Volkswagen (na snímku generální ředitel Herbert Diess) na autosalonu ve...

Volkswagen (na snímku generální ředitel Herbert Diess) na autosalonu ve Frankfurtu představil svůj nový vůz ID.3, který je symbolem nové éry značky. (9. září 2019) | foto: Reuters

Manažeři VW se dohodli na ukončení stíhání kvůli manipulaci s trhem

  • 5
Šéf automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess a předseda dozorčí rady Hans Dieter Pötsch se dohodli na ukončení trestního řízení kvůli možné manipulaci s akciovým trhem výměnou za platbu devíti milionů eur (247,3 milionu Kč). Podle agentury DPA to oznámil mluvčí dozorčí rady Volkswagenu. Oba byli obviněni loni v září.

Prokuratura vinila Diesse a Pötsche z toho, že záměrně neposkytli investorům včasné informace o finančních důsledcích emisního skandálu. Podle ní v rozporu se svou zákonnou povinností záměrně informovali kapitálový trh příliš pozdě o rozsáhlých finančních závazcích koncernu plynoucích z takzvaného dieselového skandálu, čímž protiprávně ovlivnili cenu akcií podniku na burze. Soud v Brauschweigu se na dotaz agentury DPA v pozdních večerních hodinách k dohodě nevyjádřil.

Volkswagen obvinění obou představitelů automobilky odmítal a označil je za nepodložená. Podle prohlášení Diess a Pötsch souhlasili s ukončením řízení výměnou za platbu 4,5 milionu eur každý. Dohoda je také v zájmu společnosti Volkswagen a rozhodnutí bylo přijato po rozsáhlém zkoumání a zvážení.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Akcie podniku ve dnech po odhalení skandálu oslabily až o 37 procent.

Německá prokuratura viní šéfa Volkswagen z manipulace s akciovým trhem

Pötsch byl v době skandálu finančním ředitelem, už před vypuknutím aféry byl ale navržen do čela dozorčí rady. V říjnu 2015 byl do této funkce zvolen a zároveň opustil post finančního ředitele. Diess do Volkswagenu nastoupil až v červenci 2015 a právníci upozorňovali, že tak nemohl předvídat dopady skandálu na akciový trh.

V případu byl obviněn také bývalý šéf koncernu Martin Winterkorn. Ten se zatím nedohodl na podmínkách ukončení řízení. Také on obvinění odmítl.

,