Podnikání filipínské cukrářky Kimberly Camaraové přitom začalo pouhou náhodou. Během koronavirové krize přišla o práci, a tak se musela zamyslet nad novou obživou. Původně krátkodobý projekt k přežití, tedy výroba donutů, se jí nyní ale vymkl z rukou. Teď ani neví, co si počít se stále přibývajícími zákazníky. Příběh o úspěchu cukrářky přinesl britský deník The Guardian.
Get to know more about our donuts! First on the list, our best seller LECHE FLAN BRIOCHE DOUGHNUT.
— Gildough's (@gildoughs) July 25, 2021
Inspired bt Kora’s bakeshop, this is made with soft fluffy brioche doughnut filled with dulce de leche pastry cream and topped with leche flan. Indeed a must-try! pic.twitter.com/zIXPcy2cEK
Cukrárna Kora, o které newyorská média pějí chválu už nějakou dobu, se zařadila mezi provozovny, o jejichž produkty mají zákazníci enormní zájem. Nyní figuruje na seznamu „vyvolených“ hned vedle megapopulárního pekařství Magnolia ve West Village, jehož vlajkový produkt – hybrid mezi croissantem a donutem – způsobil ve městě takový poprask, že provozovna musela začít prodávat pouze dva na příděl. Fronty před Magnolií jsou v New Yorku také na denním pořádku.
Zakladatelka cukrárny Kora, osmadvacetiletá kuchařka Kimberly, přitom začala skromně. Nejdříve připravovala donuty doma v kuchyni bytu newyorského Queensu. Stalo se tak z donucení poté, co ona i její partner Kevin přišli o práci v dobročinné organizaci během první koronavirové vlny.
„Nejprve nám s distribucí cukrovinek pomáhali příbuzní, nyní máme pět stálých zaměstnanců, profesionální vybavení kuchyně a těšíme se, že v nejbližší době otevřeme kamenný obchod,“ říká s úsměvem sympatická Filipínka.
Zatím spoléhají pouze na online prodej, ale z bezmála čtyřiceti tisíc sledujících na Instagramu se vyklubalo deset tisíc věrných zákazníků, kteří si jejich donuty doslova zamilovali. Zájem byl dokonce tak enormní, že cukrárna na nějaký čas musela zavřít, aby tisíce objednávek stačila vůbec realizovat.
„Když jsme začali podnikat, ani nás nenapadlo, že by se z toho mohl vyklubat plnohodnotný podnikatelský záměr,“ říká Camaraová. „Mysleli jsme spíš, že to bude něco sezonního, něco, co by nás uživilo a co bychom mohli rozjet i stopnout během pár měsíců. Ale úplně nás to pohltilo,“ směje se šťastná cukrářka.
Kofein na kolečkách a baristou přes noc. Británie zažívá kávovou renesanci |
Zájem o jejich donuty neustále stoupá a s tím roste i jejich firma. „Chceme náš byznys stavět na spojení s lidmi, kterým naše donuty nabízíme. Ať už je to nostalgie anebo jídlo s příběhem, naši zákazníci na něco takového reagují kladně. Proto jim nabízíme i příběhy o tom, jak nás napadla ta která příchuť nebo jak dlouhé bylo její putování, než našla cestu do našich donutů,” dodává Camaraová.
Jedním z nejoblíbenějších produktů cukrárny Kora je donut s náplní zvanou leche flan. To je filipínská specialita v podobě krému vyráběného z kondenzovaného mléka, vaječných žloutků a karamelu. Základem donutu je pak brioškové kynuté těsto, které se tam, kde má americká kobliha otvor, plní krémem. Recept Kimberly nalezla v kuchařské knize své zesnulé matky. Nakonec se donut posype moučkovým cukrem.
Filipínka Kimberly, která v New Yorku absolvovala kulinářský institut, přišla na svůj vlastní recept brioškového těsta jako základ donutu náhodou, když ho nechtěla péct, ale raději ho usmažila, uzavírá The Guardian.