Walt Disney se svými nejúspěšnějšími filmovými hrdiny

Walt Disney se svými nejúspěšnějšími filmovými hrdiny | foto: wikimedia.com

Walt Disney několikrát zkrachoval. Nakonec vybudoval zábavní impérium

  • 7
Nadaný kreslíř a také obchodník Walt Disney se koncem 20. let prosadil ve světě filmu a jím založená firma dnes patří k největším hráčům v zábavním průmyslu. Disney proslul také jako budovatel zábavních parků. Kreslená postavička myšáka Mickeyho doprovází dětství již několika generací.

Walt Disney se narodil potomkům irských emigrantů v prosinci 1901 v Chicagu. Výtvarný talent ukázal už jako dítě, a když v Evropě zuřila první světová válka, byl už v rodném Chicagu uznávaným karikaturistou. Do světa filmu a varieté mladého Disneyho zasvětila divadelnická rodina Pfeiffertů, u které trávil víc času než doma. Později ho nevzali do armády, jezdil tedy alespoň jako dobrovolník na francouzské frontě s ambulancí pro Červený kříž.

Z továrny ke krachu

Po návratu z fronty se Disney začal živit v továrně. To ho ale neuspokojovalo, chtěl kreslit politické karikatury nebo komiksy. Disney se nakonec uchytil ve studiu Pesmen-Rubin Art, kde kreslil reklamy pro noviny, magazíny a filmová divadla. Zde se také setkal s karikaturistou Ubem Iwerksem. Když jejich smlouva se studiem vypršela, rozhodli se pro založení vlastní společnosti.

Disneyho angažmá v Iwerks-Disney Commercial Artists však nemělo dlouhého trvání. Zanedlouho po založení podnik opustil, aby si vydělal víc peněz ve společnosti Kansas City Film Ad Company. Tamní angažmá bylo pro Disneyho klíčové, od firmy si vypůjčil kameru, se kterou začal doma po večerech experimentovat.

Nakonec dospěl k názoru, že budoucnost kresby leží v animovaném filmu. Disneyho animované filmy získaly rychle na popularitě a animátor si díky finančnímu úspěchu mohl dovolit založit vlastní studio Laugh-O-Gram. Původní úspěch ale netrval dlouho, studio kvůli velkým výdajům zkrachovalo a animátor se ocitl opět na nule.

Zlatý věk animace

Neúnavný Disney se proto rozhodl zkusit štěstí v silně konkurenčním Hollywoodu, kde prorazil s animacemi založenými na postavě Alenky v říši divů. Rozhodující úspěch Disney slavil koncem roku 1928, když do amerických kin přišel pod hlavičkou Walt Disney Studios film Mickey. Myšáka Mickeyho i další členy jeho party, ať už partnerku Minnie, Pluta, Goofyho nebo Kačera Donalda, si publikum rychle oblíbilo.

Výběr Disneyho citátů

Nevytvářím filmy pro děti. Vytvářím je pro všechny s dítětem v nás, nehledě na tom, jestli je nám 6 nebo 60.

Všechny naše sny se mohou stát skutečností, pokud budeme mít kuráž je prosazovat.

V knihách je více pokladů než mohou najít piráti na ostrově pokladů.

Smích je dočasný, u fantazie nezáleží na věku a sny jsou napořád.

Největší problém tohoto světa je ten, že všichni rychle stárnou.

Nikdy nezapomeňte, že všechny tyto věci začaly snem a myší.

Když o tom dokážeš snít, dokážeš to udělat.

Je to druh zábavy, dělat něco nemožného.

Nevyrůstejme, je to past.

Walt Disney příležitost dokázal naplno využít, jeho studio se rychle přeměnilo v továrnu na filmy, které po krátkých groteskách už v roce 1937 vyrobila i celovečerní Sněhurku a sedm trpaslíků. Za Sněhurku Disney sklidil komerční úspěch a celkem osm oscarových sošek.

Film Sněhurka a sedm trpaslíků nebyl jen jeho vlastním vrcholným úspěchem, ale uvedl jeho studio do éry později označované jako „zlatý věk animace“. Následovaly další filmy jako Pinocchio, Fantasia, Bambi, Alenka v říši divů a Petr Pan. Současně také vznikaly nové díly Mickey Mouse, Kačera Donalda, Goofyho a Pluta.

Disneyland

Disneymu se dařilo i v období druhé světové války, kdy uzavřel smlouvu s americkou vládou na výrobu krátkometrážních instruktážních filmů. Vznikl tak například krátkometrážní film Der Fuehrer’s Face s kultovním Kačerem Donaldem v hlavní roli. Po válce vytvořil náčrt zábavního parku, kde by jeho zaměstnanci mohli trávit čas se svými dětmi. Zrodila se tak myšlenka Disneylandu, který slavnostně otevřel 18 července 1955.

Souběžně s Disneyho slávou rostlo i jeho zábavní impérium. Do portfolia Walt Disney Studios přibyly filmové klasiky jako Lady a Tramp, Šípková Růženka nebo 101 dalmatinů. Disney do svých snímků přispíval i v období, kdy už byl předním showbyznysovým manažerem. Poslední filmy, jimž propůjčil svůj hlas, byly Kniha džunglí nebo Medvídek Pú. Walt Disney zemřel v pětašedesáti na rakovinu plic.

Dnes je Walt Disney Company podle výše tržeb největší společností svého druhu na světě, kromě filmových studií jí patří také televizní stanice ABC nebo ESPN. Snímky nadaného kreslíře a animátora zná celý svět.