Americký prezident Donald Trump (21. srpna 2019).

Americký prezident Donald Trump (21. srpna 2019). | foto: AP

Anarchie ve světovém obchodě? USA odstavily jeden z vrcholných orgánů WTO

  • 38
Ve středu končí mandát dvěma ze tří zbývajících členů odvolacího soudu Světové obchodní organizace (WTO). Orgán tak de facto přestane fungovat a pro členské země bude tudíž nemožné dosáhnout konečného řešení sporů v rámci WTO. Světový obchod tak přijde o hlavního rozhodčího, píše agentura AP.

Paralýzu odvolacího soudu WTO mají na svědomí hlavně Spojené státy. Administrativy posledních tří amerických prezidentů totiž blokovaly nominace do tohoto orgánu, čímž protestovaly proti praktikám obchodní organizace.

Celní válka má své vítěze i poražené. Trump rozehrál nebezpečnou hru

Zejména současný prezident Donald Trump a jeho obchodní zmocněnec Robert Lighthizer jsou výraznými kritiky WTO. Organizace podle nich omezuje možnosti USA jak čelit nekalým obchodním praktikám Číny a dalších zemí.

Odvolací soud by měl mít celkem sedm členů, kvůli USA se ale jejich počet postupně smrskl na tři. Tři soudci jsou zároveň minimem pro to, aby orgán mohl vydávat rozhodnutí. O půlnoci z úterý na středu však dvěma z nich vypršel čtyřletý mandát, čímž se odvolací soud WTO stal de facto nefunkčním.

NIžší soud WTO, který řeší spory mezi členskými zeměmi, může případy stále projednávat. Pokud se však některá ze stran sporu rozhodne odvolat, v obchodní organizaci chybí instituce, jež by se odvoláním zabývala.

„Konec WTO jak ji známe“

Světové země proto nyní budou moci například zavádět dovozní cla a další sankce aniž by se musely obávat kritiky ze strany WTO. Rostoucí protekcionismus může přispět k nejistotě a odrazovat země od účasti na světovém obchodu, uvádí agentura AP. „Je to krizový okamžik pro globální obchodní systém,“ komentovala situaci Stephanie Murphyová z obchodního výboru amerického Kongresu.

WTO posvětila cla kvůli Airbusu, USA je chce uvalit na zboží za miliardy

Kritici poukazují na to, že paralýza odvolacího soudu vytvoří soustavu obchodních vztahů založených spíš na síle než na závazných mezinárodních pravidlech. „Tohle je pravděpodobně konec WTO jak ji známe,“ řekl stanici Deutsche Welle Holger Schmieding, hlavní ekonom londýnské Berenberg Bank.

Také řada členských zemí Světové obchodní organizace kritizuje nefunkční odvolací soud. Podle čínského zástupce ve WTO Čanga Siang-čchena jde o „nejtěžší ránu multilaterálnímu obchodnímu systému od jeho založení“. V podobném duchu se vyjádřil také eurokomisař pro obchod Phil Hogan.

Generální ředitel WTO Roberto Azevêdo během úterní tiskové konference uvedl, že se chystá situaci řešit s jednotlivými členskými zeměmi, včetně Spojených států. „Vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádně citlivý problém, nepochybuji, že jednání upoutají pozornost politiků na celém světě,“ citovala jeho slova agentura AP.