Zesnulý šéf skupiny HNA Wang Ťien.

Zesnulý šéf skupiny HNA Wang Ťien. | foto: Profimedia.cz

Zemřel spolumajitel HNA Group Wang Ťien. Na výletě spadl ze zdi

  • 8
Wang Ťien, vlastník téměř 15 procent procent akcií čínské HNA Group, zemřel tento týden po pádu ze zdi ve francouzském Provensálsku. Webové stránky společnosti v návaznosti na ohlášení jeho smrti změnily barvu na šedou. Touto událostí se značně komplikuje snaha konglomerátu o zaplacení dluhů.

HNA Group

Čínský konglomerát, stojící na základech Hainan Airlines, založených roku 1993. Časopis Fortune ji ve svém seznamu 500 nejvýnosnějších firem umístil na 170 místo. Pohybuje se především v oblasti dopravy, logistiky, hotelnictví a letecké přepravy. Mimo jiné má podíl v německé Deutsche Bank a donedávna vlastnila 25 % akcií Hilton Worldwide. Po celém světě zaměstnává přes 410 tisíc lidí

Sedmapadesátiletý čínský byznysmen zemřel na následky pádu na výletě ve Francii, kde byl na pracovní cestě. Spadl z patnáctimetrové zdi v obci Bonnieux. 

„Stál na kraji zdi a chtěl, aby ho jeho rodina vyfotila,“ řekl agentuře Reuters podplukovník Hubert Meriaux, důstojník četnictva departementu Vaucluse. Smrt je zatím považována za nešťastnou náhodu. „Svědectví jasně vylučují cizí zavinění,“ dodal Meriaux.

Smrt jednoho z jejích spoluzakladatelů nezastihla HNA Group v dobré situaci. Společnost se v současnosti potýká s finančními obtížemi. Během posledních měsíců stáhla velkou část svých zahraničních investic a prodala podíly v mnoha společnostech. 

Ve Spojených státech je firma momentálně pod drobnohledem, protože se pokoušela koupit část SkyBridge Capital. Jejím majitelem je Anthony Scaramucci, bývalý ředitel komunikace prezidenta Trumpa.

Bezprostředně po tragické události se objevily spekulace, podle kterých Wangova smrt nebyla náhodná. Wang se totiž na začátku tohoto roku netajil s tím, že jsou podle něj potíže firmy způsobeny rozsáhlým spiknutím proti Komunistické straně Číny a prezidentu Si Ťin-pchingovi. 

Wang se věnoval především vedení každodenních operací firmy. „Oplakáváme ztrátu skvělého vůdce,“ objevilo se na stránkách HNA Group.