Šéf Světové obchodní organizace Roberto Azevedo na veletrhu v Šanghaji...

Šéf Světové obchodní organizace Roberto Azevedo na veletrhu v Šanghaji (5.11.2018) | foto: AP

Propad světového obchodu nebude tak silný, vlády reagovaly rychle, říká WTO

  • 7
Nejčernější scénář, který očekávala Světová obchodní organizace (WTO) se nenaplní. Díky rychlé reakci vlád se totiž světový obchod se zbožím ve druhém čtvrtletí podle předběžných odhadů meziročně propadl o 18,5 procenta. Jen za první čtvrtletí roku kvůli dopadům koronaviru klesl o procenta tři.

WTO přitom v dubnu prognózovala, že světový obchod kvůli pandemii letos klesne o 13 až 32 procent. Na příští rok pak předpovídala růst o 21 až 24 procent. Podle agentury Reuters ale WTO zatím neposkytla aktualizovaná data. 

Hrozí kolaps světového obchodu? Posádky lodí přesluhují, nové nejsou

Šéf organizace Roberto Azevedo poznamenal, že vlády reagovaly rychleji než za krize v letech 2008 až 2009. Podpora příjmů také povzbudila spotřebitele, aby dál utráceli. Některá odvětví, například automobilový průmysl, prudce propadla, zatímco jiná, jako je elektronika, si vedla dobře.

Pokud bude světový obchod se zbožím růst tempem 2,5 procenta za kvartál, mohla by se naplnit optimistická prognóza celoročního poklesu o 13 procent. I tento vývoj by ale překonal dopady finanční krize z roku 2009, kdy se obchod snížil o 12,5 procenta.

WTO nicméně varuje, že oživení světového obchodu se zbožím, které se čeká příští rok, by mohl utlumit pomalejší růst, obchodní omezení či druhá vlna pandemie. Obchod by pak mohl vzrůst jen o pět procent, což by značně zaostávalo za situací před pandemií. Důležitou roli sehrají měnová, fiskální a obchodní rozhodnutí.

Letošní koronavirová krize zaskočila i experty. Ještě loni v říjnu WTO totiž předpovídala, že letos obchod vykáže růst o 2,7 procenta.

,