Suchem zkoušené hrozny jsou letos menší, než je běžné, o to větší je však koncentrace cukru v bobulích. Výsledkem tedy budou plnější vína s vyšším obsahem alkoholu. Vliv sucha je ve vinicích pozitivní i z pohledu zdravotního stavu hroznů, zabraňuje totiž rozvoji houbových chorob.
Vlny veder, které zvyšují hladiny cukru, však mohou zároveň zhoršit optimální poměr mezi cukry a kyselinami. Navíc, nedostatek vláhy způsobuje nižší úrodu a následně tak bude i méně vína k prodeji. Ve francouzském Alsasku, kde již dva měsíce nespadla ani kapka, bude vinobraní letos chudé, upozorňuje například agentura Bloomberg, která připravila průřez hlavními vinařskými oblastmi.
Ačkoli se hodnocení region od regionu liší, hlavní charakteristiky ročníku 2022 se ozývají odevšad stejné: optimismus, výrazné chutě, ale také menší množství hroznů.