ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Airbnb řeší problém. Turisty v luxusních sídlech nahradili účastníci mejdanů

  • 15
Pandemie nemoci covid-19 ovlivnila i krátkodobé pronájmy ubytování, jaké nabízí například společnost Airbnb. Chybějící turisty nyní na webových portálech nahradili milovníci večírků, kteří si pronajímají luxusní nemovitosti a pořádají v nich hlučné jednodenní party.

„Každý víkend jsem nevěřícně sledovala, jak v jednom z luxusních domů v naší malé čtvrti tančí opilí lidé až do rána, a to vše v době, kdy společnost sužoval koronavirus. Šlo o přepychový dům s několika místnostmi, bazénem či vířivkou. Vyšel na více než tisíc dolarů za noc,“ říká obyvatelka příměstské čtvrti v americkém Dallasu.

Američanka byla svědkem situace, kdy lidé začali pořádat večírky v luxusních bytech či domech, které jsou k mání ke krátkodobému pronájmu. Takové nemovitosti se během několika mála hodin stanou místem obrovského mejdanu. Za vše samozřejmě mohou protikoronavirová opatření, kvůli nimž se letos v březnu uzavřely i noční kluby či koncertní sály. 

Tento trend potvrzuje i firma Host Compliance, která se zaobírá shromažďováním údajů o nemovitostech sloužících ke krátkodobému pronájmu. Společnost zaznamenala od počátku června do konce září obrovský nárůst stížností sousedů ve srovnání s loňským rokem, a to téměř o 250 procent.

„Někteří lidé zjistili, že si mohou snadno na jednu noc pronajmout luxusní nemovitost a uspořádat tam jednodenní mejdan pro několik desítek lidí. Vstupenky na takové akce nabízejí na sociálních sítích. Jedna vyjde na několik desítek dolarů. Pro pořadatele těchto akcí je to cesta, jak vydělat pěkné peníze,“ tvrdí generální ředitel společnosti Host Compliance Ulrik Binzer.

Airbnb hledá řešení

Společnosti, které krátkodobý pronájem ubytování zprostředkovávají, o problému vědí a snaží se s ním bojovat. Počátkem října společnost Airbnb zakázala jednodenní pronájmy během svátku Halloween. Už v srpnu pak táž firma zakázala svým klientům pořádat u hostitelů večírky a omezila počet hostů v jednom pronajímaném zařízení na šestnáct.

Zákaz nyní platí po celém světě a společnost Airbnb s ním přišla poté, co se s jedním pronajímatelem rozhodla kvůli nepovolenému mejdanu soudit. Reagovala na událost z počátku srpna, kdy byli v kalifornském Sacramentu na nepovolené oslavě postřeleni tři lidé. 

Ve stejném měsíci společnost uvedla, že plánuje rozšířit horkou linku pro sousedy, kam by mohli nepovolené akce nahlašovat. Opatření však nefungují stoprocentně, pořadatelé se snaží nařízení různými způsoby obcházet.