ilustrační snímek | foto: Ethan Weiss

Nemáš roušku, nepoletíš. Americké aerolinie bojují s neukázněnými pasažéry

  • 14
Americká federální vláda sice doporučuje, ale nenařizuje nošení masek v letadlech a při dalších situacích, kdy je dodržování odstupů obtížné. Minulý měsíc tedy sami američtí letečtí dopravci začali požadovat, aby cestující při pobytu na palubě roušky nosili. Kdo pravidla nedodrží, ten se do letadla nedostane. Zákaz létání mohou dostat cestující i na budoucí lety.

„Bereme požadavek nosit roušku velmi vážně,” řekl generální ředitel Delta Air Lines Ed Bastian. „Zákazníci, kteří se rozhodnou nedodržet tento nebo jakýkoliv jiný bezpečnostní požadavek, riskují, že se společností Delta ztratí možnost létat. Doposud se naštěstí objevilo jen několik případů, ale už jsme některým cestujícím zakázali další cestování s Deltou, protože odmítli na palubě nosit masky“, prohlásil Bastian podle televize CNBC.

Společnost American Airlines před dvěmi týdny uvedla, že vyřadila z letu cestujícího v New Yorku poté, co odmítl mít na palubě nasazenou masku. 

Southwest Airlines uvedla, že cestujícím před jejich odletem odesílá oznámení, která jim připomínají tato opatření a zároveň na letištích za tímto účelem umístila cedule.

Neslyším covid, nevidím covid, šířím covid

Na sociálních sítích lidé sdílejí fotky svých spolupasažérů, kteří si roušky nasazují kuriózními způsoby. Jedním takovým příspěvkem je i snímek, který na Twitteru sdílela americká bloggerka a autorka Brynn Tannehillová. 

Šlo o fotografii od Jessicy Hazeltineové z jejího letu z Clevelendu do Nashvillu. Je na ní muž s trumpovskou čepicí „Udělejme Ameriku opět skvělou“ a rouškou namísto přes ústa danou přes oči.

Příspěvek během jednoho dne sdílelo čtvrt milionu lidí a přes 800 tisíc mu dalo „líbí se“. Tannehillová k fotce napsala, že nic, co dosud viděla, nezachycuje tak perfektně, proč USA nedostane pandemii covid-19 v dohledné době pod kontrolu.

Jeden z uživatelů příspěvek okomentoval slovy: „Hear no COVID, see no COVID, spread some COVID,“ ve volném překladu „Neslyším covid, nevidím covid, šířím covid“.

Jak létat během pandemie bezpečně

„Federální vláda nás nepodporuje a to je přitom to, co bychom teď potřebovali,” uvedla podle televize CNBC Sara Nelsonová, prezidentka Asociace leteckých pracovníků, která zastupuje palubní posádky více než tuctu aerolinek ve Spojených státech. 

„Je velmi důležité vyslat k cestujícím jasný signál, že pokud lidé nedodrží tyto pokyny, ponesou následky,“ apeluje Nelsonová na vytvoření federálního nařízení. 

Letecké společnosti po celém světě se potýkají s rekordním poklesem poptávky po cestování a snaží se tak zajistit, aby letání během pandemie bylo bezpečné. 

Americké aerolinky kromě toho, že vyžadují zakrytí obličeje při letu, přijímají další opatření. Například nechávají některá sedadla záměrně volná, informují cestující o zaplnění letu, aby si mohli případně vybrat jiný nebo se jich při odbavení dotazují na zdravotní stav.