Plastická chirurgie ve Venezuele

Plastická chirurgie ve Venezuele | foto: Profimedia.cz

Kapka úspěchu v moři hyperinflace. Venezuelské plastické chirurgii se daří

  • 8
Zatímco značná část venezuelské ekonomiky v posledních letech kolabuje, jeden resort zažívá boom. Je jím plastická chirurgie, kvůli níž přijíždějí do této jihoamerické země ročně tisíce žen, aby si v kolébce královen krásy nechaly vylepšit postavu. Důvodem je relativně nízká cena.

Mnohé Venezuelky, které zemi opustily před lety kvůli krizi, se nyní do vlasti vracejí právě třeba kvůli liposukci či zvětšení prsou, informuje server BBC Mundo.

Podle údajů Mezinárodní společnosti pro estetickou plastickou chirurgii (ISAPS) je Venezuela v první dvacítce zemí světa s největším počtem provedených estetických plastických operací. V roce 2014 byla dokonce osmá na světě s asi 291 tisíci takových operačních výkonů.

V posledních letech přijíždějí ženy například z USA, Kolumbie či Panamy, uvedl Ramón Marín, jeden z venezuelských plastických chirurgů. „Zatímco příliv místních pacientek se v posledních měsících výrazně snížil, cizinky nás drží nad vodou,“ dodal.

Například za zvětšení poprsí zaplatí ve Venezuele žena asi dva až tři tisíce dolarů (zhruba padesát až sedmdesát tisíc korun), jinde v Americe stojí taková operace podle BBC osm až 15 tisíc dolarů (přes 338 tisíc korun).

„Bála jsem se, jak to dopadne, ale výsledek je výborný,“ řekla BBC trochu překvapeně pětadvacetiletá Emilce Garcíaová z Panamy, která v listopadu přijela na liposukci (odstranění přebytečného tuku). Cestu jí doporučily čtyři kamarádky, které si nechaly ve Venezuele udělat liposukci břicha, hýždí, stehen či odstranit dvojitou bradu.

Nejen pro cizinky

Přijíždějí však také venezuelské emigrantky. „Nelíbila se mi liposukce, jak ji dělali ve Španělsku, ani modelace prsou,“ kritizovala španělské plastické chirurgy Venezuelanka Yndira Ferrebusová, která z vlasti utekla před 14 lety. Nyní žije ve španělském Santanderu a už před čtyřmi lety si nechala zvětšit prsa ve Venezuele. Loni stejnému doktorovi zaplatila za liposukci.

Ve Venezuele je podle BBC asi 600 registrovaných plastických chirurgů, celkem jich ale v zemi odhadem působí nejméně tisíc. Místopředsedkyně venezuelské společnosti pro plastickou chirurgii Gladys Chowová doporučuje, aby si ženy před objednáním se na zkrášlující operaci přesvědčily na stránkách této společnosti, zda má doktor příslušné osvědčení. Podle Chowové plastičtí chirurgové používají nejnovější technologie.

Venezuela se vrací ke kořenům a prodává lidem zlatý poklad. Ale jen na papíře

„Venezulská žena je velmi krásná, hodně o sebe pečuje a svou krásu pak s pýchou ukazuje,“ zhodnotil své krajanky Jorge Emiro Palencia, který jezdí do rodného Maracaiba jednou měsíčně provádět plastické operace a nyní žije v argentinské metropoli Buenos Aires. Připomněl tak i rekordní počet titulů královen krásy, které Venezuelanky drží. V soutěži Miss World vedou spolu s Indií historickou tabulku, obě země mají po šesti titulech. V klání Miss Universe jsou Venezuelanky se sedmi vítězstvími druhé za USA.

Ekonomické potíže Venezuely začaly v roce 2014, kdy značně klesla cena ropy. Prezident Nicolás Maduro však i nadále pokračoval v hospodářské politice svého předchůdce Huga Cháveze.

V kombinaci s nepříznivou ekonomickou situací a mezinárodními sankcemi se tak země ocitla na pokraji kolapsu. V současnosti její velká část trpí hladomorem a hyperinflací; mnoho jejích občanů také emigruje do zahraničí.

,