Wall Street

Wall Street | foto: Dan Materna, MAFRA

Bankéři z Wall Street opět bohatnou, mají milionové bonusy jako před krizí

  • 24
Americký symbol světa peněz Wall Street se vrací na vrchol své slávy. Odměny bankéřů v New Yorku se po jedenácti letech ocitly na předkrizové úrovni. V průměru si loni obchodníci s cennými papíry přišli na bonusech k 3,8 milionům korun.

Pád hypotečního kolosu Lehman Brothers před deseti lety předznamenal konec divoké éry na finančních trzích. Investičními bankami zmítalo propouštění, regulace a snižování odměn. 

Alespoň v jednom se nyní burzovní makléři a bankéři vracejí do starých časů. Na předkrizovou úroveň poprvé od roku 2006 vystoupaly bonusy v New Yorku, který symbolizuje bulvár Wall Street. Loni odměny dosáhly v průměru 184 220 dolarů (3,8 milionu korun), což je druhá nejvyšší suma od roku 1988, kdy se data začala evidovat.

Vyplývá to z dat kontrolního úřadu státu New York. Právě tento bohatý americký region má ze spekulací investičních bankéřů podstatnou část svých příjmů. Osmnáct procent z daňových příjmů, tedy 13,5 miliardy dolarů, vygeneroval právě bankovní sektor.

Newyorští bankéři si loni rozdělili na odměnách částku 31,4 miliardy dolarů, předloni to bylo 26,9 miliardy, uvedl úřad.

Bankám a institucím, obchodujícím s cennými papíry, pomohlo k ziskům kolísání finančních trhů, vyšší úrokové sazby, vyšší emise dluhopisů, a zmírnění regulací.

Zaměstnanost roste jen v soukromém sektoru

Také se vám daří. Zhodnoťte své finance!

Přestože se bonusy vrátily na předkrizovou úroveň, svou velikostí se sektor minulým dobám nevyrovnal. V New Yorku obchoduje s cennými papíry jako jsou akcie, deriváty a dluhopisy, stále o 6 procent méně lidí než před rokem 2007. Přitom v soukromém sektoru je trend opačný. Zaměstnanost rostla o 23 procent.

V roce 2016 byl průměrný výdělek obchodníků s cennými papíry 375 200 dolarů, pětinásobně víc než ve zbytku privátní sféry (74 800). Medián amerických domácností byl v roce 2016 na úrovni 59 039 dolarů, tedy nejvíce v historii. Při současném kurzu je to v přepočtu na koruny 101 551 korun měsíčně.