ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Globální výroba plastů loni klesla. Od druhé světové války teprve potřetí

  • 5
Světová výroba plastů loni klesla, teprve potřetí od druhé světové války. Meziroční snížení o 0,3 procenta způsobila pandemie covidu-19, oznámilo evropské sdružení výrobců umělých hmot PlasticsEurope. Evropské továrny loni vyrobily 55 milionů tun nových plastů. Jejich produkce v regionu meziročně klesla o 5,1 procenta.

„Globálně se výroba plastů snížila na 367 milionů tun vyrobených v roce 2020 oproti 368 milionům tun z roku 2019. Je to teprve třetí meziroční snížení od druhé světové války,“ řekl agentuře AFP Eric Quenet, který sdružení PlasticsEurope vede. Předchozí poklesy produkce plastů způsobila ropná krize v roce 1973 a finanční krize v roce 2008, připomněl.

Sto společností na světě vytváří 90 procent plastového odpadu, říká studie

Mezi globální podniky, které jsou zodpovědné za 55 procent světového odpadu, patří podle analýzy australské nadace Minderoo státní i nadnárodní společnosti, a to včetně ropných a plynových gigantů a chemických společností. 

Zpomalení, které je „významným znakem dopadu koronavirové krize na světovou ekonomiku“, bylo podle sdružení zmírněno pokračujícím růstem výroby plastů v Číně. Loni zde meziročně narostla o jedno procento.

Čína, která v roce 2010 vyrobila čtvrtinu světových plastů, nyní přispívá třetinou. Svou produkci v tomto intervalu zdvojnásobila na 117 milionů tun v roce 2020 ze 64 milionů tun v roce 2010.

Evropa, tedy nynější unijní sedmadvacítka a Británie, Norsko a Švýcarsko, v roce 2010 produkovala 21 procent ze světové výroby plastů, konkrétně 56 milionů tun. Loni ke světové produkci přispěla 15 procenty, výše zmíněnými 55 miliony tun.

Zákaz plastů je nesmysl. Náhražky můžou být i větší zátěž, říká vědkyně

Od letošního července má v Česku podle schváleného zákona Evropského parlamentu začít platit zákaz výroby a prodeje jednorázových plastů, jako jsou brčka, tyčinky do uší, míchátka či tyčky k balonkům nebo plastové nádobí. Čímž by se mělo ušetřit asi 1,77 miliardy kusů odpadu.

Podíl Severní Ameriky na světové produkci činil v uplynulém desetiletí zhruba pětinu a výrazně se v tomto období nezměnil, třebaže objem výroby plastů v regionu narostl. V roce 2010 z oblasti vzešlo 53 milionů tun (20 procent světové produkce), zatímco loni to bylo 70 milionů tun (19 procent).

5. června 2021

,