Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Banky na Kypru po dvou týdnech otevřely, naštvaní lidé tvoří fronty

V poledne kyperského času se po téměř dvou týdnech otevřely banky. Před některými se utvořily fronty desítek lidí, masový nával se však zatím nekoná. V minulých dnech, kdy se hrálo o přežití země, vyschly Kypřanům peněženky a peníze nyní potřebuje každý. Panice mají bránit limity na výběr hotovosti i transakce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PW

P44e19t19r 53W44o14l24f

29. 3. 2013 10:52

Světová hospodářská krize let 1929 - 1933, která dosud svou hloubkou, intenzitou a univerzálností neměla v dějinách obdoby, všechny existující rozpory dále prohloubila. Krize vážně ochromila ekonomiku všech kapitalistických zemí. Americké banky reagovaly na vzniklou situaci stažením svého podílu na mezinárodních půjčkách včetně peněz půjčených Německu na průmyslový rozvoj a reparace po 1. světové válce. Roku 1931 proběhla mezi Německem a Rakouskem jednání o celní unii. Francouzi to chápali jako krok k úplnému sjednocení a v květnu stáhli své vklady z vídeňské banky Creditanstalt. Banka oznámila neschopnost dostát svým závazkům. Brzy byly další rakouské a německé banky donuceny zastavit činnost.

Zhroucení Německa začaly pociťovat i ostatní země. V USA a v Německu lidé začali vybírat své úspory a mnohé banky musely být uzavřeny. Rolníci nebyli schopni prodat svou úrodu, továrny, obchody a průmyslové koncerny nemohly získat úvěr a krachovaly. Hluboký hospodářský rozvrat měl za následek, že miliony dělníků zůstaly zcela bez práce a další miliony také pracovaly částečně za hladové mzdy. Vlády si nemohly dovolit pokračovat ve vyplácení podpor v nezaměstnanosti. V koloniích evropských mocností a v Latinské Americe se zhroutila poptávka po základním zboží, což vedlo k vyšší nezaměstnanosti a k růstu národnostního neklidu. Nezaměstnanost vzrostla v Německu na 6 milionů a Británii na 3 miliony. Asi polovina bank vyhlásila do roku 1932 úpadek.

1 0
možnosti
MH

A to se nám teď pěkně bude opakovat...

0 0
možnosti
MP

Když banka prosperuje, bankéři mají velké zisky, když banka zkrachuje, dotují to drobní střadatelé nebo stát.... A volil jsem top9, nejsem komunista!:-/

0 0
možnosti
MH

Byly to velké banky, východní korporátní socialisté, kteří podporovali Bolševickou revoluci v Rusku, Lenina a Trotského proti Bílým... Jste si tak jistý, že jste vlastně nevolil komunisty? Kníže Karel je například členem FCR, založeného Fabiánskými socialisty... Není ten polycentrický, oligarchický systém, kterému říkáme svět nádherný podvod?

1 0
možnosti
SR

Je smutné, že v EU, kde je garantován volný pohyb kapitálu a osob si občan nemůže pohybovat svými vlastními penězy

2 0
možnosti
SS

Tento fakt povede k dalsimu upadku EU. Na jedne strane se tady vyvysuje princip soukromeho kapitalu, na strane druhe si vlady a banky sahaji na konta klientu, jak se jim zlibi! (Nehlede na to, ze si staty a banky tisknou penize dle libosti). Az tohle vetsina lidi pochopi, bude revoluce.

3 0
možnosti
VB

Zapoměli jste do videa vložit naštvaný lidi a fronty.

0 0
možnosti
PK

P62e26t12r 24K25o22v30a87r

28. 3. 2013 13:21

No a co, U nás se zadlužené banky před krachem řešily tak, že se sanovaly výnosem z privatizací. Takže místo aby z těchto výnosů někdo něco měl, zachránily se banky které neuměly hospodařit. Nota bene úspory zbohatlíku kteří se k ním stejně nedostali prací a tvorbou hodnot, ale šikovnými manipulacemi v rámci privatizací a obecného rozkradeni. Takže na rozdíl od Kypru, byly při naší záchraně bank, především zachráněné peníze novodobých rychlokvašených oligarchů.

5 0
možnosti
AN

Rozdil tu je: Ceska republika tehdy byla velmi malo zadluzena a zbankrotovane banky byly sanovany jenom asi 600 miliardami, takze z privatizace se to dalo zvladnout.

Naproti tomu Kypr  ma dluh pres 100 procent HDP a ani tech 10 miliard od EU nebude moci splatit. Ma tedy platit nemecky a i slovensky  zamestnanec vyssi dane, aby kypersky a rusky milionar neutrpel ztratu.

0 0
možnosti
MH

Ruští oligarchové v klidu vybrali svá depozita (a to všechna) v zahranicních pobočkách... Plebs teď stojí fronty na příděl... Typické... Isladský prezident Olafur Ragnar Grimsson v Davosu položil jednu zajímavou otázku. Proč v selhávají Evropě lidé považují banky za chrámy... Proč je zahrnují nekonečnými a nekonečnými bailouty, které dosahují výše, nesplatiltelné řadou generací. Island využil potenciálu svých zbankrotovaných bank jinak. K obrovské inovaci. Banky jsou hi-tech firmy a pracují v nich cenné mozky.

A tak se i já zeptám. Eurosystém nás všechny táhne k zemi právě proto, že zastáváme filosofii, že banky jsou chrámy. Základní otázka tedy zní. Chceme aby banky sloužily nám a ekonomice nebo budeme my nadále sloužit bankám? Miloš Zeman za křepčení maomarxistů z Brusele brzy podepíše další nástroj, který umožní lidem lépe sloužit bankám - ESM. Berme to jako další vývojový krok naší pokorné služby bankovnímu sektoru... Levice historicky vždy sloužila bankovním oligarchiím. Vzpomeňme na Clintona a zrušení Glass Steagall... Není čas na vážnou celospolečenskou debatu o tom jestli nenechat konečně padnout Too Big To Fail a začít skutečný ekonomický rozvoj?

9 1
možnosti
MT

Duvod je prosty. Do vlady a ovladani banky se postupne dostali tzv. 'šede eminence', jinak take zvana mafie.

1 2
možnosti
JF

J48a96n 76F52r24o45l29í72k

28. 3. 2013 12:57

To nás čeká za pět let taky. Stačí když si Sobotka každý rok vlády půjčí 200 miliard a za čtyři roky jsme na huntě a Únie nařídí naše oškubání nebo se rozjede inflace a úspory na důchody se promění v bezcenné papírky.:-P

11 2
možnosti
PK

P21e84t12r 66K66o47v75a56r

28. 3. 2013 13:14

Co melete o Sobotkovi? Státní dluh se šplhá k dvěma bilionům a jeho křivka se strmě tyčí vzhůru a Sobotka není u moci. Oranžády nemusím ani v nich nevidím spasitele, největší dluh nasekaly poslední vlády a kdo to je?

To nás čeká za pár let určitě ať je u vlády kdokoliv. Nejlépe by bylo, kdyby u ni zůstali ti současní, ať si to vyžerou až k trpkým koncům a ne si v opozici pohodlně využívat výdobytky toho co nakradli.

2 4
možnosti
MT

I kdyz dan nad 100 tisic eur mnoho lidi nepostihne, pro ruzny (i maly)  byznis je normalni ze manipuluje s takovymi castkami a budou mit i nekolika nasobek na uctech. Na tyto se ta 'extra dan vztahuje take? A jestli jsou 'vyjimky' tak to bude pekny srumec dokazovat co do techto vyjimek patri a co ne, protoze vsechno jde spojit se vsim. A pokud bez vyjimky, tak pro mnoho malych byznisu je i tato castka absolutne likvidacni...

0 0
možnosti
PZ

Mirku, je tam skrytý zakopaný pes. Daň nad 100tis.EUR sice nepostihne mnoho lidí v poměru k počtu obyvatel, ale lze předpokládat, že ten kdo má nad 100tis. EUR, tak je většinou investor nebo podnikatel. Když není co investovat, ani není z čeho podnikat, tak začnou propouštět. Takže ona ta daň, ať chtějí nebo ne, stejně dolehne na všechny.

5 0
možnosti
PR

Nejcenější je to co má člověk v hlavě případně jaké má schopnosti. To žádná země naštěstí ještě zdanit nedokáže.

0 0
možnosti
HP

No pokud ty schopnosti a znalosti nevyměníte za něco jiného tak vám jsou taky k ničemu. Stejně jako peníze.

3 1
možnosti
FL

honba za vysokým úrokovým výnosem a příliš silné bankovnictví na tak malou zemi se jim stalo osudným. Z bank se dělá posvátné místo a to je chyba

2 1
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Děláte z Benátek zábavní park, stěžují si místní. Město začalo vybírat vstupné

25. dubna 2024  8:51,  aktualizováno  9:33

Italské Benátky od čtvrtka zavedly poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří...

Vláda pomůže ovocnářům. Mrazy způsobily miliardovou škodu na úrodě

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  8:56

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!