Londýnský Big Ben obklopený turisty.

Londýnský Big Ben obklopený turisty. | foto: Reuters

Británie zažívá největší propad turistů od roku 2009. Češi jezdí dál

  • 24
Turisté začali na jaře mizet z Velké Británie nejrychlejším tempem od doby finanční krize před deseti lety. Méně se na ostrovy cestuje zejména za byznysem, polevil však i hlad turistů po návštěvě památek.

Rok 2017 byl přitom v určitém smyslu požehnáním pro místní cestovní ruch. Libra totiž kvůli referendu, v němž Britové rok předtím rozhodli o vystoupení z EU, oslabila, což zlevnilo zahraničním turistům dovolené. Ve druhém a třetím čtvrtletí minulého roku se to projevilo v rekordní návštěvnosti.

V letošním druhém čtvrtletí, tedy dosud posledním období zaznamenaném Národním statistickým úřadem, přišlo vystřízlivění. Od dubna do června se počet turistů meziročně snížil o 7,7 procenta na 10,038 milionu. Je to nejprudší propad od roku 2009, kdy svět zasáhla finanční krize, uvedla agentura Reuters.

Největší pokles o 15 procent je u obchodních cest. Nejpočetnější skupinou jsou však turisté, kteří na britské ostrovy míří na dovolenou. Přijelo jich o osm procent méně. Celkové útraty všech návštěvníků se snížily o 10,3 procenta na 5,839 miliardy liber.

Větší pokles je u amerických turistů (o 10 procent), počet evropských návštěvníků se snížil o osm procent a z ostatních zemí o šest procent.

Důvody, proč tomu tak je, statistický úřad neuvedl. Britové nicméně cestují do zahraničí pořád stejně. Podle odhadů OSN je Velká Británie sedmou nejnavštěvovanější destinací světa. Umístila se za Mexikem. Top destinací je Francie.

„Domnívám se, že brexit nemá žádný vliv na cestovatelské plány Čechů do Velké Británie. Počet prodaných letenek stoupá, v našem případě meziročním nárůstem o 17 procent (destinace Londýn),“ uvedl obchodní ředitel společnosti Letuška Josef Trejbal.