(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Universal Pictures

Frankenstein dostane minci, Británie slaví výročí vydání slavného románu

  • 5
Britská královská mincovna vydá letos speciální edici dvoulibrových mincí s motivem Frankensteina spisovatelky Mary Shelley. Nebude na nich však podoba slavného monstra, ale pouze jeho jméno. Kromě toho si Británie na mincích připomene i další významná výročí.

Velká Británie letos oslaví 200. výročí od vydání klasického hororového románu Frankenstein spisovatelky Mary Shelleyové. Román Frankenstein neboli moderní Prométheus byl poprvé vydán 1. ledna 1818. Vypráví příběh mladého vědce Viktora Frankensteina, který stvoří ohyzdného umělého člověka s nadlidskou silou. Příběh byl mnohokrát zfilmován, poprvé v roce 1931, kdy herec Boris Karloff dal monstru jeho ikonický vzhled.

Royal Mint, která je největším světovým ražičem mincí, vydává speciální edice během důležitých výročí, jako jsou úmrtí významných osobností či zásadní historické události.

Británie tento rok vytvoří kromě dvoulibrovek s Frankensteinem také mince, které budou připomínat 100 let od doby, kdy ženy začaly postupně získávat volební právo. V roce 1918 byl totiž ve Spojeném království přijat zákon, jenž umožnil ženám starším třiceti let volit. Jednalo se o vyvrcholení kampaně tzv. sufražetek, radikálních bojovnic za práva žen. Jejich odkaz připomene speciální padesátipencová mince.

Design speciálních dvoulibrovek připomene i sto let od konce první světové války a založení Královského letectva (RAF).