Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Království za pas. Stále více Američanů žádá o evropské občanství

  12:00
Počet Američanů žádajících o pas některé ze zemí Evropské unie neustále narůstá. Zájem je především o Německo, Irsko anebo Itálii. Vedou je k tomu jak ekonomické, tak i bezpečnostní či lidskoprávní důvody. K získání nového pasu a rozšíření svých pracovních, životních a cestovních možností také stále častěji využívají svůj původ.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podle posledních amerických vládních statistik požádalo v prvních šesti měsících letošního roku o irský pas 3 284 Američanů, což je více než dvojnásobek proti stejnému období v roce 2021. Podle několika poradenských firem zabývajících se občanstvím se zvýšila také poptávka po italských a německých pasech. Na italském konzulátu v New Yorku je momentálně s žádostí o pas na čekací listině 3 700 lidí. Informaci přinesl portál Bloomberg.

Každý z těchto žadatelů má pro tento krok své vlastní důvody. Některým z nich vyjevila výhody vlastnictví více než jednoho pasu pandemie, ať už kvůli návštěvě rodiny v zemích, které uzavřely své hranice pro „neobčany“, anebo lákavá možnost využití práce online odkudkoli. Další v tom vidí obchodní a investiční příležitosti. Početná skupina je i těch, kteří jsou již unaveni politickou situací v USA a chtějí mít možnost úniku.

Když je politika důvod

„Každý měsíc padají rekordy,“ říká Giorgio Nusiner, ředitel floridské společnosti Italian American Citizenship Assistance Program. Jeho firma od začátku letošního roku zaznamenala dvojnásobnou poptávku po italském občanství ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. „Od konce loňska jsme zaznamenali neuvěřitelný nárůst poptávky a politika je hlavním důvodem, který lidé v dotaznících uvádějí,“ dodává.

Podle poradenské společnosti Global RCG má na evropské občanství nárok přibližně čtyřicet procent Američanů. Každá země má však svá vlastní specifická pravidla. Zatímco Irsko nabízí občanství Američanům druhé, třetí i čtvrté generace, kteří splňují určitá kritéria, Itálie uznává i rodinné vazby sahající až do roku 1861. Lidé, kteří najdou dokumenty potvrzující jejich rodové vazby na tyto země, tak mají poměrně snadný a levný způsob, jak se dostat do EU.

Ne však každý, kdo žádá o občanství, má v úmyslu změnit svůj život a přestěhovat se do Evropy. Jsou ale rádi, že tuto možnost mají.

Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na potrat, zákaz žádá polovina Ameriky

Také Američanka Gabrielle Stonerová, jejíž matka se narodila v Irsku, se rozhodla požádat o irské občanství poté, co americký Nejvyšší soud v červnu zrušil federální právo na potrat. Sedmadvacetiletá copywriterka z Jacksonville na Floridě se začala bát, že v budoucnu nebude mít v zemi možnost potratu. Jako lesba se také obává rostoucího omezování práv LGBTQ v celé zemi.

„Pokaždé, když dojde k velkému politickému rozhodnutí s potenciálem dramaticky změnit každodenní život Američanů, zaznamenáváme nárůst počtu dotazů z obou stran politického spektra,“ říká Kelly Cordesová, zakladatelka společnosti Irish Citizenship Consultants se sídlem v Illinois. Její společnost jen v pouhém týdnu po zlomovém rozhodnutí Nejvyššího soudu zaznamenala 300procentní nárůst počtu žádostí.

Všude špatně, nejhůř doma

Ani Evropa však jistě není imunní vůči všem politickým a hospodářským otřesům. Eurozóna rovněž čelí masivní recesi v souvislosti s rostoucími cenami nejen pohonných hmot v důsledku války na Ukrajině i inflací, která se blíží dvouciferným číslům. V zemích, jako je Švédsko a Itálie, se navíc prosazují krajně pravicové strany. A v některých evropských zemích včetně Irska, kde byla ještě před čtyřmi lety práva na potrat rozšířena z téměř úplného zákazu, jsou potraty stále kontroverzním tématem.

Pro Američany není snaha o získání druhého občanství, ať už kvůli mobilitě nebo daňovým účelům, ničím novým. Zvláště zvolení Donalda Trumpa na post amerického prezidenta v roce 2016 přimělo více lidí, aby se o tuto možnost začali přinejmenším zajímat. Následné tragické události, například střelba ve škole v texaském Uvalde, vedly ke skokovému nárůstu zájmu Američanů o evropské občanství.

Volby v Itálii vyhrál pravicový blok Meloniové, může být vůbec první premiérkou

„Nemusí nutně odejít hned, ale rádi mají tu možnost,“ říká Julie Schäferová, imigrační právnička z německé kanceláře Schlun & Elseven. I ta potvrzuje, že po zlomovém rozhodnutí ohledně potratů v USA dostala během jednoho víkendu 300 dotazů, což je o 50 více než obvykle. Kvůli zvýšené poptávce ze strany žen se její kancelář letos ztrojnásobila, místo dvou právníků jich nyní zaměstnává šest.

Zatímco někteří Američané se stávají evropskými občany z politických důvodů, jiní tak činí z těch finančních. Například sedmačtyřicetiletý Američan Louis Reynolds si pořizuje několik pasů včetně toho italského kvůli svému podnikání coby developera. Ve spolupráci se společností, které za celý proces zaplatil 10 000 dolarů (253 000 Kč), zjistil, že jeho prapradědeček Luiggi byl Ital a že má díky tomu nárok na italské občanství. „Je to skvělý způsob, jak se prosadit na trhu v EU a také je zábavné odhalit, jaké jsou vaše kořeny,“ říká vývojář z New Jersey.

Američané v přesile

Také podle kanadské společnosti Arton Capital zabývající se udělováním občanství se počet Američanů, kteří žádají o druhé, v letech 2020 až 2022 zečtyřnásobil. Dvacet procent jejích klientů jsou nyní Američané, zatímco před dvěma lety to byla pouhá dvě procenta.

„Během covidu si mnoho Američanů uvědomilo, že jejich pas, který jim neumožňoval přístup do velké části EU, nemůže poskytnout svobody, na něž byli zvyklí,“ říká Armand Arton, zakladatel společnosti Arton Capital. „Lidé usilují o občanství také s ohledem na původ, protože na rozdíl od investičních víz nemusí nic platit,“ dodává s odkazem na programy „zlatých víz“ nabízejících pobyt těm, kteří v požadované zemi investují.

Švédsko otevírá politickou Pandořinu skříňku, vláda se opře o krajní pravici

Politické nepokoje doma i ekonomické pobídky byly hlavními faktory, které jednašedesátiletou Američanku Cindy Sheahanovou přivedly k rozhodnutí požádat o italské občanství. Bonus bylo poznání vlastní historie. Již úvodní konzultace na úřadě jí prozradila, že má nárok na italské občanství. Poté odletěla do Salerna, aby získala dokumenty týkající se života jejího pradědečka. Tehdy v zemi objevila zámek, který sdílel její dívčí jméno Macchiaroli. „Vždycky jsem věděla, že jsem princezna,“ směje se Američanka.

Někdejší školitelka softwaru se nedávno přestěhovala z Denveru do portugalského Porta a tam čeká na získání italského občanství. Je ráda, že našla způsob, jak se spojit se svými evropskými předky. Nyní se těší, že bude moci cestovat, užívat si důchodu a zároveň se držet dál od země, kterou považuje za stále nebezpečnější.

„Spojené státy se staly tak násilné a zaostalé, zatímco Evropa je bezpečná i levnější,“ říká budoucí Italka. „Chci prostě pryč,“ uzavírá podle Bloombergu čekatelka na pas.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...