Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V centru Berlína úspěšně chovají ryby. Podobný projekt v Krnově se zasekl

  9:08
Berlínská firma ECF Farmsystems vypadala před třemi lety jako jednorázová akce velkoměstských hipsterů Christiana Echternachta a Nicolase Leschkeho, kteří si tak chtěli obstarat čerstvé ryby a uspořádat „grilovačku pro prarodiče“. Ukázalo se ovšem, že je to životaschopný, a dokonce velmi úspěšný byznys model.
Christian Echternacht (vlevo) a Nicolas Leschke začali ve sklenících v...

Christian Echternacht (vlevo) a Nicolas Leschke začali ve sklenících v berlínské čtvrti Schöneberg chovat okouny a pěstovat zeleninu. | foto: ECF Farmsystems

Schöneberg sice patří k rychle se rozvíjejícím módním čtvrtím Berlína, zastrčená ulice Bessemerstraße však leží mimo toto dění. S prodejnou nábytku IKEA, velkoobchodem s kachličkami, Kauflandem a historickou cihlovou budovou bývalé sladovny budí dojem ne příliš lákavého předměstí, kde by jen málokdo očekával prosperující zemědělskou výrobu.

Přitom právě v prostorách opuštěné sladovny firma ECF Farmsystems chová inovativním způsobem ryby a ve velkém pěstuje zeleninu a bylinky.

ECF uprostřed třiapůlmilionové metropole provozuje dva skleníky. V jednom chová ve třinácti nádržích okouny, ve druhém pěstuje zeleninu. Využívá přitom novou technologii zvanou akvaponie, kterou do značné míry firma sama vyvinula a zdokonalila. Akvaponie propojuje pojmy akvakultura, tedy chov ryb, a hydroponie, jak se nazývá pěstování rostlin ve vodě.

„Máme uzavřené prostředí. Exkrementy, které ryby produkují, využíváme jako hnojivo pro rostliny,“ vysvětluje Marie Schönauová z ECF. Během jednoho cyklu trvajícího osm měsíců vyprodukují skleníky 40 tun ryb a ještě o něco více zeleniny.

Christian Echternacht a Nicolas Leschke začali ve sklenících v berlínské čtvrti Schöneberg chovat okouny a pěstovat zeleninu. Přesně se trefili do toho, co Berlíňané chtějí, a o své myšlence přesvědčili i investory. Nyní je kromě samotných produktů živí i prodej know-how. Na řadu zlepšováků totiž přišli metodou pokus-omyl.

Společnost se zcela trefila do poptávky Berlíňanů bažících po čerstvém a zároveň lokálním jídle. Spojit obojí právě u ryb uprostřed velkoměsta se zdálo dlouho nemožné. Poptávka proto byla od samého počátku tak ohromná, že společnost neměla problém najít odbyt i investory ochotné lidem bez větších zkušeností se zemědělskou výrobou nasypat 1,5 milionu eur, tedy zhruba 40 milionů korun.

V současnosti se však firma více než na produkci ryb soustředí na prodej vlastního technologického řešení. Stejné farmy buduje pro zájemce po celé Evropě, ale ozývají se i z Íránu či Saúdské Arábie.

Češi na mrtvém bodě

S podobným plánem přitom přišla před třemi lety i skupina Čechů ze společnosti Taneco, za kterou stojí mimo jiné i autor „slušovického zázraku“ a současný senátor za SPO František Čuba.

V orgánech společnosti sedí také známí lesníci, jako je šéf Městských lesů Vsetín Vít Zgarba, o kterém se v minulosti spekulovalo i jako o řediteli Lesů ČR. Jediným akcionářem firmy je pak Miroslav Škrabal, který je stejně jako Zgarba členem známé lesnické firmy Foresta SG, spolupracující právě s Lesy ČR.

V případě Taneca tedy jde o ostřílené manažery minimálně o jednu generaci starší, než jsou mladíci z Berlína. Firma se nevyvíjela spontánně zdola jako ECF, její vedení zvolilo zcela jinou strategii spočívají ve spolupráci se státem.

Od počátku se manažeři netajili, že chtějí využít možnosti různých pobídek a dotací. To nakonec je možná i důvod, proč celý projekt v současnosti uvázl na mrtvém bodě.

Taneco si nejdříve vyhlédlo lokalitu u Frýdku-Místku, kvůli nekvalitní vodě se však jeho pozornost brzy přesunula k nově vzniklé průmyslové zóně Červený Dvůr v Krnově. Její zřízení podpořilo padesátimilionovou dotací i ministerstvo průmyslu.

Taneco je zde podle vlastního vyjádření připravené investovat kolem miliardy korun, i když někteří zastupitelé města podle Krnovského deníku pochybují, zda je společnost se základním kapitálem dva miliony korun schopna dát takovou částku dohromady. Na webových stránkách firmy se dokonce již mohou hlásit zájemci o práci s rybami a zeleninou.

To je zemědělství, ne průmysl

Jenže ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo prostor v zóně pro akvaponii poskytnout. Z pohledu ministerstva totiž jde o zemědělskou prvovýrobu, a ne o průmysl, kterému má zóna sloužit.

„Vzhledem k tomu, že dle podmínek Programu (na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury; pozn. red.) mohou být do podpořených průmyslových zón umísťovány zejména projekty z oborů výroby, technologických center a strategických služeb, musí město Krnov lépe specifikovat záměr společnosti z hlediska oborů její činnosti,“ vysvětlil mluvčí ministerstva František Kotrba. Dodal, že infrastruktura areálu počítala s více investory a Taneco by zabralo celou jedenáctihektarovou plochu.

Definitivní slovo sice ještě nepadlo, na krnovské radnici nicméně zavládla nejistota, zda by v případě chovu ryb nemuselo město ministerskou dotaci vracet.

Nad budoucností projektu v Krnově panuje nejistota. „Máme rozjednáno dalších šest průmyslových zón,“ prohlásil před krnovskými zastupiteli Škrabal, aby je motivoval k vyjádření podpory projektu. Přesun by však pro firmu s největší pravděpodobností znamenal návrat o několik let na začátek složitých jednání se samosprávami.

Autor:
  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nesnězeno zachránilo přes dva miliony balíčků jídla, funguje v několika zemích

23. dubna 2024  15:58

Platforma pro záchranu jídla Nesnězeno spolupracuje s více než třemi tisíci partnery, mezi něž...

Ostře sledované sudy. Jak se v Koreji kousek od pláže skladuje jaderný odpad

23. dubna 2024  13:53

Silný vítr zvedá mořské vlny, které se rozbíjejí o velké skály. Několik návštěvníků této turisticky...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...