Velbloudí cappuccino, jogurt či kefír. Přichází další superpotravina

  18:20
Z velbloudího mléka se vyrábí široká škála produktů od kojeneckého mléka po čokolády, pizzy nebo frappuccino. Začínají je objevovat spotřebitelé po celém světě. Pěnivé mléko - bohaté na železo, vitaminy B a C a s nízkým podílem tuku - je ceněno pro svou léčebnou hodnotu i jako afrodisiakum.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Obyvatelé skotského Glasgow měli koncem května jedinečnou možnost ochutnat něco netradičního - cappuccino z velbloudího mléka. Místní kavárna Willow Tea Rooms kávovou novinku představila jako součást projektu na podporu keňských obchodníků s mlékem ze severovýchodního kraje Wajir, které se potýkají s dopady klimatických změn.

Východní Afrika je s více než 12,2 milionu velbloudů domovem jedné z největších světových populací tohoto zvířete. Jejich pěnivé mléko - bohaté na železo, vitaminy B a C a s nízkým podílem tuku - je ceněno v regionu i po celém světě pro své léčivé účinky, hlavně proti cukrovce a alergiím, používá se také jako afrodisiakum. Jako zdroj živin je cenné také v horkých a vyprahlých oblastech, kde klimatické změny ještě zhoršují už tak velká sucha a decimují tamější potravinový řetězec, píše Quartz.

Větší pysky i svaly. Soutěže velbloudí krásy jsou stamilionovým byznysem

Z velbloudího mléka se vyrábí široká škála produktů od kojeneckého mléka po čokolády, pizzy nebo frappuccino. Začínají ho objevovat spotřebitelé po celém světě. 

V Africe se několika firmám, například mauretánské Tiviski, daří dostávat mezi producenty kravského mléka. Výrobce se spoléhá na místní chovatele velbloudů. V Čadu pomáhají konzumaci lehce slaného mléka popularizovat mléčné tyčinky, egyptský výrobce Tayyiba Farms zase nabízí z velbloudího mléka čerstvý sýr, kefír nebo jogurt.

Ve východní Africe je ale velbloudí mlékárenství teprve na začátku. Velká část produkce se prodá a spotřebuje na domácím trhu nebo mléko vypijí velblouďata. Podle některých názorů toto nedocenění smetanové tekutiny podkopává její potenciál stát se multimiliardovým byznysem, který by mohl změnit život jak majitelů stád, tak obchodníků s mlékem.

Nová superpotravina?

V keňské Nairobi loni otevřela závod firma Nuug, která zpracovává velbloudí produkty. Její majitel Bashir Warsame odebírá mléko od chovatelů na jihu a ve středu země a vyrábí z něj mléko nebo jogurty s různými příchutěmi, které prodává do supermarketů i domácností v hlavním městě. 

„Velbloudí výroba je velmi nezralá, od dojení po dodávky,“ říká. Je jedním z nové vlny podnikatelů, kteří založili svůj byznys na tekutině, kterou někteří nazývají bílým zlatem. Kombinací direct marketingu, sociálních médií a pozitivní šeptandy chtějí přivést pouštní zvířata do měst a vydělávat na nich. Mění také tradiční způsob konzumace z uzených a vařených produktů na pasterizované a práškové formy. 

Mezi tyto firmy patří i White Gold, která začala podnikat ve středokeňském městě Nanyuki poté, co velkozpracovatel velbloudího mléka Vital v roce 2017 skončil kvůli finančním problémům. V oblasti Wajir nevládní organizace jako Mercy Corps pomáhaly nainstalovat chlazené automaty na velbloudí mléko. Aby podpořili nárůst počtu velbloudů a zvýšili bezpečnost potravinových produktů, poslaly  keňské úřady velbloudy také pastevcům do suchých a polosuchých oblastí.

V Somálsku, kde žije jedna z nejpočetnějších velbloudích populací, je produkce velbloudího mléka také vnímána jako ziskové podnikání, které může pastevce začlenit do standardní ekonomiky. „Opravdu věřím, že velbloudí mléko je superpotravinou a stane se mlékem budoucnosti,“ říká Mohamed Jimale, zakladatel švédského startupu Agrikaab.

Švábí mléko může být superpotravinou budoucnosti, dělá se z něj zmrzlina

Od etiopské bezlepkové obiloviny teff (milička habešská) přes senegalské fonio (rosička útlá) - nejstarší africkou obilovinu, ovoce baobab, lusky tamarind po sušený ibišek, Afrika přispívá k celosvětové explozi superpotravin, které si získávají mnoho zákazníků ze západního světa pro svůj vysoký obsah kvalitních živin a antioxidantů. 

Bývalý nomád Jimale svou firmu založil ve snaze prospět somálskému zemědělství a hospodářskému zvířectvu, které trpí opakovanými suchy a špatnou dostupností vody. Agrikaab prodává velbloudy místním i cizincům za běžnou měnu, aby ale nalákal víc zákazníků, přijímá i kryptoměny. 

Po celém Somálsku provozuje šest farem, z nichž dvě jsou velbloudí. Jimale doufá, že sežene investory, díky kterým by mohl z velbloudího mléka vyrábět sýr, zmrzlinu a mýdla. 

Majitele firmy Nuug Bashira Warsameho zase láká kosmetika z velbloudího mléka, kterou prý používala už egyptská královna Kleopatra. Ta se údajně v mléce hrbatých živočichů koupala, aby měla měkkou a jasnou pleť. 

Před podobnými podnikateli ale stojí stále ještě mnoho překážek spojených s odběrem mléka, infrastrukturou a marketingem. Podle Warsameho je jednou s cest spolupráce s místními producenty kávy a čaje, které se exportují do celého světa. Vlády by podle něj měly velbloudy a jejich pastevce také integrovat do turistického průmyslu. 

Autor:
Témata: Afrika, Glasgow, Nairobi
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...