Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velbloudí cappuccino, jogurt či kefír. Přichází další superpotravina

  18:20
Z velbloudího mléka se vyrábí široká škála produktů od kojeneckého mléka po čokolády, pizzy nebo frappuccino. Začínají je objevovat spotřebitelé po celém světě. Pěnivé mléko - bohaté na železo, vitaminy B a C a s nízkým podílem tuku - je ceněno pro svou léčebnou hodnotu i jako afrodisiakum.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Obyvatelé skotského Glasgow měli koncem května jedinečnou možnost ochutnat něco netradičního - cappuccino z velbloudího mléka. Místní kavárna Willow Tea Rooms kávovou novinku představila jako součást projektu na podporu keňských obchodníků s mlékem ze severovýchodního kraje Wajir, které se potýkají s dopady klimatických změn.

Východní Afrika je s více než 12,2 milionu velbloudů domovem jedné z největších světových populací tohoto zvířete. Jejich pěnivé mléko - bohaté na železo, vitaminy B a C a s nízkým podílem tuku - je ceněno v regionu i po celém světě pro své léčivé účinky, hlavně proti cukrovce a alergiím, používá se také jako afrodisiakum. Jako zdroj živin je cenné také v horkých a vyprahlých oblastech, kde klimatické změny ještě zhoršují už tak velká sucha a decimují tamější potravinový řetězec, píše Quartz.

Větší pysky i svaly. Soutěže velbloudí krásy jsou stamilionovým byznysem

Z velbloudího mléka se vyrábí široká škála produktů od kojeneckého mléka po čokolády, pizzy nebo frappuccino. Začínají ho objevovat spotřebitelé po celém světě. 

V Africe se několika firmám, například mauretánské Tiviski, daří dostávat mezi producenty kravského mléka. Výrobce se spoléhá na místní chovatele velbloudů. V Čadu pomáhají konzumaci lehce slaného mléka popularizovat mléčné tyčinky, egyptský výrobce Tayyiba Farms zase nabízí z velbloudího mléka čerstvý sýr, kefír nebo jogurt.

Ve východní Africe je ale velbloudí mlékárenství teprve na začátku. Velká část produkce se prodá a spotřebuje na domácím trhu nebo mléko vypijí velblouďata. Podle některých názorů toto nedocenění smetanové tekutiny podkopává její potenciál stát se multimiliardovým byznysem, který by mohl změnit život jak majitelů stád, tak obchodníků s mlékem.

Nová superpotravina?

V keňské Nairobi loni otevřela závod firma Nuug, která zpracovává velbloudí produkty. Její majitel Bashir Warsame odebírá mléko od chovatelů na jihu a ve středu země a vyrábí z něj mléko nebo jogurty s různými příchutěmi, které prodává do supermarketů i domácností v hlavním městě. 

„Velbloudí výroba je velmi nezralá, od dojení po dodávky,“ říká. Je jedním z nové vlny podnikatelů, kteří založili svůj byznys na tekutině, kterou někteří nazývají bílým zlatem. Kombinací direct marketingu, sociálních médií a pozitivní šeptandy chtějí přivést pouštní zvířata do měst a vydělávat na nich. Mění také tradiční způsob konzumace z uzených a vařených produktů na pasterizované a práškové formy. 

Mezi tyto firmy patří i White Gold, která začala podnikat ve středokeňském městě Nanyuki poté, co velkozpracovatel velbloudího mléka Vital v roce 2017 skončil kvůli finančním problémům. V oblasti Wajir nevládní organizace jako Mercy Corps pomáhaly nainstalovat chlazené automaty na velbloudí mléko. Aby podpořili nárůst počtu velbloudů a zvýšili bezpečnost potravinových produktů, poslaly  keňské úřady velbloudy také pastevcům do suchých a polosuchých oblastí.

V Somálsku, kde žije jedna z nejpočetnějších velbloudích populací, je produkce velbloudího mléka také vnímána jako ziskové podnikání, které může pastevce začlenit do standardní ekonomiky. „Opravdu věřím, že velbloudí mléko je superpotravinou a stane se mlékem budoucnosti,“ říká Mohamed Jimale, zakladatel švédského startupu Agrikaab.

Švábí mléko může být superpotravinou budoucnosti, dělá se z něj zmrzlina

Od etiopské bezlepkové obiloviny teff (milička habešská) přes senegalské fonio (rosička útlá) - nejstarší africkou obilovinu, ovoce baobab, lusky tamarind po sušený ibišek, Afrika přispívá k celosvětové explozi superpotravin, které si získávají mnoho zákazníků ze západního světa pro svůj vysoký obsah kvalitních živin a antioxidantů. 

Bývalý nomád Jimale svou firmu založil ve snaze prospět somálskému zemědělství a hospodářskému zvířectvu, které trpí opakovanými suchy a špatnou dostupností vody. Agrikaab prodává velbloudy místním i cizincům za běžnou měnu, aby ale nalákal víc zákazníků, přijímá i kryptoměny. 

Po celém Somálsku provozuje šest farem, z nichž dvě jsou velbloudí. Jimale doufá, že sežene investory, díky kterým by mohl z velbloudího mléka vyrábět sýr, zmrzlinu a mýdla. 

Majitele firmy Nuug Bashira Warsameho zase láká kosmetika z velbloudího mléka, kterou prý používala už egyptská královna Kleopatra. Ta se údajně v mléce hrbatých živočichů koupala, aby měla měkkou a jasnou pleť. 

Před podobnými podnikateli ale stojí stále ještě mnoho překážek spojených s odběrem mléka, infrastrukturou a marketingem. Podle Warsameho je jednou s cest spolupráce s místními producenty kávy a čaje, které se exportují do celého světa. Vlády by podle něj měly velbloudy a jejich pastevce také integrovat do turistického průmyslu. 

Autor:
Témata: Afrika, Glasgow, Nairobi
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...