24
Ruská společnost Yandex, která je obdobou amerického Googlu, doručuje nyní nákupy potravin po hlavním městě do čtvrt hodiny a bez poplatků. Klíčem k úspěchu jsou pro ni minisklady rozmístěné po celém městě. Kurýři na kole tak díky nim výrazně zkrátili čas dodávky. Nevýhodou pro zákazníky jsou vyšší ceny u některých výrobků.

Společnost Yandex, která už od roku 2018 rozváží po Moskvě a dalších městech jídlo, nyní rozšiřuje své služby. Pro rychlé fungování online nákupů s názvem Yandex Lavka zprovoznila padesát miniskladů určených pro dodávky potravinářského zboží. Každý sklad má rozlohu asi 150 metrů čtverečních a zásobuje kurýry zbožím v rozsahu téměř dvou kilometrů. Do konce roku chce jejich počet zčtyřnásobit, píše agentura Bloomberg.

Pro srovnání konkurenční online supermarket Perekrestok.ru má pro Moskvu tři distribuční centra o velikosti čtyř až osmi tisíců metrů čtverečních. Doručuje zboží pomocí nákladních aut a čtvrthodina dodání je pro ně samozřejmě nesplnitelným limitem.

„Uvědomili jsme si, že maloobchodníci doručují příliš pomalu a doručovatelské služby v podobě start-upů, které spolupracují s třetí stranou, zase nemají přístup k sortimentu maloobchodníků v reálném čase. Proto musí v objednávkách často vyměňovat zboží,“ vysvětluje Maxim Firsov, šéf divize Yandexu, pod kterou spadá i Lavka, „Proto jsme vyvinuli naše vlastní minisklady a superrychlé doručování.“

Společnost Yandex nazývá sklady „stínovými obchody“. Protože neslouží zákazníkům, ale kurýrům, společnost je zřizuje v levnějších a méně atraktivních budovách, které by se pro skutečný obchod nehodily. Sklady s úzkými průchody mezi regály, s betonovými podlahami a chladicími a mrazicími místnostmi se tak nachází mimo hlavní třídy a někde třeba i ve sklepech.

Za dovoz si firma neúčtuje žádný poplatek, během denní špičky ale menší objednávky zamítá. Produkty jako mléko, banány nebo čaje jsou v Lavce však až o 20 procent dražší než u Perekrestok.ru.

„Jsem si vědom toho, že je to dražší, ale i tak si to můžu dovolit,“ uvedl jeden ze zákazníků služby. „Můžu se po práci dívat na televizi nebo prát prádlo a mezitím za mě někdo nakoupí a doručí mi to. Žádná jiná služba v Rusku tohle nenabízí.“

Rohlík.cz poprvé míří za hranice. Potraviny začne rozvážet v Budapešti

Yandex byl založen před dvaceti lety jako internetový vyhledávač. Od té doby v Rusku změnil lokální trh s taxi službami, představil řadu digitálních služeb a jeho tržby překročily hodnotu 127 miliard rublů (víc jak 46 miliard korun). Nyní je to největší technologická firma působící v zemi.

Doručování potravin i hotových jídel z restaurací zřizoval už dříve prostřednictvím aplikací Yandex Eats a Yandex Food. Potraviny však získával od maloobchodníka Metro AG, minulý rok se ale přesunul k přímým smlouvám s výrobci a distributory.

V Rusku existuje mnoho služeb, které doručují až domů, produkty ale berou z regálů obchodů. Dodávka potravin přímo ze skladů je v Rusku celkem novým obchodním modelem. Podobnou službou je v České republice online supermarket Rohlik.cz, který slibuje doručení objednávek do dvou hodin. Rohlík.cz má nyní v Praze jen jeden sklad o velikosti 14 tisíc metrů čtverečních. Na podzim plánuje otevřít druhý.